Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia 2007. őszi f.é. BME 2007.10. 03. 2 … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

Szelektív hulladékgyűjtés
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
INNOVÁCIÓMENEDZSMENT
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
A hulladék szerepe az ember életében
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége 1 Tisztább termelés ellenáramban MKE konferencia, 2006.május 17. Vegyipar és környezetvédelmi ipar.
Környezetmenedzsment rendszerek Tisztább termelés, LCA
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Környezetközpontú folyamattervezés
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
BESZÁMOLÓ TÉMÁK.
A környezetvédelem vállalati összefüggései. Az üzleti világ reagálása a környezeti kihívásra Kezdetben a hatóságokkal illetve a civil mozgalmakkal való.
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
Előnyök és alkalmazási területek
Környezeti számvitel Zsugyel János PhD.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Levegőtisztaság-védelem 9. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Környezeti kontrolling
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
EMLÉKEZTETŐ Környezettechnológiai piacvezető Magyarországon ORGANICA Élőgépek kifejlesztője Tudásból megélni és megnőni ORGANICA Környezettechnológiák.
A szervezeti felépítés definíciója
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Az Állami Számvevőszék szerepe a környezetre káros támogatások ellenőrzésében Dr. Báger Gusztáv egyetemi tanár, főigazgató Állami Számvevőszék Fejlesztési.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
Környezetmenedzsment rendszerek Életciklus elemzés (LCA)
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
EGYÜTTMŰKÖDÉS A PIACI IGÉNYEK GAZDASÁGOS KIELÉGÍTÉSÉÉRT „IPARI PARK-SZERŰ” ÉLELMISZERTERMELÉSI RENDSZER GAZDASÁGOSAN.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
A hulladékok környezeti problémái
Tisztább termelés LCA.
A környezettudatos vállalatirányítás fogalma, alapelvei
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Globális környezeti problémák
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
BME VBK tájékoztató 1.
Kocsis Ernő Ügyvezető igazgató Roto Elzett Certa Kft.
Előadás másolata:

ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András

Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia felhasználás

Ipari ökológia őszi f.é. BME A környezetvédelem különböző irányzatai [Forrás: Zilahy Gyula A tisztább termeléstől az ipari ökológiáig]

Ipari ökológia őszi f.é. BME Szennyezéscsökkentés  A környezetvédelem jelenleg alkalmazott módszerei a már megtermelt hulladékok és emissziók ártalmatlanítására koncentrálnak, azaz a csővégi technológiákat részesítik előnyben.  A tisztább termelés célja ezzel szemben az, hogy megakadályozza a környezetet szennyező anyagok keletkezését, azaz elősegítse a környezet károsításának megelőzését.

Ipari ökológia őszi f.é. BME Csővégi (end-of-pipe) megoldások Ilyen a ma alkalmazott megoldások legnagyobb része  füstgáztisztítás  szennyvíztisztítás  talajtisztítás  hulladékégetés

Ipari ökológia őszi f.é. BME A szennyezés csökkentés Forrás: prof. Kerekes Alaphelyzet Csővégi

Ipari ökológia őszi f.é. BME A szennyezés csökkentés Forrás: prof. Kerekes Ipari ökológia Tisztább termelés

Ipari ökológia őszi f.é. BME Tisztább termelés UNEP definiciója  A tisztább termelés az átfogó, megelőző környezetvédelmi stratégiák folyamatos alkalmazását jelenti, amely egyaránt alkalmazható folyamatokra, termékekre és szolgáltatásokra.  Ezek hatékonyságának növelését és az ember és környezetének veszélyeztetettségének csökkentését tűzi ki céljául.

Ipari ökológia őszi f.é. BME Tisztább termelés (2)  Folyamatok esetében a nyersanyagok hatékonyabb felhasználását, a veszélyes és mérgező anyagok kiváltását és az emissziók forrásuknál történő csökkentését jelenti.  A termékek és szolgáltatások esetében a teljes életciklus során okozott környezetterhelés csökkentése áll a középpontban, a  nyersanyag kitermelésétől a  végső ártalmatlanításig.  Szolgáltatások esetében a környezeti szempontok beépítését jelenti a szolgáltatások  tervezésébe és  kivitelezésébe.

