Szélenergia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Geotermikus energia Napenergia Szélenergia Vízenergia
Megújuló energiaforrások
A tenger jelentősége.
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Megújuló energia források
Alternatív energiaforrások
Készítette: Rusznyák Noémi 12/a.
A megújuló energiaforrások
Energiatakarékos otthon
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Energia témakör tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A legelterjedtebb energiahordozók.
Megújuló energiaforrások.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Megújuló energiák Belley Luca
Megújuló energiaforrás
A Föld megújuló energiaforrásai
3.1. Vízerőművek.
VÍZERŐMŰVEK Folyóvizes erőmű Tározós erőmű Szivattyús-tározós erőmű
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Geotermikus Energia.
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
A szénerőművünk. A szén elégetésekor felszabaduló hővel vizet melegítünk, hatására gőz képződik, ami nyomást gyakorol a turbinák lapátjaira, ezáltal forgásba.
Putarich Dr. Ivánszky Veronika ny. egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem,
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
 A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, melyekből energia nyerhető ki, és amely akár naponta többször ismétlődően rendelkezésre áll,
Megújuló energiaforrás
A szélenergia Szélenergia-hasznosítás: energiahasznosítási módszer, amely folyamatosan erős széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos.
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrások
Megújuló energia A szél Palásthy Dávid 11.A. A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
EGYEBEK : Hibridhajtás : Erőforrás: kombinált Általában belsőégésű motor+elektromos hajtás.
S Z É L E N E R G I A.
Energiaforrások.
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Műszaki és informatikai nevelés 5. osztály
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Vízenergia.
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
13 Rácalmás 12 * Egerszólát 25 * Püspökhatvan 25 * Összes nagyobb valószínűséggel várható 712 Telephely.
Szélerőmű Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Az energetika Ismétlés.
A geoszférák környezeti problémái
Energiaforrásaink.
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

Szélenergia

Szélenergia A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá. Ennél sokkal öregebb technológia a szélmalom, amelyben a szélenergia csak mechanikus szerkezetet működtetett és fizikai munkát végzett, mint a gabonaőrlés, vagy a vízpumpálás.

Története A szél mozgási energiáját évezredek óta használják például a vitorla segítségével, de az építészetben is hasonlóan régóta alkalmazzák különböző szellőzőrendszerek működtetésére. Az első, szél által hajtott gép, Herón szélkereke az 1. században. A Közel-Keleten és Közép-Ázsiában ettől kezdve egyre inkább elterjedtek eme szerkezetek, India és Kína is átvette használatukat, míg 1180 körül már Északnyugat-Európában is számos helyen alkalmazták, elsősorban gabona őrlésére, de a földek lecsapolására is, hogy azok mezőgazdasági művelésre vagy építkezésre alkalmassá váljanak.

Gazdaságosság Az utóbbi években jelentősen csökkent a szélenergia előállításának ára, de még nem olcsóbb, mint a más módokon előállított áram ára. 2005-ben a szélenergia előállítása egyötödébe került az 1990-es évek vége költségeinek, és ez a trend a gazdaságos nagy turbinák tömegtermelésével várhatóan folytatódik. Mindenesetre a szélenergia néhány helyen már ma is fontos szerepet játszik az áramtermelésben.

A szél energiája A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. E szélenergia jó része nagy magasságokban található, ahol a szél folyamatos sebessége meghaladhatja a 160 kilométer / órát. A szél abból keletkezik, hogy a Földet forgása következtében egyenetlenül éri a Nap hője. A pólusok kevesebb energiát kapnak, mint az egyenlítői régiók, a szárazföld gyorsabban melegszik fel és hűl le, mint a tengerek.

Szélenergetika a világon A szélturbinák sorozatgyártása 1979-ben, Dániában kezdődött. Az első gyárak, a Kuriant,a Vestas, a Nordtank és a Bonus megalapozták a modern szélenergia-ipart. Ezek a korai turbinák sokkal kisebb teljesítményűek voltak (20-30 kW), mint a mostaniak. Manapság már több országban gyártanak szélturbinákat, és több ezer turbina üzemel világszerte. 2007-ben a legnagyobb szélenergia-kapacitással Németország, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok, India és Dánia rendelkezett.

Szélenergia Magyarországon (1) Magyarországon a török hódoltság után jelentek meg nagyobb számban a szélmalmok,bár helyenként már a 15. században is elő fordultak.Elterjedésük azonban csak a 17. században vált általánossá, a legtöbb szélmalmot viszont hazánkban 1866. és 1885. között építették. A 19.sz. végén, a 20. sz. elején az ország szélmalmainak több mint 95 %-a az Alföldön helyezkedett el ami önmagában is elegendő bizonyíték arra, hogy hazánknak ezen a táján is van elegendő hasznosítható szélenergia.

Szélenergia Magyarországon (2) Magyarországon összesen 37 szélerőmű van, összesen 172 toronnyal, 329 325 kW beépített teljesítménnyel. A legtöbb szélerőmű az ország északnyugati részén, főként Komárom és Mosonmagyaróvár környékén található.

Köszönjük a Figyelmet!

Készítették: Bokány Dorina Petra Bauer Attila Németh Levente Marics Róbert