Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Roncz Gábor vezérigazgató
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Civil Európa – civilek Európában
A magyar tőkeexport bemutatása
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Gazdasági kilátások Török Zoltán Vezető elemző 2014 február Raiffeisen Bank.
Mérhető-e a fenntarthatóság? – Az Európa 2020 stratégia példája Fenntarthatóság és Magyarország 2025-ben SJTB Tudományos ülés, november 19.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
1 A CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. beszámolója a CIB Nyugdíjpénztár 2015-ös teljesítményről és a 2016-os várakozásokról.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
And what else?... Leszakadó gyerekek.
14 év szakmai tapasztalat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Magyar versenyképesség 2017
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Beutazás hatása a buszos turizmusra, tendenciák
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
Az innováció innovációja
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

Gazdasági kitekintés Török Zoltán 2015 június 4.

1. USA: Minden rendbe jött? 2. EU: Minden rendbe fog jönni? 3. KKE: Az európai növekedési motor? 4. Magyarország: Tévedtek a huhogók?

USA: Gyorsuló gazdasági növekedés Forrás: Raiffesien Research

USA: Kamatemelés előtt

5 Feldolgozóipar: termelés, foglalkoztatás Forrás: Institute for Supply Management and Wells Fargo Securities, LLC termelés (bal skála) 2007=100 foglalkoztatottság (jobb skála) millió fő NAFTA Kína csatlakozik a WTO-hoz USA

Szellemi és fizikai Rutin Fizikai Nem-rutin Átalakuló munkaerőigény (USA %-os változás) Forrás: Jaimovich & Siu „The trend is the cycle: job polarization and jobless recoveries” NBER Working Papaer Szellemi Nem-rutin

Euró-övezet

8 Fenntartható a szociális állam? 8 Forrás: Silver, 2013 Szociális kiadások Védelem Infrastruktúra és szolgáltatás Kamat Kormányzati kiadások a GDP %-ban

Munkahelyhiány 5 millió munkahely megszűnt ( ) Forrás: Eurostat

A legtöbb munkahelyet vesztő országok ( , ezer db)

A legtöbb munkahelyet vesztő országok ( , az összes munkahely %-ban)

A legtöbb munkahelyet teremtő országok ( , ezer db)

A legtöbb munkahelyet teremtő országok ( , az összes munkahely %-ban)

Európa munkahelytérképe

KKE: az európai növekedés motorja?

V4-ek (EU GDP 5,4%) = 1/3 Egyesült Királyság V4-ek+RO+SLO (6,7%)=88% Spanyolország KKE /ex FÁK (8,1%)= Benelux országok Idén kb. a 15%-át tudják adni az EU növekedésének a régió dinamikusan fejlődő országai (V4-ek + RO + SLO)

Magyarország: Huhogók vs. Pártolók Növekedési veszteség Instabilitás (leminősítés) Elszegényedés Növekedési előny Növekvő foglalkoztatás Stabilitás (felminősítés) Huhogók Pártolók

Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4-ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon csökkent a foglalkoztatottság. 3.A válságot követően kevés kivételtől eltekintve csökkent, Magyarországon emelkedett.

Szegénység 1.Magyarországon ma több a szegény ember, mint 10 éve. 2.A növekedés általánosan igaz szinte az egész EU-ra, sőt a romlás a hazainál jellemzően nagyobb mértékű… 3.…kivéve a többi V4 országot.

Oktatás 1. – Korai iskolaelhagyók 1. Magyarországon kívül szinte mindenhol jelentősen csökkent az oktatási rendszerből idejekorán kiesők aránya - a válság előtt, és után is. 2. A korai iskolaelhagyók aránya egy hajszállal az EU átlag alatt volt 2013-ban, de duplája, mint a többi V4 országban.

Oktatás 2. – Felsőfokú végzettség 1. A magyar mutató folyamatosan emelkedése ellenére továbbra is az EU átlaga alatti. 2.Csehországnál és Szlovákiánál magasabb a hazai mutató, de jelentősen elmarad a lengyeltől (miközben nagyon hasonló volt 10 évvel ezelőtt).

Innováció 1. A magyar mutató a válságot követően számottevően javult de elmarad az EU átlagától. 2. Magyarország mutatója félúton van a leszakadó mediterrán, és a szlovák, lengyel valamint a fejlettebb cseh és központi ország-csoport között.

1. Magyarországnak egy versenyelőnye van a V4 csoportban – a viszonylag fejlett humántőke. Mind a megfigyelt folyamatok, mind pedig a kormányzati intézkedések ennek a versenyelőnynek a csökkenését vetítik előre. 2. A foglalkoztatottság növelését és a szegénység csökkentését tartósan az oktatási rendszer fejlesztése tudja biztosítani. Minden területen találni követendő nemzetközi gyakorlatot – a lengyel példa különösen tanulságos. Akkor most hogy állunk?

Jognyilatkozat A jelen dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, és nem minősül ajánlatnak, vagy bármilyen tranzakció végrehajtására irányuló felhívásnak. A jelen dokumentumban foglalt információk nem helyettesítik a szükséges befektetési tanácsadást a befektetések vételével vagy eladásával kapcsolatban, továbbá a jelen dokumentum alapján nem hozható semmilyen befektetési döntés. A dokumentumban foglalt tájékoztatást csak saját kockázatára használhatja fel. Az olvasónak a jelen dokumentum felhasználásából, vagy arra támaszkodó döntéshozatalból származó esetleges veszteségéért semmilyen – közvetlen vagy közvetett – jogi felelősség nem terhel bennünket, az e dokumentumban közölt információk alapján semmilyen követelés nem érvényesíthető. Bár különös gondot szenteltünk e dokumentum tartalmának, annak pontosságáért, helyességéért, teljességéért, a tartalmáért felelősséget semmilyen jogcímen nem vállalunk. A jelen dokumentumban szereplő tájékoztatást – előzetes értesítés nélkül – megváltoztathatjuk, vagy aktualizálhatjuk. Sem a Raiffeisen Bank Zrt, sem azok bármely alkalmazottja nem tartozik jogilag vagy más módon felelősséggel az e dokumentumban közölt tájékoztatásért és/vagy ajánlásért. A dokumentumban foglalt információk másolása, sokszorosítása, terjesztése előzetes engedély nélkül tilos. Felhívjuk figyelmét, hogy a befektetésének értéke emelkedhet és csökkenhet is, és hogy az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. A jelen dokumentumban említett minden termék vagy értékpapír sajátos kockázattal és forgalmazási feltételekkel bír, amelyről az ügyletkötés előtt célszerű további tájékoztatást kérni. Konkrét tanács érdekében, kérjük, forduljon befektetési tanácsadójához.