Ipari ökológia őszi f.é. BME Hatékonyság [Schaltegger - …: An Introduction to Corporate Environmental Management]  környezeti hatékonyság (environmental efficiency) =  öko-hatékonyság (eco-efficiency) = hozzáadott környezeti hatás elérendő output hozzáadott környezeti hatás hozzáadott gazdasági érték

Ipari ökológia őszi f.é. BME Az utólagos és megelőző környezetvédelem reaktív környezetvédelem  “Mit kezdjek a hulladékokkal és emissziókkal?” ...többletköltségekhez vezet _  A hulladékok és emissziók szűrők és kezelés következtében más formában kerülnek ki  “csővégi” megoldás  Utólagos (“tüneti”) kezelés  A környezetvédelem csak akkor kerül napirendre, amikor a termék és az eljárás már kifejlesztésre került  A környezeti problémákat műszaki úton oldják meg  A környezetvédelem a felelős szakértők dolga ... vásárolt szolgáltatás ... növeli a vállalati eszköz- és energiafelhasználást ... növeli a komplexitást és rizikót  A környezetvédelem kimerül a törvényi szabályozások teljesítésében preventív környezetvédelem  “Hol és miért keletkezik a hulladék és emisszió?”  … költségcsökkenéshez vezethet  A hulladékok és emissziók keletkezését a forrásnál kell megakadályozni  A gyártás és anyagfelhasználás kockázatának csökkentése  A környezetvédelem a termék- és gyártásfejlesztés szerves része  A környezeti problémákat minden érintett részleg részvételével oldják meg  A környezetvédelem mindenkit érint  … vállalatra jellemző innováció ... csökkenti a vállalati eszköz- és energiafelhasználást ... csökkenti a rizikót és átláthatóbbá teszi a termelést  A környezetvédelem egy állandó kihívás

Ipari ökológia őszi f.é. BME Tisztább termelés eszközei  Termék módosítás annak érdekében, hogy kevesebb legyen vagy megszűnjön a hulladék  Technológiai módosítás annak érdekében, hogy kevesebb legyen vagy megszűnjön a hulladék  „Gondos bánásmód” annak érdekében, hogy kevesebb legyen vagy megszűnjön a hulladék  Nyersanyag helyettesítés annak érdekében, hogy kevesebb legyen vagy megszűnjön a hulladék  Helyszíni újrahasználat hogyan lehet a hulladékot visszaforgatni rögtön a helyszínen

Ipari ökológia őszi f.é. BME Módszerek  nyersanyag- és energiaköltségek, valamint a hulladékok ártalmatlanítási költségeinek csökkentése  elősegíti a folyamatok hatékonyságának és jövedelmezőségének növelését, fokozva ezáltal a vállalatok versenyképességét  az ún. alacsony beruházási költségű intézkedések általában a gyorsan megtérülő, egyszerű megoldásokat foglalják magukban  legtöbbször épp azon tulajdonságuk teszik őket nehezen láthatóvá, hogy annyira kézenfekvőek.  a technológiák módosítása  nagyon sok területen lehet a termelési folyamatokat alacsony vagy elenyésző költségekkel fejleszteni  a módosítások már komolyabb átgondolást és beruházást igényelnek, kivitelezésük is több nehézségbe ütközhet.  a gondos bánásmód kifejezés számos, a józan ész által diktált praktikus intézkedésre vonatkozik  pl a világítás lekapcsolása a helyiség elhagyásakor  az öko-térképezés a cég környezeti átvilágításának szisztematikus módszere, ahol a telephely térképén tüntetik fel a problémás területeket.

Ipari ökológia őszi f.é. BME

Ipari ökológia őszi f.é. BME Festékszórás

Ipari ökológia őszi f.é. BME Cleaner Production [