Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Advertisements

A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
A Budapest Bank vállalati gyakorlata
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Kovács Zsolt 1 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Karrier és Öregdiák Iroda.
Széchenyi István Egyetem, Győr
Segélyezési rendszer átalakítása
A Grundfos Vállalatcsoport
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
„ Megváltozott munkaképességű munkavállalók –
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
TÁMOGATÁST SZÜLETENDŐ GYERMEKEINKÉRT! LOMBIKBABA KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY PCOS Közönségtalálkozó Budapest, május 24.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
2002. Július 10. HR CLUB. I.Alapítás:1977, North Carolina II.központ: Tampa, Florida III.5 kontinens, 15 ország, 42 call center IV.közel munkatárs.
A vállalati önkéntesség népszerűsítése Eger, június.
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
NŐK HELYZETE A MUNKAERŐ-PIACON, PROBLÉMÁK, NEHÉZSÉGEK Bük, augusztus 27.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Támogató szolgáltatások női aspektusai Illés Tímea.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A NŐI ÖSSZEFOGÁS KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
Projekt bemutató 2007.Március 9. 1 JOB(B) A NŐKNEK PROGRAM Az eddig elért eredmények.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A család és a gyerek érték A család és a gyerek érték Családbarát munkahely a Dunaújvárosi F ő iskolán Dr. Keszi-Szeremlei Andrea Dunaújváros 2013.Február.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
Társadalmi tudatformálás
Óbudai Egyetem FENNTARTÓ Rektor Kancellár Szenátus
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Felelős vállalati vezetés a Mátrai Erőmű Zrt.-nél és a Antal Jánosné, Ibolya a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője

Mátrai Erőmű ZRt Elhelyezkedés Kulcs mutatószámok 2014. Beépített kapacitás 950 MW Értékesített vill.energia 6,3 TWh Árbevétel HAS 101 519 MFt Adózott eredmény 8 918 MFt Munkavállalói létszám 2070 Fő tevékenység: villamosenergia termelés (2x100 MW; 1x212 MW; 2x232 MW lignit-biomassza blokkok és 2x30 MW gázturbina). 2015-ben 15 MW-os fotovoltaikus kapacitás kiépítése. Tüzelőanyag összetétel: 90 % lignit; 10% biomassza; gáztüzelés csak rendszerszabályozásra. A magyar villamosenergia termelés 21% -át biztosítja. 2 saját tulajdonú lignitbányát működtet. Az általa termelt villamos energia, gipsz és pernye elnyerte a Magyar Termék védjegyet. Önálló ipari park 22 céggel. Mind az erőművi, mind pedig a bányászati kapacitások retrofit programon estek át a 2000 évek első harmadában, mely során kéntelenítő mű is épült. A társaság a100%-ban saját forrásból fedezi CO2 szükségletét. Közvetve vagy közvetlenül 5000 munkahelyet tart fenn.

A LIGNIT MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB MENNYISÉGBEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ENERGIAFORRÁSA A Mátra által üzemeltetett bányák tüzelőanyag-készlete kb. 100 évre elegendő a jelenlegi felhasználást figyelembe véve.

A MÁTRAI ERŐMŰ MA MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB ÉS LEGOLCSÓBB ZÖLDÁRAM-ELŐÁLLÍTÓJA A CO2-kibocsátás csökkentésének hatékony eszköze a biomassza-részarány növelése A CO2-kvótaköltség-megtakarítások a magyar mezőgazdaságot gyarapítják Forrásai: mezőgazdasági hulladékok, nyesedékek, ártéri hulladékok, gabonatörkölyök, repcepogácsa, fűrészpor Saját energiaerdő 100 hektáron

A Mátrai Erőmű Zrt munkavállalóiról* A Társaság hosszú távon számít a munkavállalóira, a fluktuáció pedig rendkívül alacsony, köszönhető a felelős vállalatvezetésnek. * 2014. évi adatok.

Mátrai Erőmű családbarát programjai Támogatjuk a munkahelyi és magánélet egyensúlyának megteremtését. Lehetőség rugalmas /rész-munkaidőben való foglalkoztatásra az irányítási és adminisztrációs területen. Lehetőség részidős foglalkoztatásra Lehetőség otthoni munkavégzésre a munkakörök egy részében Gyesről, gyedről visszatérő nők számára a további foglalkoztatás biztosítása A gyermekeiket otthon nevelő anyák bérének folyamatos karbantartása A Mátrai Erőmű évente sokszínűségi és esélyegyenlőségi napokat rendez. A cél a diszkriminációmentes, befogadó, támogató vállalati kultúra erősítése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csoportok teljesítményére pozitív hatással van a tagok különbözősége. A Mátra odafigyel a korösszetételre, a nők arányára, a megváltozott munkaképességűekre. Fontosnak tartja a nemzetközi tapasztalatcserét, a z utánpótlás képzését, a fiatal szakmunkások és egyetemisták bevonását, s azt, hogy az idősebbeket addig foglalkoztassák, ameddig csak lehetséges. (a cég legidősebb dolgozója 67 esztendős)

