A Winterbourne View eset tapasztalatai Hogyan válhat egy abúzus eset reformok mozgatórugójává Kozma Ágnes Tizard Centre, University of Kent Egyesült Királyság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

ÁROP /C/A A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
FSZK Nonprofit Kft. ügyvezető
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A környezetvédelem intézményrendszere
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Egészségpolitika.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Péczeli Katalin előadása
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Biztosítók irányítási rendszere
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
A 2014-ben esedékes Peer Review (szakértői vizsgálat) A Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjainak érintettsége Országos Statisztikai Tanács 
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása TÁMOP A projekt.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Munkahelyi egészség és biztonság
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az adatvédelem szabályozása
Családtámogató ellátások
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE
A hazai fogyatékosságpolitika aktualitásai
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program RSZTOP-3 Tájékoztatás a Kísérő Intézkedések részprogram Adatszolgáltatási folyamatairól Hajléktalanokért.
Ágazatközi szakmai találkozók
Előadás másolata:

A Winterbourne View eset tapasztalatai Hogyan válhat egy abúzus eset reformok mozgatórugójává Kozma Ágnes Tizard Centre, University of Kent Egyesült Királyság

Az angol ellátórendszerről Főbb ellátási formák: Közvetlen pénzjuttatás (direct payments) Támogatott lakhatás (supported living) Bentlakásos otthon (residential care) Speciális kórházi ellátás Finanszírozás: helyi önkormányzatok, Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szolgáltatásvásárlók Szolgáltatók: aránylag kevés állami, sok üzleti alapon működő vállalkozás

A „Winterbourne View” eset 24 férőhelyes speciális kórházi ellátás értelmi fogyatékos és autista felnőtteknek (Assessment and Treatment Unit). 5 héten keresztül rejtett kamerával forgatott dokumentumfilm amit a közszolgálati televízió főműsoridőben vetített le 2011 májusában. dokumentumfilm Országos felháborodást és reakciók sorát indította el.

Mi történt? A fotók forrása:

Közvetlen válaszok Az abúzust elkövetők letartóztatása és bírósági eljárás. Az önkormányzat az eset kivizsgálását és a felelősség megállapítását kezdeményezte (A jelentés itt olvasható).itt A szolgáltatások minőségét vizsgáló szervezet (Care Quality Commission) nyilvánosan elnézést kért és rendkívüli ellenőrzési programot indított.Care Quality Commission Parlament független vizsgálatot kezdeményezett. 86 szervezet 16 oldalas nyílt levélben tett javaslatot a válaszlépésekre és a rendszer átalakítására, amit számos kampány követett.nyílt levélben

Intézkedések Egészségügyi Minisztérium intézkedési terve 2012 decemberében (Transforming Care):Transforming Care Az ellátottak felülvizsgálata és közösségi alapú ellátás biztosítása azoknak, akiknek az intézményi ellátása nem indokolt. Helyi szolgáltatási stratégiák a komplex szükségletű csoportok közösségi ellátására. Koordinációs testület létrehozása – a folyamat irányítására és nyomon követésére. Szabályozás felülvizsgálata – intézményvezetőkre és menedzsmentre vonatkozó felelősségi szabályok. Kiemelt ellenőrzések folytatása és további megerősítése – pl. az érintettek bevonása az ellenőrzésekbe. Képzések megerősítése (különösen a viselkedési problémák kezelése területén).

Végrehajtás Az eset mai napig napirenden van és hatással van a szakpolitikára és a szolgáltatásokra. Nehézkes és lassú, de halad. Számos korlátozó tényező. Időközben további botrányok: 2013-ban júliusában halálos baleset történt egy speciális kórházban – országos kampány.országos kampány

Tanulságok Az egyéni felelősségek feltárása és megállapítása mellett a rendszerszintű okok elismerése és keresése: Speciális kórház nem alkalmas tartós elhelyezésre – szolgáltatások kiváltása személyre szabott közösségi ellátásokkal; Együttműködés hiánya a rendszer különböző szereplői között – nem vették észre (figyelmen kívül hagyták) az abúzus jeleit; Az ellátottak nagy része valamilyen krízis miatt került az intézménybe - korai beavatkozás elmaradása; Szolgáltató nem megfelelő ellenőrzése – szolgáltatásvásárló és CQC felelőssége; Szabályozás hiányosságai.

Milyen rendszerszintű tényezők játszhatnak szerepet az intézményi abúzus kialakulásában? A szolgáltatásokat igénybe vevőket „morálisan alacsonyabbrendűnek” tartó hozzáállás, a szolgáltatások elszemélytelenedése; Hatalmi viszonyok és kiszolgáltatottság az intézményen belül; Az ellátórendszer perifériáján működő intézmények – alulfinanszírozott; Nem megfelelő vezetés; Elszigetelt, belterjes szervezeti kultúra – új gyakorlatok elutasítása, kritika elhallgattatása;

Rendszerszintű tényezők folyt. Tisztázatlan felelősségi viszonyok, számonkérés és az ellenőrzés hiánya; társadalomtól elzárt intézmények (pl. ahova a szülőket, ellátottjogi képviselőket nem engedik be stb.). Szervezeti jellemzők: nagy létszámú szervezet (dolgozók és ellátottak), hierarchikus és bürokratizált struktúra. Wardaugh & Wilding. (1983). Towards an explanation of the corruption or care. Critical Social Policy, 37(13), 4-31.

Következtetések Abúzus bármilyen ellátórendszerben előfordulhat. A magyar ellátórendszer sérülékeny az abúzus kockázata szempontjából. Intézményen belüli megelőzésre kiemelt figyelmet kell fordítani. Az ellátórendszer átalakítása során létrehozni olyan mechanizmusokat amelyek csökkenthetik az abúzus kialakulásának esélyét.

Összefoglaló a történtekről bristol bristol bristol bristol network/2013/oct/10/winterbourne-view- bbc-panorama network/2013/oct/10/winterbourne-view- bbc-panorama on/winterbourne-view/ on/winterbourne-view/

Köszönöm a figyelmet!