Samuel Morse 1791-1872.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Az érintőképernyők.
A Floyd-Warshall algoritmus
A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Tudtad-e? Kattints. Tudtad-e, hogy a “The quick brown fox jumps over the lazy dog” mondatban az angol ABC minden betűje használva van? Tudtad-e, hogy.
A kommunikáció.
Informatikai alapfogalmak
Tisztelt Partnereink!. A SALDO számára kiemelten fontos ügyfeleinek magas színvonalú kiszolgálása!
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
GÉPIPARI AUTOMATIZÁLÁS II.
A HÍD. Régebben még az idő múlását különböző jelzésekkel érzékeltették. Például ha egy hajó miatt egy hidat kellett felemelni,kolomppal jelezték a kezdetét…
A feladatokat az április 28-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Valószínűségszámítás
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Bevezetés a Java programozásba
„A füstjelektől a műholdig” Avagy a hírközlés fejlődése
A számírás története.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
VEZETÉK NÉLKÜLI LED MEGHAJTÁS
Távközlő Hálózatok 5. előadás Németh Krisztián BME TMIT szept. 20.
Speciális tanulási nehézségek
A digitális áramkörök alapelemei
Az elektromágnes és alkalmazása
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
1847 febr okt.18 Milan- West Orange
Adatábrázolás, kódrendszerek
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Evolúcióbiológia és asztrobiológia
A Gömböc A magyar találmány.
A kommunikáció tényezői
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Az alapvető kommunikáció
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Newton és gravitációs törvénye
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Készítette: Terék Máté.  Alexander Sztyepanovics Popov ( ) orosz tudós május 7-én Péterváron az orosz fizikusok társulatának bemutatja.
Hogyan jött létre az AM-mikro ?
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Logók- Keresd meg a találmányok/feltalálók működő cégeit, utódszervezeteit! Cég neve Cég utódja: Mit gyárt:
Michael Faraday.
Hálózatok a mai világban
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Guglielmo marconi rádió feltalálása
11863 február 27-én született Valenciában, SSzülei korán meghaltak, ezért nagybátyja nevelte. 111 éves korában beiratkozott a School.
Kommunikáció.
Mechanikai hullámok.
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Schönberger Armand Nézzük együtt….  Schönberger Armand magyar festőművész, grafikus  Született:1885 Galgóc  Meghalt:1974 Budapest, Magyarország.
Számábrázolás.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Periféria (vezérlő) áramkörök
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

Samuel Morse 1791-1872

Eredetileg nem tudós, hanem képzett (festő)művész volt Eredetileg nem tudós, hanem képzett (festő)művész volt. Andoverben a Phillips Akadémián tanult, majd 1810-ben diplomát szerzett a Yale Egyetemen. Mivel jómódú családból származott, lehetősége volt 1811–1815 között Angliában tanulmányozni az európai festészetet, majd 1829-től a párizsi Louvre múzeumban kiállított híres festők műveit másolta. 1832-ben tért vissza Amerikába, ahol a New York-i Egyetemen (University of New York) mint a festés és rajzolás professzora dolgozott. Hazafelé úton a Sully nevű vitorlás postahajón együtt utazott Charles Thomas Jackson professzorral, aki egy elektromágnessel szórakoztatta utastársait. Morse több kísérletét is végignézte az elektromágnesességgel foglalkozó tudósnak, és élmények hatására maga is elkezdett foglalkozni a művészettől merőben távol álló témával. Azonnal munkához látott és a Sully fedélzetén elkészítette távírójának vázlatos tervrajzát, valamint kialakította az első távközlő jelrendszerét. Ez volt az első lépés az elektromos távíró felé. Hazatérése után egyre kevesebbet festett, ereje nagy részét inkább találmánya megvalósítására fordította. Készülékére és ábécéjére 1837-ben nyújtotta be első szabadalmát. Morséra leginkább az általa kidolgozott kódrendszer (Morse-kód) miatt emlékeznek, és nem a műszere miatt, ami először lehetővé tette ennek használatát.

Morse felvette a kapcsolatot Joseph Henry professzorral, akinek találmánya előrevitte a távíró tökéletesítését. Az első nyilvános sikert 1837. szeptember 4-én aratta, amikor fél kilométer távolságból sikeresen rögzítettek egy jelsorozatot. A papírszalag kódolása számokkal történt, amihez hozzárendelték, a megfelelő angol szót. 1837. november 13-án sikerült elérni a 10 mérföldes távolságot. 1838-ra a készülék elérte a gyakorlati alkalmazási szintet - mégsem kellett senkinek, hiszen igen bonyolult kódrendszert használt. Ekkor döbbent rá, "hogy nem számjegyeket kellene közvetíteni, hanem az ABC betűinek megfelelő pont-vonal kombinációkat.„

Az 1 elemi idejű jel a rövid jel vagy pont, ti, di, dit Az 1 elemi idejű jel a rövid jel vagy pont, ti, di, dit. A 3 elemi idejű jel a hosszú jel vagy vonás, tá, dah. Az elemi idő mértékegysége megegyezik az idő mértékegységével, azaz másodperc (jele: s).

Telegráfjának lényege az volt, hogy az adó által történt a vevő elektromágnesének a vezérlése. Egyszerűbben: egy kis kar lenyomása zárta, elengedése pedig megszakította az áramkört. Zárt áramkör esetén egy elektromágnes a vevő oldalon magához vonzott egy írószerkezetet megszakításakor pedig egy rugó visszarántotta eredeti helyzetébe. Az írókészülék alatt egy óramű egyenletes sebességgel vitt odébb egy papírszalagot, amelyre a jelek regisztrálása történt.

A távíró berendezés egyszerű, olcsó (mint a papír, toll) A távíró berendezés egyszerű, olcsó (mint a papír, toll). A lehető legegyszerűbb egydimenziós (soros) átvitellel működik. Morse olyan egyszerű kódrendszert talált fel (morzekód), amely megtanulható, emberi aggyal (megfelelő sebességhatárok között) kódolható, dekódolható (a kézíráshoz hasonlóan). Adáshoz elegendő egy nyomógomb, kapcsoló. Eredetileg a vevőoldalon óraművel húzott papírszalagra elektromágneshez kapcsolt íróeszköz rajzolja a vett kódokat; elegánsan megoldva a vett üzenet dokumentálását. Magyarországon 1850-ben nyílt meg az első pesti távírda.