Varrástechnológiai ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Advertisements

11. évfolyam Rezgések és hullámok
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Készítette: Raczkó Viktória
Én így tanítanám a tabulátor használatát
Készítette: Bátori Béla 12.k
Mechanikai munka munka erő elmozdulás (út) a munka mértékegysége m m
Geometria a foltokban Eigenbrót Gréta 8. osztály
Mi van a számítógépházban?
Speciális Szakiskola Kőszeg Kiss J. u koszeg.sulinet.hu Tel/fax 94/ Tisztelt Szülő ! ha szeretné, hogy gyermeke megértő és.
A MŰSZAKI RAJZKÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Dél-Pesti szennyvíztisztító
(Szükséglet számítás)
Előfizetői vezetékszakadás
GÉPELEMEK EGYSZERÜSÍTETT ÁBRÁZOLÁSA
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
1. Szabály A játéktér. 1. Szabály – A játéktér A játéktér borítása A versenyA játéktér felületének simának, egyenletesnek kell lennie, érdes felület nem.
Csík Zoltán Elektrikus T
Műszaki hiba megjelenési formái.Kopás.Korrózió.Törés ,repedés
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A nyúlásmérő bélyeg Készítette:Tóth Attila (EO9D5N)
Alapvető varrattípusok és speciális varrattechnikák
Minőségbiztosítás a szerelésben
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
A MÉRETMEGADÁS SZABÁLYAI
Munkaszervezési ismeretek
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
Statisztika.
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Coulomb törvénye elektromos - erő.
Az erő.
A PLC és használatának előnyei
Vetületi ábrázolás alapjai
3.3 Forgatónyomaték.
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Duplex korrózióálló acélok anyagvizsgálatai
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Fénysebesség mérése a 19. századig
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Csala Flórián
Bekezdések formázása 1..
Megbízhatóság és biztonság tervezése
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Munka, energia teljesítmény.
Anyagismeret KÖTÖTT KELMÉK I. Készítette: Csépes Beatrix.
Anyagismeret tantárgy
A kelmék varrás okozta sérülései
Mechanikai hullámok.
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
Szemrevételezéses vizsgálatok ipari videoendoszkóppal Zakhar Gábor.
Készítette: Sovák Miklós Konzulens: Dr. Kiss Endre
Kiss Bettina Hosszú Norbert
Dr. Nagy László EGYMI.
A fizika mint természettudomány
Formázási műveletek.
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Gondolatok a gépjármű- felújításokról
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

Varrástechnológiai ismeretek Textiltermék összeállítása, műszaki dokumentáció

Varrás története Régen a varrást kizárólag kézzel végezték. Erre a célra varrótűt és gyűszűt használtak. A tű kialakulása különböző korszakokban: őskorban csont- és kő-, később bronz-, vas-, majd acéltűt készítettek. Ma már a kézivarrást csak egyes különleges feladatok elvégzésénél használják, mivel a múlt században megszerkesztett varrógép a kézivarrást kiszorította.

Varrógépek kialakítása A varrógép feltalálásával kísérletezők először a kézivarrást akarták utánozni, és gépüket ezen az elven megszerkeszteni. 1755 táján kezdődtek ezek a kísérletek. Charles Weisenthal elsőnek találta fel a két végén hegyes tűt, középen elhelyezett nyílással.

A másik kísérletező az angol Thomas Saint volt 1790-ben A másik kísérletező az angol Thomas Saint volt 1790-ben. Gépén előlyukasztot és kampós tűt használt. Ez a gép huroköltéssel varrt. 1810-ben Balthasar Krems láncöltéses varrógépet szerkesztett. Először alkalmazta a tű nyílását a hegyénél, és a hurokfogót.

A Krems-féle gép, 1810

Eredményt először Elias Howe ért el Eredményt először Elias Howe ért el. 1843-45-ben hajós varrógépet szerkesztett. Krems tűjét alkalmazta és a szövők által használt vetélő alapján kiképzett ún. hajót. Huroköltés feltalálója

A Howe-féle gép, 1846

Ezt fejlesztette Isaac Merrit Singer (1811--1875), és gyárilag is előállította. Gondoskodott állandó alkatrész utánpótlásról is.

Isaac Merrit Singer 1811--1875

A varrógép történetében a legjelentősebb állomás 1852 A varrógép történetében a legjelentősebb állomás 1852. Wilson az első körforgós hurokfogóval működő gépe jelentette. Amióta sikerült a varrógépkenést kielégítően megoldani, lehetőség nyílt 5000 fordulat/perc teljesítményű gép készítésére.

