Szerkesztette: Peregi Zsolt III. éves térképészhallgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Az Alpok.
Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
A SZIVÁRVÁNY.
Hortobágyi Nemzeti Park
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A Föld, időjárás, éghajlat
A Vértesi Natúrpark CSÁKVÁR
Földtani alapismeretek III.
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Földtörténet Összefoglalás.
Növénytársulásaink - Talajaink
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Velence Magyarország egyik leggyorsabban, leglátványosabban fejlődő kisvárosa, mely a Velencei-tóval a Velencei- hegység lankás dombjaival, hazánk egyik.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A földfelszín domborzata
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
Magyarország természeti csodái
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
Földtani alapismeretek III.
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
ZONÁLIS SIVATAGOK = száraz éghajlatú terület, ahol a lehulló csapadék mennyisége (ált. 250 mm/év) nem elegendő a párolgás pótlására.
Készítette: Nagy Zsanett
Változó földfelszín.
Gyűrthegységek.
Balaton.
Magyarország – Dunántúli hegység Általános jellemzők ÉK-DNY irányban kb. 200km hosszban A Velencei-hegység kivételével középidei üledékes vonulatok.
Az Adriai-tenger szele
Tihany.
Terep- és tájtípusok.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
Kovács Bernadett dolgozata alapján
Készítette: Méhész Nóra
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
A földrészek szerkezete és domborzata
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
Füves puszták.
Hazai fátlan társulások III.
Pannon tenger A Kárpát-medence területén helyezkedett el.
A szél és a felszín alatti vizek felszínformálása. Karsztosodás
Bakony.
Szlovénia Készítette: Cseh Fanni.
Zemplénagárd.
Készítette: Oláh Péter meteorológus
Készítette: Aradi Péter
GEOMORFOLÓGIAI SZINTÉZIS
 A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi.
Gerecsei Tájvédelmi Körzet
BEVEZETÉS A KÖRNYEZETFÖLDTANBA / II.. A legutolsó jelentős „hirtelen” esemény: A Késő Dryas lehülés (az utolsó glaciális utáni felmelegedést.
Duna-Ipoly Nemzeti park
Aggteleki Nemzeti Park Balázs Dávid Sápi Norbert Faddi Fanni 10.As.
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Ausztrália természetföldrajzi nevezetességei
A Békás-szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy, amelyet 1971-ben védetté nyilvánítottak, jelenleg a Békás-szoros a Nagyhagymás Nemzeti Park része.
KAPRUN.
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Európa éghajlata, vízrajza, élővilága
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Északi-középhegység.
Földtörténet.
Európa földtörténete, felszíne
KAPRUN.
Középidő és Újidő.
Előadás másolata:

Szerkesztette: Peregi Zsolt III. éves térképészhallgató Vértes Szerkesztette: Peregi Zsolt III. éves térképészhallgató

Földrajzi elhelyezkedése A Dunántúli- középhegység tagja A Gerecsét és a Bakonyt köti össze, ezektől a Tatai-árok, illetve a Móri-árok különíti el. Délen a Zámolyi medence, északon Pusztavám-Bánhida homoksíkja határolja

Hossza 30 kilométer, szélessége 10-15 km. Legmagasabb pontja a Nagy- Csákány (487 m) A Vértes mint tájegység 300-400 m magas hegységet és az azt körülvevő pusztákat, réteket foglal magába.

Kialakulása A hegység mintegy 60 millió évvel ezelőtt dolomitszigetként magasodott ki a környező őstengerből. Mélyedéseibe alumíniumtartalmú bauxit rakódott le, másutt tengeri csigák és kagylók millióiból mészkő keletkezett. A dolomit lepusztulásával jöttek létre a leszakadó hófehér sziklák és szurdokvölgyek. A mészköves részeken 32 barlang alakult ki. E geológiai sajátosságok eredményeképpen a déli lejtők szinte mediterrán jellegűek, míg a szurdokokban hűvös-nyirkos klíma alakulhatott ki.