Mátrai Erőmű családbarát programjai Gyermeket nevelő munkavállalók (634 fő): Nyári táborok szervezése társasági dolgozók gyermekei számára a Mátra Sport Egyesülettel karöltve A családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának megkönnyítése érdekében felmérés a munkavállalók körében arról, ők hogyan látják, a Társaság miben tudna nekik segítséget nyújtani (beleértve a tartós ápolásra szoruló hozzátartozót ápoló kollégákat is) Gyermekgondozási távolléten lévő munkavállalók (5 fő): GYES-en, GYED-en lévő munkatársakkal való szervezett kapcsolattartás A gyermekgondozási távollét alatt járó juttatásokkal kapcsolatos tanácsadás, ügyintézés Az újbóli munkába állást segítő intézkedések (pl. átképzés, továbbképzés biztosítása – akár már a távollét alatt is)

Mátrai Erőmű családbarát programjai Öregségi nyugdíj előtt álló munkavállalók (151 fő): Bizonyos feltételek (pl. leromlott egészégi állapot) megléte esetén korai nyugdíjazás támogatása Egészségügyi szűrővizsgálatokon, ill. egészségügyi tanácsadáson való részvétel biztosítása Váltóműszakban dolgozók (1352 fő): Egészségügyi, ill. pszichológiai tanácsadás külsős szakemberek részvételével Felmérés a munkavállalók körében arról, hogy a családi és munkahelyi kötelezettségek összehangolásának megkönnyítése érdekében a Társaság miben tudna nekik segítséget nyújtani. Tartósan betegek Szervezett kapcsolattartás Szükség esetén átképzés biztosítása Rehabilitáció Valamennyi célcsoportra vonatkozóan Esélyegyenlőségi fogadóóra működtetése Szűrővizsgálatok munkarendhez igazodó szervezése Üzemegészségügy rendelési idejének módosítása a munkarendhez igazodóan Infópontok kialakítása

Egészséges életmódra ösztönzés: Mátrai Erőmű családbarát programjai Egészségügyi, családi problémák esetén: Havária helyzetben lévők számára segély és szükség esetén fizetés nélküli szabadság biztosítása Temetési segély biztosítás Egészséges életmódra ösztönzés: Dolgozóinknak és hozzátartozóinak, gyermekeinek a Mátra Sport Egyesület biztosít mozgási, kikapcsolódási lehetőséget, ahol több szakágban a gyermekek elsajátítják a sportág alapjait. (sí, tenisz, vízi sportok, kerékpár, csapatsportok stb). Rendszeresek a családi és a tömegsport programok. Társasági egészségmegőrző program sokrétű regenerálódási lehetőséget nyújt. (jóga, rendszeres egészségügyi szűrések, „Bringázz a munkába!” program)

A diversity program 2014. eredményei Tudásátadás az egyetemi együttműködési programok, üzemlátogatásokon keresztül. 25 fő egyetemi, főiskolai hallgató nyári gyakorlati programjának megszervezése. Az Óbudai Egyetemmel való együttműködés a kooperatív képzések kapcsán. A rászoruló gyerekek támogatása a „Gyermekeinkért Alapítvány”-on keresztül folyamatosan történik Diversity-hetek eredményes lebonyolítása Beszélgetés egy délutáni kávé mellett a munka és a család egyensúlyáról, a nehézségek, problémák lehetséges megoldásáról. Hogyan motiváljuk kollégáinkat? – tréning a Mert Nők és más vezetők számára Befogadó és támogató vállalati kultúra erősítése Autista gyerekek nagysikerű koncertje

MERT NŐK – önkéntes szerveződés a Mátrai Erőműben Tagjaink olyan vezetői vagy szakértői beosztásban dolgozó nők, akik a saját szakterületükön kívül is szeretnének tenni valamit a kollégáikért és tágabb környezetükért. A tevékenységünk részben kapcsolódik az RWE más vállalatainál működő női körökhöz.

