Az óvópedagógus tevékenység IKT elemeinek kidolgozása „Együttműködés az észak magyarországi pedagógusképzés minőségi megújításáért” TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0005.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A pedagógusminősítési rendszer
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
IKT eszközök az oktatásban, digitális pedagógia
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakképzésben február 22. Dr. Tóth Péter főiskolai docens Fővárosi Pedagógiai.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Kompetensek lettünk? június 27..
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
AZ EREDMÉNYESEBB TANÁRKÉPZÉSÉRT
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
SZAKMAI FÓRUM, EKF, Eger, TÁMOP B.2-13/ Együttműködés az észak-magyarországi pedagógusképzés minőségi megújításáért SZAKMAI.
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
OK! Tanársegéd Online Könyvek
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A MODERN IKT SZEREPE A MESTER-TANÁRKÉPZÉSBEN
Az új köznevelési rendszer jellemzői és várható eredményei
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
„Együttműködés az észak-magyarországi pedagógusképzés minőségi megújításáért” TÁMOP B.2-13/ K/5 almodul címe: Pedagógusképzés teljes.
„EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉSZAK- MAGYARORSZÁGI PEDAGÓGUSKÉPZÉS MINŐSÉGI MEGÚJÍTÁSÁÉRT” TÁMOP B.2-13/ K/5 ALMODUL: PEDAGÓGUSKÉPZÉS TELJES VERTIKUMÁT.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
IKT A PEDAGÓGIÁBAN 1 Készítette: dr. Létray Zoltán.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Készítette: Lőrincz Ágota óvodapedagógus
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Barcsák Marianna KPSZTI
Pedagógus kompetenciák mérése és mérőeszközök kidolgozása
Az óvodai informatikai nevelés helyzete
Kompetencia alapú szakoktatás
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

Az óvópedagógus tevékenység IKT elemeinek kidolgozása „Együttműködés az észak magyarországi pedagógusképzés minőségi megújításáért” TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0005 Pedagógusképzés teljes vertikumát biztosító szervezeti integrációk megvalósítása

Tartalom Szakirodalom nemzetközi áttekintése. Az óvodapedagógus professziógram  IKT összetevői. Az óvópedagógus munkában feltárt IKT elemek meghatározása és elemzése. Film elkészítése, elemzési szempontok.

Irodalmi áttekintés Európai Unió célkitűzései Megvalósítás: egyik módszere az élethosszig tartó tanulás, eszköze az IKT magas szintű és széleskörű alkalmazása. Feltétel: a pedagógusok, pedagógusjelöltek módszertani felkészítése.

Irodalmi áttekintés Közoktatás szintjeinek nemzetközi osztályai (ISCED) óvodai nevelés (ISCED 0 – 1), alapfokú oktatás (ISCED 1 + 2), középfokú oktatás (ISCED 2 – 3). Óvodapedagógus képzés az EU tagállamokban párhuzamos modell egymást követő modell

Irodalmi áttekintés Párhuzamos modell: Franciaország, Portugália (2011-től) Magyarország Mindkét modell: Bulgária, Észtország, Izland, Lengyelország, Szlovénia és az Egyesült Királyság. Forrás: Euridyce

Irodalmi áttekintés Amerika oktatási rendszere Nincs egységes követelmény az államok iskoláiban, minden állam maga határozza meg. Oktatási Technológiák használata függ a diákok ismeretségi, tanárok képzettségétől és érdekeltségétől. Összes iskola rendelkezik internettel, videó konferencia lehetőséggel. Használják a interaktív táblát, iPod-okat és mobiltelefonokat.

Irodalmi áttekintés Ausztrália oktatási rendszere Az ausztráli tantervi szorgalmazza és elvárja, hogy a diákok megtanulják hatékonyan és helyesen használni az IKT. Csoportszoba rendelkezik interaktív táblával, az óvodapedagógusok interaktív történeteket olvasnak a gyerekeknek. iPad is megtalálható a csoportszobákban, amelyet játékidőben használnak. Számítógép, telefon és fényképezőgép stb.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei A pedagógusképzésben az informatika eszközrendszeréhez kétféle módon közelíthetünk: az informatikát a nevelés-tanítás-tanulás, illetve az óvodai adminisztráció eszközeként kezeljük, informatika a nevelés-oktatás tárgyaként jelenik meg az óvodai tevékenységekben.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei Professziógramok létrejöttének a szándéka, hogy professzionalizálják a pedagógusfoglalkozást, ahol: a pedagógiai képzés egyenrangúvá válik a szaktudományos képzéssel, hivatássá lesz, ahol előírt képesítés(eke)t kell megszerezni, értelmiségi pályává formálódik.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei A pedagóguskompetenciák a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről, közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. Törvény, 8. § (3) bekezdésében határozza meg a köznevelési intézményekben alkalmazott pedagógusok értékelésének elemeit, a pedagóguskompetenciákat.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei 8. § (2) bekezdésében a pedagóguskompetenciákhoz kapcsolódnak az indikátorok. Ezek együttes rendszerét az óvodapedagógusi professziógram váza, hiszen a tevékenységek eredményes elvégzéséhez kapcsolható ismereteket, képességeket és attitűdöket gyűjtik egybe.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Ismeri a nyomtatott és nem nyomtatott és digitális információforrásokat. A rendelkezésére álló tananyagokat ismeri, kritikusan értékeli és megfelelően használja.

