Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Advertisements

Időjárás, éghajlat.
A folyóvizek.
Vizek a mélyben és a felszínen
A belső és a külső erők A földfelszín együttes formálása
Félig kötött futóhomok
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A görög történelem kezdetei
A TISZA-SZABÁLYOZÁS ÉS AZ ÁRVÍZMENTESÍTŐ
A szél felszínformálása
Magyarország tájai A Kisalföld
Hazánk tájai: Alföld.
Budapest mint világváros
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
Földtani alapismeretek III.
A folyók földrajza.
Légnyomás, szél, időjárási frontok, ciklonok, anticiklonok
Trópusok időjárását meghatározó folyamatok
Alternatív energiaforrások
Cretin Bettina és Simon Lilla
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
Terep- és tájtípusok.
A folyóvízi erózió matematikai leírása
Szigyártó Erzsébet XI.B
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A futóhomok mozgásának főbb periódusai Magyarországon
Az Alföld A Kárpát-medence központi tája Területe ~ km2
A FOLYÓVÍZ FELSZÍNALAKÍTÓ MUNKÁJA
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei Cserny Tibor Földtani közlöny 132/különszám, (2002) Budapest.
Tájföldrajzi megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei-szigeten
Balogh János-Nagy István-Schweitzer Ferenc
(Ős)környezet rekonstrukciós lehetőségek Dél-Budapesten Háros-szigetCsepel-sziget Bogsch Ildikó.
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Szerző: Horvát Anikó Készítette: Vida Zsófia Viktória III. geográfus.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla - Ursula Shneider-Lüpke In: Földrajzi Közlöny 131/3-4,
A magyarországi folyószabályozások geomorfológiai vonatkozásai
Nehézfémek ülepedésének meghatározása talaj-
Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei-szigeten Dr Mari László cikke alapján.
Nyomelem eloszlási típusok természethez közeli állapotú ártéri területek talajaiban és üledékeiben ( A Háros –sziget mintaterület alapján) Győry Sándor.
Az időszakos Péteri-tó keletkezése és üledékképződése Molnár Béla – Ursula Schneider- Lüpkes.
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Készítette: Antos Tamás 8.b
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
Drávamenti-síkság és az Ormánság
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
Hazánk tavai
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
Bevezetés I. Ősföldrajzi, geomorfológiai vizsgálatok
GEOMORFOLÓGIAI SZINTÉZIS
Készítette: Bíró Balázs III. éves Földrajz BSc Magyarország és a Kárpát-medence természetföldrajza.
A Közép-Tisza mente geomorfológiai adottságainak és a hullámterek feliszapolódásának vizsgálata mintaterületeken.
Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Dr. Mari László: Geomorfológiai megfigyelések a Szentendrei – szigeten Készítette:
Hazai újholocén klíma- és környezetváltozások vizsgálata régészeti adatok segítségével Készítette: Kiss Krisztián
Baranya István Bölcske polgármester
Asszuán -Egyiptom-.
Folyóvíz felszínformálása Csak eljegesedett és sivatagos területen nincs A munkavégző képesség függ: a, meder esésétől (áramlás sebessége) b, vízhozamtól.
A folyó élete.
régi magyar nevén: Veres-tó)
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
TENERIFE.
A szél felszínformálása
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
13. FOLYAMI ERÓZIÓ.
Európa földtörténete, felszíne
Európa földrajzi helyzete, határai
Félig kötött futóhomok
Előadás másolata:

Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének fejlődése a holocénban Készítette: Győri Dániel Földrajz BSc. 3. évf.

Bevezetés Nagymaros és Kismaros között kiszélesedő völgyben kezdődik és Csillaghegy- Káposztásmegyer magasságában végződik, Hossza: 30,85 km, Átlagos szélessége: 2,3 km, Maximális szélessége: Vác és Tahitótfalu között 3,8 km, Területe: 55,73 km², Legmagasabb pontja: Vászondi-tanyától K-re:123,5 m volt (elbányászták), Ma: 122,2 m (Felső-hegyköz területén NP).

Fejlődéstörténete Fiatal képződmény, Első szigetmagok a késő-glaciális Allerőd-ben (esetleg a Böllingben), Felszínükön a szél a homok átmozgatásával részben kötött futóhomok-formákat hozott létre (szélbarázda, maradékgerinc) fiatalabb dryas (lehet, hogy már idősebben is),

Fejlődéstörténet 1. Fiatal képződmény, Első szigetmagok a késő-glaciális Allerőd-ben (esetleg a Böllingben), Felszínükön a szél a homok átmozgatásával részben kötött futóhomok-formákat hozott létre (szélbarázda, maradékgerinc) fiatalabb dryas (lehet, hogy már idősebben is), A holocénban a Duna szakaszjelleg változásaihoz igazodva nőtt a szigetek területe és újabb szigetek is kialakultak, Az egységes sziget a szubatlanti fázisban jött létre a szigetek összeolvadásával, A sziget partvonala gyorsan változik, a 18. sz.-ban külön sziget volt: a szigetcsúcs, a Kecske-, a Verőcei-, a Kőgeszteli-, a Gödsziget és a Szerem-földek, A mai Révész-sziget még csak zátony volt.

Kecske-sziget A: első katonai felmérés (18. sz. vége) B: harmadik katonai felmérés(19.sz. v.) C: MN Térképészeti Int. (1963) D: 1992-es légifelvétel alapján

Fejlődéstörténet 2. A sziget területe a part menti zátonyok és kis szigetek hozzáforrásával növekedett (növekszik), Oka: sodorvonal mentén a Duna bevágódik a kavicságyba a korábbi zátonyok relatíve emelkednek szigetté válnak és a köztük lévő meder elhalásával összeolvadnak.

Felszínalaktan 3 geomorfológiai szint: alacsony ártér (Duna), magas ártér (Duna, ember), folyóvízi homokterületek (szél), Alacsonyártér: relatív magassága: 3-6 m (absz.:104 m), felszínformák: széles síkok, feltöltődő medermaradványok gátak miatt ma már nem önti el a víz ( kavicsrétegen belvíz).

Magas ártér 6-8 m (absz.: 105-106 m), töltéseken kívül is csak legnagyobb árvíz idején kerülnek víz alá, felszín: meszes iszap, rajta talaj, kisebb síkok nehéz elkülöníteni a homokkal fedett felszínektől (ráfúvódott homok).

Homokkal fedett szint Ármentes, Folyóvízi homok, Szigetszerűen emelkednek ki (absz.: 108-123 m), Felszín: szélbarázdák, maradékgerincek (NyÉNy-KDK), maradéktakarók (aprókavics, murva), Lepelhomok K-i részen halmozódott fel.

Régészet Hozzásegít a geomorfológiai szintek elkülönítéséhez árvízszint alatt nem lehetett állandó település, Neolitikum (i.e. 5-4. évezred): alacsony vízállás száraz éghajlat miatt, Réz-, bronzkor (i.e. 3 évezred- i.e. 1300): magasabb vízállás atlanti és szubboreális fázis, Késő bronzkor (i.e. 1300- i.e. 800): alacsonyabb térszíneken újra települések  szubboreális végi Duna bevágódik éghajlat hatására  magas ártér létrejön, Vaskor (i.e. 800- i.e. 400): szubatlanti fázis, újra feltöltés a jellemző  alacsony árterek létrejötte, az egységes Szentendrei-sziget létrejötte.

Felhasznált irodalom Mari László: A Szentendrei-sziget kialakulása és felszínének változása a holocénban, In: Földtani Közlöny 132/különszám 185-192 (2002) Budapest,

Köszönöm a figyelmet!