Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1847 febr okt.18 Milan- West Orange

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1847 febr okt.18 Milan- West Orange"— Előadás másolata:

1 1847 febr. 11- 1931 okt.18 Milan- West Orange
Thomas Alva Edison 1847 febr okt.18 Milan- West Orange

2 élete amerikai elektrotechnikus, feltaláló és üzletember
A legszorgalmasabb feltalálónak tartják, mivel 1093 szabadalom van a neve alatt. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább.

3 A nevéhez fűződik a Motion Pictore Patents company cég létrehozása is, mely a kor 9 legnagyobb filmstudiojának tömörüléséből született meg (közismert nevén az Edison Trust). Azért lett a filmgyártás későbbi központja Hollywood, mert Edison cégének monopol helyzete miatt az alakuló filmstúdiók nyugatra költöztek, ahol megalapították saját birodalmukat.

4 Édesapja Samuel Ogden Edison (1804–1896), édesanyja Nancy Matthews Elliott (1810–1871)
7. gyermek volt. 1854-ben, mikor a kis Edison hétéves volt, a michigani Port Huronba költöztek. Edison 1859-ben újságot és édességeket árult a Port Huron és Detroit között közlekedő vonaton.

5 1876-ban állította fel laboratóriumát.
Rendszeres tanulmányokat nem folytatott. Az egymaga írt, szerkesztett és nyomtatott újsága jövedelmét fordította kísérleteire. Távírászként kezdett foglalkozni a távíró tökéletesítésével 1868-ban. 1876-ban állította fel laboratóriumát. Munkatársai közé tartozott (többek közt) Puskás Tivadar és későbbi nagy ellenfele Nikola Tesla is.

6 Találmányai fonográf hangrögzítésre szolgáló eszköz
A rezgéseket ónfóliával bevont hengerre mélységirányú, (a barázdamélység változása felelt meg a rezgés amplitúdójának változásának) modulációval rögzítette Edison. A lejátszás tű segítségével rezgésbe hozott tölcsérrel történt. A mai lemezjátszó elvét Emil Berliner dolgozta ki.

7 izzólámpa Edison hosszas kutatás és kísérletezés útján 1879-ben jutott el az elsõ valóban jól használható izzólámpa megszerkesztéséhez. Edison izzólámpájában szénszálat alkalmazott. A szénszálat az égéstõl úgy védte meg, hogy olyan üvegburába helyezte, amelybõl kiszivattyúzta a levegõt. Ezt az egyszerû és szellemes találmányt meglehetõsen nehéz volt a közönséggel elfogadtatni, és tömeges alkalmazást elérni.

8 izzólámpa A fémszálas izzólámpák 1900 és 1910 között jelentek meg különbözõ fémszálakkal.

9 távíró tökéletesítése
A lehető legegyszerűbb egydimenziós (soros) átvitellel működik (hasonlóan a mellőzött csomó- és rovásíráshoz). Morse olyan egyszerű kódrendszert talált fel, amely megtanulható, emberi aggyal (megfelelő sebességhatárok között) kódolható, dekódolható (a kézíráshoz hasonlóan). Adáshoz elegendő egy nyomógomb, kapcsoló. Eredetileg a vevőoldalon óraművel húzott papírszalagra elektromágneshez kapcsolt íróeszköz rajzolja a vett kódokat; elegánsan megoldva a vett üzenet dokumentálását.

10 Készült a támogatásával
                   Alkotók: Lasetzky Márton Varga Dániel Készült a támogatásával


Letölteni ppt "1847 febr okt.18 Milan- West Orange"

Hasonló előadás


Google Hirdetések