A hallgatók figyelmének folyamatos fenntartása távoktatási kurzusokban dr. Molnár Tamás, ISZK, Debreceni Egyetem, molnart@it.unideb.hu A távoktatás egy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
Tibor Éva E-learning stratégiák a nyelvtanulásban – a tanuló szemével Motiváció és hatékonyság az e-learningben nyelvtanulási példákon keresztül.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
NyitólapEszközökIgényekProblémákKövetkeztetések Kik?Mit?Mivel?Hogyan? A felmérés 1. Mobilhasználat 2. Internethasználat 3. Oktatás korszerűsítése Az m-Learninget.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Miskolczi Ildikó
Végszó Unused Section Space 1 Slides before 1st Section Divider
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
VI. Interaktív Tábla Konferencia
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Matematika kompetenciaterület
Interaktív tábla használata a gyakorlatban. Az oktatás, nevelés olyan aktív folyamat, amely során különböző eszközök segítségével próbáljuk mi pedagógusok.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
A Z ELA LCMS BEMUTATÁSA, KURZUS SZERVEZŐI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A T ÉRINFORMATIKÁRA.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
A multimédia és a közösségi hálózatok a hatékony nyelvtanulásban Debreceni Egyetem Informatika Tudományok Doktori Iskola PhD Konferencia, Hollókő, 2013.
E-learning Kovácspál Eszter.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Az internet generáció a mai fiatalok a számítógépekkel és a mobil eszközökkel együtt nőnek fel a legújabb kommunikációs formákat használják ( FB > 1milliárd.
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Figyelem irányító ábrák
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A Moodle távoktatási rendszer alkalmazási lehetőségei az egyetemi képzésben dr. Molnár Tamás Az internet generáció a mai fiatalok a számítógépekkel és.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak E lektronikus tanulás 4. konferencia.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Interaktív szimuláció Moodle kurzusban T. Nagy Judit, Molnár Tamás Az internet generációs fiatalok és ismeretszerzési szokásaik A mai diákok ismeretszerzési.
Virtuális tanulási környezet kialakítása és projektmódszerek alkalmazása Erasmus+ KA1 mobilitás program Disszemináció Százhalombatta, november 24.
Tananyagfejlesztő és távoktató e-learning keretrendszer intézményi szintű működtetése MELLearN, ELTE Az ILIAS alkalmazása.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
Tanév előkészítő fórum szeptember Bedőné Fatér Tímea Szakmai blog: Magyartanítást.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Nemzeti Köznevelési Portál
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Az online tárlatvezetés módszere
Multimédiás, interaktív Moodle tesztkérdések Molnár Tamás
A digitális kompetencia fejlesztése
INFORMATIKA november ELŐADÓ VI. alkalom
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Multimédia.
Előadás másolata:

A hallgatók figyelmének folyamatos fenntartása távoktatási kurzusokban dr. Molnár Tamás, ISZK, Debreceni Egyetem, molnart@it.unideb.hu A távoktatás egy jelenlevő és terjedő képzési forma Tulajdonságaihoz igazodó, saját módszereket igényel: önirányításos tanulás, rendszeres visszacsatolás, ellenőrzés mellett bármikor, bárhol hozzáférhető (mobil) Személyek: tanár: ismeretátadó és tanulásirányító tanuló: a tanulási folyamat aktív résztvevője, önirányítás Ennél a képzésnél is fontos a folyamatos figyelem fenntartása

Az internet generációs fiatalok és ismeretszerzési szokásaik a mai fiatalok számítógépekkel és mobil eszközökkel együtt nőnek fel a legújabb kommunikációs formákat használják ( FB > 1milliárd ) A mai diákok ismeretszerzési módja más, ezt az oktatásban is figyelembe kell venni érdeklődésük haszonelvű, az foglalkoztatja őket, amiről tudják, hogy mire jó, mire tudják használni gyorsabban dolgozzák fel a képi információkat, ugyanakkor háttérbe szorulnak a hallottak nagyon igénylik, hogy gyorsan változzon az információ, különben unatkoznak azonnali visszajelzésre van szükségük, hogy amit csinálnak, az jó-e, célravezető-e, vagy sem példa: okostelefon (használati utasítás illetve gyakorlati próbálkozás)

A távoktatási kurzusok saját pedagógiai elvek szerint készülnek

Kurzus elemei a figyelem fenntartásához I. Érzelmi kapcsolat (motiváció) probléma megoldás (életből vett probléma, saját tapasztalatok, megoldás) összehasonlítás, figyelemfelkeltés (új, különös, meglepő) kérdésfeltevés ( tudta-e hogy… melyik a legnagyobb… meg fog lepődni… ) történetek, élethelyzetek, szimuláció jutalmazás (ajánlott jegy, badges) Teljesítés nyomon követése a következő tananyag teszt vagy feladat teljesítése után érhető el naplózás Beküldendő feladatok előírása (időtartamhoz köthető)