Miért jó egy női önszerveződés? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Példaként szolgálva felmutatni sikeres női karriereket, akár mentori szerepkörben is Szélesebb körű szakmai kapcsolatrendszert fejlesztve segíteni az információ átadást, tudásmegosztást Támogatni a pálya elején járó fiatalokat a családi és karriertörekvéseik összehangolásában Közben vigyázni arra, hogy mindez ne a férfi kollégáktól való elkülönülést jelentse, csak egy lehetőséget, hogy magunkat megmutassuk és a nemektől független, de szorosabb együttműködés hajtómotorjai legyünk. Mi MA a gyakorlati haszna a női összefogásoknak? A nőiségből fakadó másfajta látásmódunkkal segíteni a szervezeti célkitűzések megvalósítását. Mert pszichológusok vizsgálatokkal igazolták, hogy létezik egyedi női vezetési stílus, amely a megváltozott világunkban már nélkülözhetetlen egy szervezet sikeréhez. Mik jellemzőek tehát a női vezetőkre? kitartóbbak, szorgalmasabbak, nyitottabbak, fejlettebb az empatikus készségük, rugalmasabbak - hamarabb megérzik a "veszélyt", jobban átlátják az összefüggéseket, - hajlamosabbak kockáztatni, és a helyzetekből tanulnak - sokszor határozottabbak és meggyőzőbbek, eredményorientáltabbak, - jobbak a tapasztalatok-, és a tudás átadásában - nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatmunkára (problémamegoldásban, döntéshozatalban) képesek másokat maguk mellé állítani, és véghezvinni elképzeléseiket. Éppen ezekre a képességekre alapozva döntöttünk úgy 4 éve, hogy megalapítjuk az egymással együttműködő női szervezeteket a partnervállalatoknál.

Tanulunk egymástól: Szakmai kerekasztalok szervezése Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója, eszmecseréje (nem csak vezetők és nem csak nők részvételével!). Pénzügyi, számviteli és adóügyi kerekasztal (együtt a kontrollinggal) Jogi kerekasztal HR kerekasztal Beszerzési kerekasztal CR és környezetvédelmi kerekasztal Ügyfélszolgálati, adósságkezelési kerekasztal Mérnöki és informatikai területen dolgozók kerekasztala Az azonos szakterületen dolgozó kollégák rendszeres szakmai találkozója. Itt a Női Fórum tagjai a szervezést vállalják magukra, a résztvevők egyaránt kerülnek ki vezető és nem vezető pozícióban dolgozó női és férfi munkavállalók közül. Segíti a tapasztalatcserét konkrét kérdések megoldására és a jobb munkakapcsolatok kiépítését.

Belső szakmai rendezvények „Tanulmányi kirándulás” a Duna alatti kábelalagútban. Erőmű és bánya látogatások irodai dolgozóknak „Zöld iroda” műemlék épületben – az alkalmazott korszerű műszaki megoldások megtekintése Szélesebb munkavállalói körnek szervezünk évente 2-3 alkalommal „tanulmányi kirándulásokat”, amelyeken a dolgozók megismerkedhetnek pl. a bányaműveléssel, az energiatermelés folyamatával, az energiaellátás műszaki hátterével és az energiatakarékosság előfutárainak tekinthető innovatív projektekkel.

Tanulunk másoktól: Közéleti személyiségek előadásai Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként a karitatív tevékenység fontosságáról és a gasztronómia szerepéről a család életében Prof. Dr. Bagdy Emőke a Psychofitness nagyasszonya, a testi és lelki egyensúly kialakításának, megőrzésének fontosságáról és gyakorlati módszereiről Krizsó Szilvia újságíró, televíziós műsorvezető a munka és a család egyensúlyának megteremtéséről

Külső szakmai rendezvények Szakmai tanulmányutak külföldi termelőegységekbe, innovációs központokba. Nemzetközi konferenciák a cégcsoport üzleti fejlődéséről, a nők lehetséges lobbierejéről. Más női szervezetekkel összefogva évente 2-3 tagunk képviseli a szervezetet a szakmai tájékozódásra és kapcsolatteremtésre lehetőséget kínáló nemzetköz konferenciákon és a hozzájuk kapcsolódóan megszervezett üzemlátogatásokon. Az itt szerzett információk hasznosak lehetnek a cégünk fejlődési lehetőségeinek, hosszú távú stratégiájának alakításakor.

Környezetünk megóvása mindannyiunk ügye Szemétszedő akciók a Mátrában

Mert adni öröm… Az autista otthon és iskola támogatására rendszeres gyűjtések, jótékonysági estek és közvetlen segítségnyújtás Időnként egyedi gyűjtések egy-egy nagyon rászoruló környékbeli család részére Karácsony előtt ételosztás Gyöngyösen hajléktalanok részére A MERT NŐK csapata 2014–ben az Autista Segítő Központ gondozottjainak és a gyöngyösi hajléktalanoknak nyújtott rendszeres támogatásért megkapta a gyöngyösi civilek által alapított „Elfogadás-díjat”. Szívből köszönjük!!!

Köszönöm a figyelmet! Kapcsolat: Antal Jánosné, Ibolya: janosne.antal@mert.hu