 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Alpok.
Advertisements

A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Szerengeti Nemzeti Park
Siófok és környéki hungarikumok
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Krenhardt Katalin CHP9ZU
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Ein Gedi Botanikus kert Izrael
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Alaszka.
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
A víz-háborúk kora jöhet
BOLYGÓ-DIMENZIÓK.
A földfelszín domborzata
Talpon maradni.
5. NAP.
3. nap.
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
Készítette:Szőke Gréta
Balaton.
Törökország.
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Terep- és tájtípusok.
Románia Nemzeti Parkjai
Csalhó Nemzeti Park Neamt megye.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Olaszország.
Gyöngyös jellegzetességei
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
ÖRDÖGSZIGET.
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Lengyelország.
Magyarország.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Svájc.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
automatikus Iseltwald és Giessbach Svájcban, a Berni Kantonban, a Brienzi tó partján található festői szépségű települések.
Börzsöny Készítette: Kovács Márk Áron.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
ÖRDÖGSZIGET.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Szlovénia.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Zemplénagárd.
Készítette: Aradi Péter
A TERMÉSZET ÉS A TÁRSADALOM KÖLCSÖNHATÁSAI
Románia Nemzeti Parkjai 2000-ig egyetlen Nemzeti Park volt azóta számuk 12-re emelkedett.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Duna-Ipoly Nemzeti park Természeti és él ő világa Címere.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
A folyó élete.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
régi magyar nevén: Veres-tó)
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Tutajozás a Dunajecen Készítette: Szabó Lilla
Körzetei és az övezetes mezőgazdasága
Notre Dame Kolostor MONTSERRAT “A FEKETE MADONNA”.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Készítette: Koleszár Gábor
Balatonalmádi körtúra Készítette: Szabó Lilla
Előadás másolata:

 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

 A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja. Kiterjedése 8980 négyzetkilométer. Híres gejzíreiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről. Állatvilága igen gazdag; a nagyvadak közül említendő a grizlimedve, a szabad csordákban vándorló bölény és a jávorszarvas.

 A park az úgynevezett Nagy Yellowstone Öko rendszer központi része, bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.

Szerbia nyugati középső részén helyezkedik el a határhoz közel. A hegy a Dinári- hegység tagja. Csúcsainak magassága 1000 és 1500 méter között ingadozik. A hegyoldalakat sűrű erdőség borítja, melyet a magasabban fekvő régiókban irtások során legelők, hegyi rétek és meredek sziklás részek váltanak fel.

 A Tara Nemzeti Parkot 1981-ben hozták létre. A park területe mintegy 220 négyzetkilométer, melynek magassága a tengerszinthez képest 250 és 1500 méter között váltakozik. A nemzeti park területén számos hegycsúcs található, melyeket festői szépségű völgyek választanak el egymástól. A leginkább látványos ezek közül a Drina-folyó völgye.

 Szerbia legrégebbi nemzeti parkja huszonötezer hektáron fekszik. Több mint tízezer különböző élőlény lakja e térséget. Nagy része a Vajdaságban, Szerbiában található.

 Északon a Duna határolja. Nyugat-keleti szélessége mintegy 80 km, ellenben déltől észak felé csupán 15 km kiterjedésű. Legmagasabb csúcsa az 539 m-es Vörös- bérc.

Készítette: Lévai Réka és Berén Eleonóra