Kurzus elemei a figyelem fenntartásához II. Célok és követelmények Általános feltételek helyett legyenek meghatározott feltételek! keressen példát környezetében … hasonlítsa össze … olvassa le az ábráról … értelmezze a kapott eredményt … indítsa el a videót, figyelje meg hogyan …, hányszor …, mivel … Tevékenységek (hallgató közreműködése szükséges) interaktív teszt (target marker) lecke fórum műhely Csoportmunka tanulásra ösztönöz felkészülés az életre

Multimédiás elemekkel kihasználható a többféle érzékelés előnye Gondolkodás típusok vizuális verbális logikai, matematikai mozgási (Wii) egyéb Interaktív online környezetben a hallgató saját tanulási stílusa szerint tanul. Többféle (kiegészítő és kölcsönösen megerősítő) érzékelés => figyelemfelkeltő => jobb rögzítés

Visszajelzés, kapcsolattartás Web 2.0 eszközök használatával fórum, chat, videó konferencia

aktív tanulás Az aktív tanulás a folyamatos tanulás alapja. A távoktatási kurzusokban a tevékenységekhez kötődik. Tanulási piramis: megjegyzés, befogadás arány (%) előadás olvasás hallás bemutató beszélgetés gyakorlás mások tanítása előadás olvasás hallás látás látás, hallás mondja, írja mondja és csinálja passzív tanulás aktív tanulás “Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.” Benjamin Franklin

Moodle piramis: a Tevékenység és a Motiváció kapcsolata

A Moodle pedagógiai alapelve Szociális konstruktivizmus: az emberek akkor tanulnak legjobban ha egyénileg vagy csoportokban tanulási eszközöket hoznak létre másoknak. A Moodle a tanár-tanuló és tanuló-tanuló kapcsolatokra, kölcsönhatásra összpontosít! tanár - tanuló tanár - csoport

Kurzus elemei: Tananyag és Tevékenység hallgató tanár – hallgató hallgató - hallgató folytonos kölcsönhatás

Tananyag Tartalom releváns tananyag célcsoport igényei, tudása Elrendezés egyszerű navigáció helyzetvisszajelzés áttekinthetőség interaktivitás azonnali visszajelzés időbeosztás (tanulási egységek) vizuális tananyagok (kép, animáció, videó) az oldalak megjelenítése webes formában (tömörség) lista, felsorolás

Tevékenység – Teszt (gyakorló, feltételes, vizsga beugró, vizsga) 1. What is the shape of the chest? A, Barrel chest B, Flail chest C, Normal chest D, Pigeon chest keverés magyarázat tipp (segítség)

Tevékenység – Teszt (eredmények, feedback, analízis) - tesztelés a tudás anyja, nem az ismétlés folyamatos tanulás többen járnak előadásra - feedback

Tevékenység - Teszt (képpel – drag and drop onto image) egyszerű feladat - látható célterület

Tevékenység - Teszt (drag and drop image) interaktivitás, kurzor mozgatás egérrel feladatmegoldás - nem látható célterület ellenőrzés - visszajelzés

Tevékenység – (Hot Potatoes – drag and drop teszt)

Tevékenység -> Feladat (egyéni, csoportos) A tanár a hallgatóknak határidőhöz kötött feladatok beküldését írja elő.

Tevékenység, Saját tapasztalat, Csoportok - Műhely A hallgató a saját tapasztalatai alapján kidolgozza egy, a gyakorlati életből vett probléma megoldását.

Tevékenység, Hallgatói munka, Csoportok - Fogalomtár fogalmak: SE (Spin Echo) SI (Signal Intensity) a fogalomtárat hallgatók szerkeszthetik (tanári jóváhagyás) interaktivitás (egér)

Tevékenység, teljesítés ellenőrzés - Prezentáció – (SCORM)

Web dokument Moodle lecke Tevékenység, Hallgatói döntés, Interaktivitás - Lecke Web dokument Moodle lecke start 1. téma 1. téma nincs tervezett út a hallgató szabadon választ téma sorrendet nincs teljesítés ellenőrzés sok, tervezett útvonal van a tanár határozza meg a témák sorrendjét a hallgatónak követelményeket kell teljesítenie 2. téma 2. téma 3. téma end

Tevékenység - Moodle lecke – (programozott tanulási környezet) Az oldalak következhetnek sorban vagy elágazások szerint Tanár megtervezi az útvonalakat Mindegyik oldal tartalmazhat kérdést A bejárás a tanuló döntéseitől és eredményeitől függ

Többféle érzékelés, próba, azonnali visszajelzés szöveg Az X valószínűségi változó normális eloszlást követ … szöveg + kép szöveg + kép + tevékenység egérrel változtatható paraméterek -> azonnali szimuláció Tevékenység -> eredményes tanulás!

Tevékenység – Könyv (Prezentáció + hang)

Tevékenység - AutoView Presenter videó dia képek feliratok A videó, a dia képek és a feliratok szinkronban vannak.

Tevékenység – “bemutató” kép-a képben videó tanári magyarázat hallgatói feladat