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei Pedagógiai folyamatok, tevékenységek tervezése és a megvalósításukhoz kapcsolódó önreflexiók. Ismeri a tervezéshez szükséges információk forrását. Használja a digitális, online eszközöket. Az óvodában alkalmazható digitális eszközöket célszerűen használja (interaktív tábla, számítógép, fényképezőgép stb).

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei Kommunikáció és szakmai együttműködés, problémamegoldás Használja az infokommunikációs eszközöket és a különböző online csatornákat. Ismeri a számítógépek és az okostelefonok egyéb kommunikációs lehetőségeit (Skype, Viber, FaceTime, MSN stb.).

Óvodapedagógus professziógram IKT elemei Óvodapedagógus professzió vizsgálata Kutatás helye: Carolina Óvoda és Bölcsőde Milyen szinten ismeri az IKT eszközök használatát? (60% ismeri, 40 % kevésbé) Szívesen használna-e IKT eszközöket a pedagógia gyakorlatában? (60% használna, 40 % kevésbé) Igényelne-e szakmai továbbképzést, amelyen az IKT elemeit felhasználó módszertani kultúra kerül bemutatásra? (60 % igen, 20 % kevésbé)

óvodapedagógus munkában feltárt IKT elemek Óvodapedagógusképzés mintatanterve az EKF-n Alapozó ismeretek Információs és kommunikációs technológiák Az informatika óvodai alkalmazásai Speciális programok Elektronikus tananyagok Szabadon választható Gyermekinformatika

óvópedagógus munkában feltárt IKT elemek IKT eszközök óvodai alkalmazása Korszerű IKT eszközök az óvodában Interaktív tábla Egyrészről szemléltetésre, másrészről gyakorlásra használható a tábla. vizuális és auditív élmény átadó – nagyon jó minőségben, gyakorló feladatok – a gyakorlati tudás megszerzésének kiváló eszköze.

óvodapedagógus munkában feltárt IKT elemek Interaktív táblák szoftverei SMART (SmartBook, Smart Response) Cleverboard (Lynx 4.0, WordWall) Promethean (ActivInspire)

óvodapedagógus munkában feltárt IKT elemek Mobileszközök Táblagépek (Apple, Samsung) Okostelefonok (várható) Felhő alapú rendszerek Szolgáltatók (GoogleDrive, OneDrive, iCloud stb.) Szolgáltatásai (szövegkezelés, táblázat, kérdőív készítés, rajz stb.)

óvodapedagógus munkában feltárt IKT elemek Óvodai oktatóprogramok DVD-n elérhető oktatóprogramok (MiniNyár, MiniŐsz, MiniTél, MiniTavasz ) Játékos, motiváló feladatokat tartalmazó sorozat. Online oktatóprogramok http://egyszervolt.hu http://www.nepmese.hu Játékos, algoritmikus, logikus gondolkodást fejlesztő programok.

óvodapedagógus munkában feltárt IKT elemek IKT az óvodában IKT használata az óvodákban (referencia óvoda) Rákosmenti Csicsergő Óvoda (Budapest) Maglód Napsugár Óvoda SMART Referencia Óvodát (Budapest)

Film elkészítése, elemzése Projektterv elkészítése sárospataki Carolina Óvodában A tevékenységek folyamatában közvetlen, konkrét tapasztalatszerzésre van lehetőség. Interaktív tábla használata a tevékenység során A tevékenységről videófelvétel készült: két fix kamera a gyerekek reakcióit rögzítette, egy mozgó kamera, pedig az óvodapedagógus interakciókat.

Film elkészítése, elemzése Az eredmények elemzése a Noldus Observer XT interakció-elemző szoftver segítségével. A megfigyelési alanyai az óvodapedagógus, illetve az óvodások voltak. A folyamatban minden viselkedési típus pontos időbeli kezdete és lezárása rögzítésre lehetséges volt.

Film elkészítése, elemzése Viselkedési típus, ami elemzésre került: a jelentkezik - nem jelentkezik a gyerek, szóbeli válasz, szóbeli fegyelmezés, az óvodapedagógusra néz - társára néz, óvodapedagógus utasításra végzett eszközhasználat Ezen viselkedési típusok kiértékelése napjainkban valósul meg.

zárótanulmány Dr. Kis-Tóth Lajos főiskolai tanár Dr. Antal Péter főiskolai docens Dr. Stóka György egyetemi docens Stókáné Palkó Mária főiskolai docens Sontráné Bartus Franciska PaedDr tanársegéd Sasi Gábor oktatástechnológus Halmi Zsolt rendszergazda-informatikus

Film elkészítése, elemzése VIDEOFILM Készítette: Sasi Gábor Halmi Zsolt

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!