Az irányelvek és protokollok szerepe a betegútmenedzsment fejlesztésében Gaál Péter 2015. április 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szakképzésbe lépés lehetősége Magyarországon
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az országos monitoring rendszer fejlesztése. Egy adott tevékenység pénzügyi és fizikai nyomon követése. Előrehaladással kapcsolatos adat és információgyűjtés.
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
A projekttervezés első lépései
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
DoktorInfo Egészségügyi telefonos és internetes tanácsadó rendszer előkészítése (és megvalósítása) Dr. Gaál Péter, Lendvai Ferenc szeptember 22.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
„Egészséges étel az egészséges életért”
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A projekt általános szakmai célkitűzései
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A betegellátás keretei és rendszere
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
MODELLKÍSÉRLETI PROGRAM AZ ALAPSZOLGÁLTATÁSOK FUNKCIONÁLIS ÖSSZEKAPCSOLÁSÁRA TÁMOP /1 Készítette: Horváth Éva.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakmapolitikai fórum
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Az irányelvek és protokollok szerepe a betegútmenedzsment fejlesztésében Gaál Péter 2015. április 23.

Közösségi egészségszervezés a Semmelweis terv keretében 1 Közösségi egészségszervezés a Semmelweis terv keretében 1 Cél: elsősorban a hatékonyság javítása minden beteg a lakóhelyéhez legközelebb kapja meg azokat az ellátásokat, amelyek helyben jó minőségben és kis költséggel nyújthatók minden beteg időben hozzáférjen az állapota által indokolt fekvőbeteg ellátáshoz minden kórházban kezelt beteg csak addig maradjon kórházban, ameddig ott kezelhető a leghatékonyabban, és azonnal visszakerüljön a közösségi szintre, ha további kórházi kezelés nem indokolt A hatékonysági probléma legfontosabb oka a fragmentáció a szolgáltatói oldalon Ez a koordináció erősítésével javítható: egészségszervezési funkciók, a szolgáltatók közötti horizontális, vertikális és interszektoriális funkcionális integráció hosszútávon fenntartható, adaptív rendszer megfelelő ösztönzőkre (és nem közvetlen irányításra) építve transzparens működés és számonkérhető eredmények

Közösségi egészségszervezés 2 Közösségi egészségszervezés Területi egység: 100 ezer lakos Járóbeteg ellátás köré épül: szolgáltatói egészségszervezés háziorvosok csoportja önálló járóbeteg szakellátó funkcióváltó kiskórház Koordinatív szerep: közösségi egészségszervező minden egészségügyi ellátás, amely helyben nyújtható leghatékonyabban: alapellátás, járó szakellátás, gyógyszerellátás (patika), ápolás, rehabilitáció, hospice (horizontális és vertikális funkcionális integráció) határterületi ellátások, szolgáltatások illesztése (interszektorális integráció): egészségmegőrzés, megelőzés (EFI – TÁMOP program) szociális ellátások egészségnevelés, képzés oktatás, kultúra

Közösségi egészségszervezés 3 Közösségi egészségszervezés 3 Egészségszervezés Országos Térségi Közösségi Feladatcsoport Egyéni egészségtervezés ● eset menedzsment Populációs egészségtervezés rendszer-szervezés Kapacitástervezés szolgáltatás-szervezés Kapacitás átstrukturálás Egészségmonitoring és teljesítményértékelés Bizonyítékokon alapuló ellátási protokollok kidolgozása betegség menedzsment Egyéni betegút tervezés Eset irányítás Eset elemzés, esetmegbeszélés Betegút-szabályozás betegút-szervezés Betegút-elemzések Betegirányítás Várólista menedzsment Betegség menedzsment programok szervezése Módszertani támogatás

Az irányelvek fogalmi rendszere 1 Az irányelvek fogalmi rendszere Az irányelv útmutatást, ajánlást ad az egészségügyi ellátásokra vonatkozóan: Viszonyítási pont, „norma”, amelyhez képest értelmezhetőek az eltérések Viszonylag jól kidolgozott módszertani keretekben készülnek a klinikai irányelvek, amelyek az ellátások szakmai tartalmára vonatkoznak, és a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok értékelésén, összegzésén alapulnak A nemzetközi szakirodalomban is ismert azonban az irányelveknek azon csoportja, amelynek fókuszában a betegút leírása áll: clinical pathways, integrated care pathways, care maps (pl. NHS, NICE) A TÁMOP 6.2.5/B projekt keretében ez utóbbi kifejlesztése áll a középpontban: Egészségszervezési irányelv (ESZIR) 5

Az irányelvek fogalmi rendszere 2 Az irányelvek fogalmi rendszere Az NHS keretében kidolgozott depresszió care map (forrás: healthguides.mapofmedicine.com/choic es/map-open/depression_in_adults1.html) 6

3 Az irányelvek fogalmi rendszere a közösségi egészségszervezés keretében EGÉSZSÉGSZERVEZÉS Klinikai irányelvek: mit? hogyan? Betegség menedzsment (betegség fókusz) Orszá-gos szint Eset menedzsment (igénybevevői fókusz) Egészségszervezési irányelvek: ki? mikor? hol? Helyi szint Klinikai protokoll: az irányelv helyi szintű adaptációja Egyén szintje Egyéni egészségterv/szolgáltatási terv/ellátási terv: Mit? Ki? Hol? Hogyan? Mikor? egy adott beteg esetében, az egészségi állapotához igazodóan (pl. multimorbiditás, interakciók) Egészségszervezési protokoll: az irányelv helyi szintű adaptációja 7

