A fejlesztés európai éve 2015

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Életkor és diszkrimináció
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
K ÜLPOLITIKAI STRATÉGIÁNK 2010 UTÁN - Ádám Szesztay Head of Department Strategic Planning Department.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Esélyek a piramis alján
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
Ember és környezetének viszonya
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
EGT és Norvég Alapok Polgár Tamás Norvég Királyi Nagykövetség
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

A fejlesztés európai éve 2015

Az uniós fejlesztési együttműködés főbb adatai Az Európai Unió és 28 tagállama együtt a globális fejlesztési segélyek több mint 50 %-át adják. Az EU 2013-ban jelentős összeget, 14,86 milliárd eurót biztosított külső fejlesztési támogatásra. A külső fellépést finanszírozó eszközökre szánt teljes elfogadott összeg a 2014–2020-as időszakra valamivel több mint 51,4 milliárd euró.* ΕU USA Más támogatók *2014-es éves jelentés az Európai Unió fejlesztési és külső támogatási politikáiról és azok megvalósításáról 2013-ban

Fejlesztési együttműködés a lisszaboni szerződés keretében „Az Unió fejlesztési együttműködési politikájának elsődleges célja a szegénység mérséklése, idővel pedig annak felszámolása.” (208. cikk) „Az Unió figyelembe veszi a fejlesztési együttműködés célkitűzéseit azon politikáinak végrehajtásakor, amelyek hatással lehetnek a fejlődő országokra.” (208. cikk)

Uniós segélypolitika és története 1958 Az Európai Közösségek Fejlesztési politikája a külpolitika része Az 1950-es évektől az 1990-es évekig Az EK kibővíti a segélyezést az ACP-országokra, Kelet-Európára, a földközi- tengeri térségre, Ázsiára, Latin-Amerikára és a Balkánra, valamint elindulnak az olyan tematikus programok, mint az emberi jogok, amelynek területén társulási megállapodásokból partnerségi megállapodások születnek. 1992 ENSZ Föld-csúcs, Rio de Janeiro – Éghajlat-változási keretegyezmény 2000 Az ENSZ 8 millenniumi fejlesztési célja: szegénység visszaszorítási célkitűzések meghatározása 2015-re

Uniós segélypolitika és története 2005 Európai konszenzus a fejlesztési politikáról 2011–15 A 2015 utáni fejlesztési programhoz kapcsolódó közlemények 2011 Uniós fejlesztési politika „Változtatási program” 2012 Rio+20 a fenntartható fejlődésért 2013 Méltó életet mindenkinek 2014 Globális partnerség a hatékony együttműködésért Mexikóban 2015 Az ENSZ 8 millenniumi fejlesztési céljának határideje!

Millenniumi fejlesztési célok A súlyos szegénység és éhezés felszámolása Az anyák egészségének javítása A mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás megvalósítása A HIV/AIDS, a malária és más betegségek elleni küzdelem A nemek közötti egyenlőség és a nők felemelkedésének előmozdítása A környezet fenntarthatóságának biztosítása A gyermekhalandóság csökkentése Globális fejlesztési partnerség kialakítása

Főbb szereplők Európai Bizottság • Európai Parlament • Európai Tanács • tagállamok • EKSZ • EU-küldöttségek • Gazdasági és Szociális Bizottság • Régiók Bizottsága • NGO-k/civil szervezetek • nemzetközi szervezetek • egyetemek • iskolák • helyi és regionális hatóságok • alapítványok

Biztosok Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság elnökhelyettese Neven Mimica, nemzetközi együttműködés és fejlesztés Christos Stylianides, humanitárius segítségnyújtás és válságkezelés Johannes Hahn, európai szomszédságpolitika és csatlakozási tárgyalások Cecilia Malmström, kereskedelem

Mit kíván elérni a fejlesztés európai éve? Tájékoztatni kívánjuk az uniós polgárokat azokról az eredményekről, amelyeket az EU a tagállamokkal karöltve globális szereplőként ért el, illetve a jövőben fog elérni a nemzetközi fejlesztés területén. Az uniós polgárok bevonása, kritikai gondolkodásuk és a fejlesztési együttműködésben való aktív részvételük előmozdítása, például a politikák alakításának és megvalósításának terén. Be akarjuk mutatni az EU fejlesztési együttműködéseiből származó előnyöket, és növelni kívánjuk a közös felelősség és szolidaritás érzését, hogy mindenki meglássa a lehetőségeket ebben az egyre inkább egymásra utalt világban.

