Tündérkert (Erdély-trilógia I.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mosolyogj 12. Winston Churchill.
Advertisements

SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Szeretem a könyvtáram!.
KÖNYVTÁROS NAPTÁR 2014 A KÖNYVKÖLCSÖNZÉS – KÖZADAKOZÁS Steinbeck
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Harry Potter. Harry Potter kezdete  J. K. Rowling írta. Első kötete ben jelent meg.Az első kötet után a többi világ sikert aratott. A Harry Potter.
Korunk paradoxona Kattints a követezô dia megjelenítéséhez 
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
Szegénység-sírás-nevetés a krajcárkeresés történetében
A VALÓSÁG ILLÚZIÓ.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Puskin: Anyegin.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Móricz 30/B.
Húsvét az élet ünnepe.
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
Mit jelent a realizmus? 5/A.
Albert Einstein idézetek.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
“13 tanács egy életre".
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Novellaelemzési szempontok
A regény műfaji jellegzetességei
A magyar regény története a romantika korában és a századutón
ERDÉLY.
Jó keresztény Ön? Ha igen, akkor minden bizonnyal Ön is teljes mértékben ELHISZI az alábbi sarkalatos igazságokat, vagyis ön szerint is:
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Call of duty 2.
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
Albert Einstein idézetek.
A Nyugat
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Albert Schweizer A nagy titok
Emily Jane Brontë (Thornton, július 30. – Haworth, 1848
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Babits Mihály: Jónás könyve. Babits Mihály „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Babits Mihály nagy ember és nagy költő.”/Ady/ „Poeta doctus”
Dráma Irodalmi mű.
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
Apokalipszis 12/C.
Szabó Magda: Katalin utca
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Felvidék.
Csendes Keresztút.
Pozitív gondolatok.
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
Az irodalmi művek elemzésének és értelmezésének lehetséges szempontjai
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Valószínűleg nem jön elhinni, de 100%-ig igaz.
Az epikus művek elemzésének lehetséges szempontjai
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Bibliás fejedelmek Bocskai István I. Rákóczi György Bethlen Gábor.
Sárrétudvari.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Móricz Zsigmond / /.
Készítette: Hatvani Ferenc Bence
1567 – 1643 Olasz barokk zeneszerző, pedagógus, karnagy.
Csongor és tünde Sík Ferenc.
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
Madách Imre: Útravaló verseimmel
A novellaelemzés szempontjai
Mikszáth Kálmán novellái
Katona József Érettségi tételminta.
Előadás másolata:

Tündérkert (Erdély-trilógia I.) Veres Tamás 11/D Móricz Zsigmond Tündérkert (Erdély-trilógia I.)

Móricz már a világháború előtt nekilátott a Tündérkertnek, de a mű befejezésére csak a háború elvesztése, a forradalmak elbukása és a békeszerződés után került sor . A nagyszabású történelmi regény gondolata visszanyúlik 1913-ig, amikor is egy levelében ezt olvashatjuk: „Én az elmúlt időknek nagy hanghallgatója vagyok, és Bethlen Gáborban látom a letűnt századok egyik legnagyobb magyarját, legmagyarabb nagyságát.” A Nyugat 1921-ben kezdte közölni a Tündérkertet, kötetben 1922-ben jelent meg.

A mű 1613-ban játszódik. Báthory Gábor, az "utolsó Báthory" hatéves, dicstelen, erdélyi fejedelemségének történéseit meséli el egészen haláláig . A valóságban négy év eseménye mindaz, amit kevesebb, mint egy év leforgásában láthatunk a regényben Nyomon követhetjük utódjának, Bethlen Gábornak, a későbbi "nagy fejedelemnek" hatalomra jutását a török segítségével.

A Tündérkert alapvető konfliktusa Bethlen és Báthory alakja, jelleme között feszül. Bethlen: ideális, már-már tökéletes figura Báthory: kicsapongó, gátlástalan, politikájában elhamarkodott Bethlen hiába próbálja tanácsaival, reális látásmódjával befolyásolni a fejedelem nagyravágyó, őrült elképzeléseit, de nem sikerül neki. Bethlen végül kényszerűségből, nemzete sorsáért aggódva, egy pusztuló, végromlásba száguldó Erdély megmentéséért fordul a törökhöz segítségért, és lesz Erdély fejedelme.

Bethlen maga igen népszerűtlen szereplője volt Erdély történetének, mind Báthory alatt, mind fejedelemsége során. A regény egyik jelentős szereplője, Imreffy alakja. A Tündérkert képletében Báthory minden jó tanácsot Bethlentől kap, míg minden rossz tette, romlásba sodró elképzelése Imreffytől érkezik. Báthory meggyilkolásában a „hivatalos” történetírás szerint Bethlennek semmi szerepe nem volt.

Móricz vallomása szerint Báthory Gábornak „én adtam a zseni tüzét, amit soha énelőttem senki se fogott rá”. Valóban, Móricz Báthory személyében egy új, számára még ismeretlen, eddig nem ábrázolt hősre bukkant. A Tündérkert legkidolgozottabb és egyben legösszetettebb karaktere Báthory. Móricz mintegy az olvasók előtt semmisíti meg a hősét azzal, hogy megmutatja eszméinek, elképzeléseinek paradoxonjait. Báthory maga is megcsömörlik a körülötte zajló – részben általa gerjesztette – züllött élettől: „már megutálta az emberfajt, csak kutyájával játszott”

Bethlen alakja igazán a trilógia további köteteiben teljesedik ki, válik az Erdély főszereplőjévé. Bethlen kiegyenlítésre játszó politikája is ugyanolyan ábrándnak bizonyul, mint Báthory kockázatos világa, hiszen nem oldja meg, csak elnapolja a problémákat Báthory egyszerre nemeslelkű és romlott, az olvasóban egyaránt kelthet rokon- és ellenszenvet. Az alakoknak ez a kétértékűsége teszi igazán érdekessé az olvasását.

Báthory Gábor és Bethlen Gábor

Tér- és időkezelés A Tündérkert-ben viszonylag ritka a tér-váltás. A trilógia ráadásul nem az ideálisnak látszó nyitánnyal, a fejedelemválasztással indul, hanem in medias res indítja a cselekményt. Kezdetben igen lassú a történet adagolása, az első hét fejezetben alig telik az idő, mindösszesen két hét eseményeit olvashatjuk (és még ennél is rövidebbnek tűnik), míg a második könyv végétől kihagyásossá válik az időszerkezet, ugrál a cselekmény, egész jelenetsorokat ugrunk át.