Az ESZIR fejlesztésének módszertani kérdései Hogy néz ki az ESZIR mint végtermék? legfontosabb kérdés, hogy miben különbözik a klinikai irányelvtől: cél a leghatékonyabb ellátási út (betegút) kijelölése, nem pedig az ellátási folyamat tevékenységeinek részletes leírása! olyan információtartalom a betegút helyi szintű kijelöléséhez (egészségszervezési protokoll), amely könnyen átültethető a gyakorlatba, azaz könnyen meg lehet határozni, hogy az adott ellátási folyamat adott lépését melyik konkrét szolgáltatónál lehet/kell igénybe venni, mikor és hol Ennek alapján határozhatók meg az ESZIR fejlesztésének lépései

Az ESZIR fejlesztésének lépései Egészségügyi ellátási folyamat lehatárolása Ellátási folyamat feltárása: az elérhető klinikai irányelvek azonosítása és feldolgozása az ellátási folyamat hiányzó részeinek azonosítása és pótlása a laikus (beteg/hozzátartozó) szerepvállalás meghatározása A klinikai irányelvben meghatározott tevékenységek átfordítása az ESZIR szempontjából releváns tevékenységekké: Tevékenységelem lehatárolása A ki? hol? és mikor? kérdéseire adott válaszok alapján A betegútszervezés szempontjából releváns egyéb információk összegyűjtése, meghatározása, többek között: Bemenet, kimenet definiálása Szolgáltatók közötti betegmozgás kidolgozása (pl. ne legyen információvesztés) Indikátorfejlesztés 9

Tevékenységelem lehatárolás 1 Tevékenységelem lehatárolás Első lépés: határozzuk meg a (kiegészített) klinikai irányelvek alapján az ellátási folyamat egyes lépéseit és azok egymáshoz viszonyított sorrendjét folyamat egyes lépései = TEVÉKENYSÉGELEM táblázatos forma vagy folyamatábra egységes számozás elengedhetetlen (főként, ha nem folyamatábrát rajzolunk) Második lépés: határozzuk meg az egyes tevékenységelemek végzéséhez szükséges kompetenciákat lehet személyes és/vagy szervezeti, plusz laikus személyes kompetenciák esetében javasoljuk a végzettségekkel, szakképesítésekkel, vagy licencekkel való meghatározást szervezeti kompetenciák esetében kisegítő személyzet (képzettség, összetétel), tárgyi/infrastrukturális feltételek 10

Tevékenységelem lehatárolás 2 Tevékenységelem lehatárolás Harmadik lépés: a kompetencia meghatározás alapján határoljuk le a az ESZIR tevékenységelemeit (elsődleges tevékenységelem lehatárolás): három lehetőség Egy klinikai irányelv tevékenységelem = egy ESZIR tevékenységelem Összevonás: kettő/több klinikai irányelv tevékenységelem = egy ESZIR tevékenységelem Megbontás: egy klinikai irányelv tevékenységelem = kettő/több ESZIR tevékenységelem 11

Tevékenységelem lehatárolás 3 Tevékenységelem lehatárolás Negyedik lépés: a tevékenységelem elvégzésének helye és ideje alapján véglegezzük az ESZIR tevékenységelemeket és azok egymáshoz viszonyított sorrendjét (másodlagos tevékenységelem lehatárolás) Ugyanazzal a kompetenciával rendelkező szolgáltató földrajzilag (térben) jelentősen eltérő helyen nyújtja az ellátás egy következő elemét: pl. rendelő, versus beteg otthona), általában időbeli eltéréssel is jár Ugyanazzal a kompetenciával rendelkező szolgáltató jelentősen eltérő időpontban nyújtja az ellátás egy következő elemét 12

Elsődleges tevékenység lehatárolás 1 Elsődleges tevékenység lehatárolás 13

Elsődleges tevékenység lehatárolás 2 Elsődleges tevékenység lehatárolás 14

Elsődleges tevékenység lehatárolás 3 Elsődleges tevékenység lehatárolás 15

Elsődleges tevékenység lehatárolás 4 Elsődleges tevékenység lehatárolás 16

Elsődleges tevékenység lehatárolás 5 Elsődleges tevékenység lehatárolás 17

Elsődleges tevékenység lehatárolás: leválasztás 6 Elsődleges tevékenység lehatárolás: leválasztás Egészségügyi szakdolgozó bevonása? Beteg/hozzátartozó bevonása? Beteg/hozzátartozó bevonása? 18

Hatékonysági szempontok érvényesítése az ESZIR-ben ?? 19

Az ESZIR közösségi szintű adaptációja – egészségszervezési protokollok Legfontosabb lépések: Országos kompetencialista Helyi kapacitás-kompetenciatérkép Választási pontok azonosítása (országos és helyi) Első betegút draft (közösségi szinten nevesíthető szolgáltatók konkretizálása) Összevetés a jelenlegi ellátási gyakorlattal: második betegút draft, változtatási terv Protokoll véglegezése (alapellátási szolgáltatók nevesítése, visszamutatás a többi eüi szolgáltatónak is) Hosszútávú fejlesztési terv kialakítása Kulcsszereplő: közösségi egészségszervező Tapasztalatok alapján illesztés a jogszabályi keretrendszerbe 20