Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia 2004. június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Energetikai folyamatok és berendezések
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
A gazdasági fejlettség mutatói
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megújuló energiaforrások.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Összehasonlító gazdaságtan
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Árszabályozás az energiaszektorban: eredmények és kihívások Varró László Vezető Közgazdász
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Decentralizált energiaellátás
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Az energiarendszerek jellemzői, hatékonysága és auditálása Dr. Büki Gergely MMK Energetikai Tagozat továbbképzése Mérnök Kamara Nonprofit Kft, augusztus.
Az alternatív energia felhasználása
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
Győr november1 Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JÖVŐBENI KIHASZNÁLÁSA.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Energetikai gazdaságtan
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Az Európai Unió energiapolitikája
Energetikai gazdaságtan
Energiaforrások.
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus elemzés) Molnár László Energia Központ

A Világ primer energia igénye 2030-ig A Világ primer energia igénye 2030-ig Olaj dominál, gáz nő abszolút értékben a legjobban, megújulók %-ban nőnek a leggyorsabban, de részarányuk 10 % alatt marad Olaj Földgáz Szén Nukleáris energia Megújulók (vízenergia nélkül) Vízenergia

A magyar energiafelhasználás szerkezete, A magyar energiafelhasználás szerkezete, Megújulók (geotermikus, nap, szél, éghető megújulók és hulladék) az EU átlag alatt Olaj Gáz Szén Megújulók Nukleáris Vízenergia

A hazai energia felhasználás jellemzői (1) Az közötti átmeneti időszak ipari szerkezet- váltása miatt a GDP 15 %-kal, az összenergia fel- haszn. 25 %-kal csökken (1350 PJ-ról 1050 PJ-ra). A hazai energiatermelés folyamatosan csökken Az importfüggőség nő: 2002-ben 70 % felett van, 2010-re 80 % felett lesz. Az összenergia felhasználás nem változik ’93 óta (csak az időjárás változásai befolyásolják), (GDP + 40%) A következő évtizedben is csak lassú igény- növekedés (kb. évi fél %, vill.en. 1-2 %) várható

A hazai energia felhasználás jellemzői (2) Az energiaintenzitás kb. évi 3-4 %-kal csökken A földgáz a domináns primer energia forrás A földgáz részesedése lassan, de növekszik A földgáz szerepe egyre nő két területen: 1. Villamosenergia termelés 2. Fűtés (lakosság, kommunális és keresk.-i szektor) Ezért a szezonalitás nő, nő a tárolási igény (beruházás igény) Az alternatív energiaforrások (pl. fűtőolaj) visszaszorulása (torz árak miatt is) Így az ország energiaellátása erősen kiszolgáltatott egyetlen energiahordozónak, a földgáznak!

Az átmeneti gazdaságok energetikai reformja: gyorsan változó gazdasági és szabályozási környezet A vertikális monopóliumok átszervezése (Unbundling) Privatizáció (az állam regulátor, és mind kevésbé tulajdonos ill. beruházó – azaz az állam ne legyen piaci szereplő) A gáz- és villamosenergia piac liberalizációja  verseny  Megfelelő (költség alapú v. piaci) árképzés – eredményei: Hatékonyabb gáz ill. villamos energia szektor De gyakran vezet (a növekvő kockázatok miatt is) Zsugorodó infrastruktura tartalék kapacitásokhoz Nincs elég beruházás a gáz & villamos energia szektorban Fontos: a szociális feladatokat (szegények támogatása, foglalkoztatás) a szociális háló és ne az energetika lássa el

A reform hatásai a gáz & villamos energia iparágak beruházási tevékenységére A reform előtt: A beruházások kockázata kicsi (PPA, állami garanc.) Az igényeknek megfelelő infrastruktúra Magas ellátás-biztonság Ez a megközelítés azonban felesleges tartalékok képzéséhez és többlet-költ- ségekhez vezetett, melyet a fogyasztó fizetett meg A reform után: A beruházásokról a piaci szereplők döntenek A költségeket és kockáza- tokat a piac viseli  Nincs „túl-beruházás” Karcsú, de megbízható gáz & villamosenergia rendszer De időnként: Kapacitás hiány a csúcsfogyasztások idején

A reform fő következményei: kockázat menedzselés irányítja a beruházásokat A fő kockázatok az átmeneti gazdaságokban: Politikai instabilitás Ésszerű és stabil gazdasági/pénzügyi politika és/vagy energia politika hiánya (pl. populizmus) A helyi jogrendszer gyengéi, a jogérvényesítés nehézségei (pl. szerződések semmibe vétele) Komplikált, lassú, korrupt bürokratikus rendszer Költségeket nem tükröző árak, keresztfinanszírozás Kockázatok Nyugaton: Rossz szabályozás, környezetvédelmi szigorítások Következmény: a legkisebb kockázat (CCGT) dominál

Az energiahatékonyság befolyásolása Hatékonyság: Több tényezőtől függ Technológia (energia termelő és felhasználó berendezések); beruházási igény; egy pl.: stand-by Tudatosság (a fogyasztóknál is fontos!); tájékoztatás, képzés, érdekeltség Szabályozás (szabványok, címkézés, auditok) Támogatások (pl. kogeneráció: kedvezményes átvételi ár, energia hatékonysági alapok) Árak (a növekvő árakra a kereslet csökkenéssel reagál)

A torz, alulértékelt energiaárak hatásai A torz, alulértékelt energiaárak hatásai (egy ENSZ EGB határozat alapján) Pazarlás a fogyasztóknál, többlet emissziók Nincs motiváció energiahatékonysági beruházásokra Torz ipar-struktúra alakul ki, veszteséget termel Veszteségessé válik az energia szektor – nincs elég befektetés, ez csökkenti az ellátás-biztonságot Következmények: nő a fogyasztás, csökken a gazda- sági hatékonyság, és csökken a GDP növekedése vagyis lassul a gazdasági és szociális felzárkózás. Azaz az olcsó energia nagyon is drága, és az állampolgárok fizetik a többlet-költséget.

Összefoglalás, következtetések (1) Az energia ellátás biztonságának alapfeltétele a beruházás-barát környezet megteremtése A beruházás barát környezet feltételei: - Ésszerű, piacvezérelt gazdasági- és energia politika - Jól működő adminisztratív és jogi környezet - Határozott és kiszámítható szabályozás Továbbá: árreform – költségarányos ill. piaci árak, korszerű árképzés a csúcsfogyasztások kezelésére Intenzív energia hatékonysági tevékenység A csúcsfogyasztások idején: „demand response”

Összefoglalás, következtetések (2) Államigazgatás: kiszámítható, nem tulajdonosként Árszabályozás: független, erős regulátor kell Energia hatékonyság (EH): fontos, értékteremtő - Az EH-ba beruházott pénz gyakran több meg- takarítást hoz, mintha új kapacitást építenénk - Az EH-ba beruházott pénz gyakran több emissziót takarít meg, mintha a megújulókat támogatnánk (hazai EH alapok tanulsága) Fontos: az árszabályozás és az EH összehangolása Dotációk: csak ott, ahol a környezetvédelmi előny bizonyítottan fennáll, de ott is csak limitált időre Fontos: a szegények támogatása, de nem a nyomott energia-árak által