Miért lett 2015 a fejlesztés európai éve? 2015 a millenniumi fejlesztési célok határideje Az ENSZ által egyeztetett 2015 utáni globális fejlesztési agenda – a fejlesztési politika mérföldköve Az egyre inkább egymásra utalt szereplőkből álló világban az uniós fejlesztési együttműködés az EU és a partnerországok polgárainak is előnyére válik. Egy lehetőség arra, hogy bemutassuk az unió és tagállamainak komoly elkötelezettségét a szegénység felszámolására világszerte.

Ki a kampány célközönsége? Szélesebb közönség Civil társadalom és szervezetek Fiatalok Politikaalkotók Iskolák és egyetemek

Tematikus hónapok Január – Európa a világban Február – Oktatás Március – Nők és lányok Április – Egészség Május – Béke és biztonság Június – Fenntartható, környezetbarát növekedés, méltányos állások, vállalkozások Július – Gyermekek és fiatalok Augusztus – Humanitárius segély Szeptember – Demográfia és vándorlás Október – Élelmiszer-biztonság November – Fenntartható fejlődés és éghajlat-politika December – Emberi jogok és kormányzás

A kampány alapelemei Partnerségek Honlap Közösségi média A fejlesztés európai éve és „the World’s Best News” Kommunikációs eszközcsomag Érdekelt felek kezdeményezései Kiemelt események

Hogyan lehet részt venni a fejlesztés európai évében? Kampányanyagok – A fejlesztés európai évének vizuális anyagai és a további erőforrások lehetőséget adnak az érdekelt feleknek, hogy a saját csatornáikon keresztül tudják népszerűsíteni az évet. A kampányanyagok olyan vizuális eszközöket is tartalmaznak, amelyek az európai év céljainak és eredményeinek népszerűsítésében való részvételt és az ennek érdekében tett erőfeszítéseket támogatják. Kampányinformációk és -anyagok Oktatóeszközök A fejlesztés európai évének tájékoztatója és prezentációja Havi tájékoztatók Infografikák Két szám a fejlesztés európai évének újságából Eurobarométer adatok (uniószerte végzett közvélemény-kutatások a nemzetközi fejlesztésről és segélyekről) Az uniós szintű főbb kampányesemények listája Vizuális arculati elemek

Hogyan lehet részt venni a fejlesztés európai évében? Honlap and közösségi média Kiemelt kampányhírek A hét történetei Kampányanyagok Eseménynaptár a partnerek és az érdekelt felek eseményeivel Főbb fejlesztési adatok és hírek Platform az ötletek megosztására, valamint a partnerek és polgárok bevonására Külön profiloldal a fejlesztés európai évében résztvevő szervezeteknek Honlap- and közösségimédia-moderálás europa.eu/eyd2015 facebook.com/EuropeanYearForDevelopment2015 #EYD2015

Vegyen részt, ez az Ön éve! Értesüljön a hírekről, ossza meg az információkat, segítsen az ötleteivel! Csatlakozzon a csoporthoz: capacity4dev.ec.europa.eu/eyd2015/ Vonja be a kapcsolatait! Népszerűsítse a fejlesztés európai évét kapcsolatain és az érdekelt feleken keresztül, és bátorítsa őket a részvételre Tartsa velünk a kapcsolatot az interneten Twitter és Facebook europa.eu/eyd2015 #EYD2015 facebook.com/EuropeanYearForDevelopment2015