A Vértes alacsony, sasbérces-árkos szerkezetű karsztos középhegység. A kisebb hegyközi medencék (Gánti-, Vérteskozmai-, Várgesztesi-, Csákberényi-) alapzatát kúpkarsztos, bauxittakarós peneplénmaradványok képezik (olyan tökéletlen síkság, amely valamilyen hegyes vidékből keletkezett a víz munkája (erózió) vagy a szél lehordása (defláció) és az atmoszferiliák (a levegő azon alkatrészei, melyek a légzés, az égés, és a növényi táplálkozás folyamatában játszanak szerepet) hatására), amelyeket eocén ingressziós (a tenger lassú benyomulása a szárazföld térszíni mélyedéseibe) üledékek, mészkőtakarók óvtak meg a lepusztulástól; rajtuk harmadidőszaki üledékek települnek. Az alacsony fennsíkokat féligszáraz éghajlat alatt bepréselődött egykori torrens völgyrendszerek tagolják, csipkézik, amelyek hegység-előteri völgykijáratainál törmelék- és hordalékkúpok, laza hegylábfelszínek épültek (Csákvár).

A Bakonyt és a Vértest a Móri-árok süllyedékrendszere választja el. Ennek alapzatában kúpkarsztos felső-kréta-eocén peneplén-maradványok ismerhetők fel harmadidőszaki durvatörmelékes üledékekkel fedve; a mai morfológiai képet a felső-pliocén-negyedidőszaki felszínformálódás szabta meg kavicssapkás tanúhegyekkel, hosszanti, széles dombhátakkal, tagolt hegylábfelszínekkel, szőlőkultúrás, lankás hegylábi lejtőkkel.

Élővilága A síkság és a hegység találkozásában rendkívül változatos domborzati viszonyok és klímahatások eredményeként ritka, gazdag élővilág figyelhető meg. A hófehér dolomittömbök tagolta hegyoldalak déli peremét szubmediterrán klímaviszonyok mellett sziklagyepek és karsztbokor erdők borítják, míg a völgyek északi oldalán magashegységet idéző, alhavasi jellegű növényritkaságok rejtőznek. (pl. a Fáni-völgy sziklafalain él a fokozottan védett cifra kankalin, a sziklás környezetet és a napfényt kedveli, de egyben hűs, páradús levegőre is szüksége van. ). Ősszel a déli Vértesben a kivillanó fehér sziklákat díszítő, a cserszömörce sokszínű lombszíneződésében

A hegység déli lejtőinek ritkasága az öves százlábú A hegység déli lejtőinek ritkasága az öves százlábú. Ez a vöröses páncélba öltözött rovar fél arasznyira is megnő, rágókarmának mérge fájó és elhúzódó gyulladást okoz. Egyébként hasznos, védett ízeltlábú. Érdekes tulajdonsága, hogy petéit egy hónapon át magához szorítva dajkálja, közben nem mozdul, nem is táplálkozik. A Vértes ragadozó- és vízimadár állománya Európa-hírű. A szurdokvölgyek és a hegylábi vidék ürgés legelői felett gyakran kering a levegő óriása a parlagi sas, a sebesen vadászó kerecsensólyom, vagy a zsákmányára szitálva leső kígyászölyv. Jellemzőek láp- és mocsárrétek hatalmas madárcsapatokkal, száraz füves puszták tavaszi virágtengerekkel nyújtóznak a messzeségbe.

A hegység jelentős műemlékei a várak. Oroszlány közelében található az Oroszlánkő-romnak ismert XV. századi Csáki-vár, Pusztavám közelében a XIII. századi Gerencsér-vár, Tatabánya és Vértessomló között a XIV. századi Vitány-vár, Csókakőn pedig egy XII. századi vár maradványai láthatók.

A Csókakői vár felújítása

Bányászata A Vértes területén barnakőszén-, illetve bauxittelepek találhatóak. Az eocén kori barnakőszén Oroszlány, és Tatabánya térségében a szárazulatok közötti tengerárak partközeli mocsárerdeiből képződtek. Ezeket eocén tengeri üledékek fedték be, ésvédték meg így a lepusztulástól a kréta időszaki bauxitot Ahogy Gánton is a legtöbb helyen bezárták a bányákat. A Gánt melletti külszíni bauxitbányában - bezárása után - szabadtéri geológiai múzeumot rendeztek be. Később a bányaudvar egy részén újabb ismét megindult a fejtés.

A bejárat előtt állnak a korábbi eszközök A földtani park egy részlete