A varrógép hajtása is számos változáson ment keresztül A varrógép hajtása is számos változáson ment keresztül. Villanymeghajtás nélkül alig képzelhető el a varrógép. A munkamódszerek ésszerűsítése és a szériagyártás olyan varrógépeket igényelt, amelyek bizonyos műveleteket, lehetőleg önműködően végeznek el.

A ruhakészítés legősibb módja a házi ruhakészítés A ruhakészítés legősibb módja a házi ruhakészítés. Ezt követte a kisipari, majd a gépek tömeges alkalmazásával ebből alakult ki a nagyüzemi gyártás a ruhagyárakban. A házi- és kisipari ruhakészítésnél a ruhán elvégzendő összes műveletet egy személy végzi, ami alapos és sokrétű szakmai ismeretet követel.

A ruhagyárban a munkát megosztják A ruhagyárban a munkát megosztják. Ezáltal kevesebb anyagból rövidebb idő alatt jobb minőségű munka végezhető.

Varrás fogalma lényege, hogy pótolja az anyag szabással megszakított folytonosságát Kettős jelentésű szó: - egyrészt művelet: egy vagy több kelmeréteg, alkatrész vagy kellék összeerősítése kézzel vagy géppel készített varratok alkalmazásával, - másrészt a varrási művelet eredményét jelenti

Varrással szemben támasztott követelmények: a varrásokat úgy kell kialakítani, hogy azok az összevarrt anyagok szakítóerejét és szakadási nyúlását megközelítsék. A varrat kopásállósága fontos tényező. Egyrészt mechanikai igénybevétel, viselési kopással, másrészt mosás-vasalás miatt.

A varrás a varrt anyag varrás menti szakítóerejével lehetőleg egyenértékű legyen és a ruházati cikk rendeltetésszerű igénybevételének megfelelően ellenálljon. Az anyag varrás közben lehetőleg ne sérüljön, A varrás esztétikailag megfelelő legyen, A varrás elkészítése gazdaságos legyen.

Varrat Egy cérnának önmagával vagy több cérnának egymással való kapcsolatát jelenti, figyelmen kívül hagyva a kelmerétegek összeillesztésének módját.

Öltés A varrat legkisebb ismétlődő része, egysége.

Varrástipus A varrások kialakításának, a kelmék összeillesztésének, behajtásának, besodrásának és a varratok alkalmazásának a módja.

Varrattipus A varratok – öltéssorok - kialakításának, a varrt anyaggal és egymással való kapcsolódásának a módja.

Öltéstipus Az öltés létrehozásához használt varrócérnák kapcsolódásának a módja.

Cérnafelhasználási mutató A varrat elkészítéséhez szükséges cérna mennyiségét jellemző viszonyszám, amely a varratból kifejtett varrócérnák hosszának és a kifejtett varrat hosszának hányadosa.

Öltéssűrűség A 100 mm hosszú varratban lévő öltések száma.

Öltéshosszúság A kelmék varrásirányba való továbbításának nagysága, a varrat két tűbeszúrás közti szakaszának hossza.

Varratszélesség A varratnak a varrás irányára merőleges mérete.

Varrattávolság A két különálló, egyforma öltéstípusú varrat megfelelő pontjainak a varrás irányára merőlegesen mért távolsága, ill. két különálló, különböző öltéstípusú varrat esetében az egymáshoz legközelebb fekvő tűbeszúrásoknak a varrás irányára merőlegesen mért távolsága.

Varrásszélesség A varratnak az anyag szélétől a varrás irányára merőlegesen mért távolsága, ill. a varrásirányra merőlegesen kiterjedt vagy többsoros varratoknál a varrat legbelső pontjának az anyag szélétől mért merőleges távolsága.

Behajtásszélesség A behajtott anyagszélnek a behajtási éltől mért távolsága, ill. többszörös behajtás esetén a távolságokat külön-külön kell megadni.

Besodrásszélesség A besodort anyagszélnek a levarrás helyétől kiterített állapotban mért távolsága.

Tűzésszélesség A varratnak az anyagréteg szélétől vagy a behajtás élétől a színoldalon mért távolsága, ill. a módosított vagy többsoros varratok esetén a behajtási élhez vagy az anyag széléhez legközelebb fekvő tűbeszúrások távolsága.