A VÍZ. A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Tanévnyitó értekezlet
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
PROJEKT A GYAKORLATBAN AVAGY A TANULÓPÉNZT MEG KELL FIZETNI.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Könyvtárhasználati verseny
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Saját modul megvalósítása DROGPREVENCIÓ as tanévben Készítette : Szegedi Károlyné.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Témahét 2014 FÓKUSZBAN A DEMOKRÁCIA. Miért szervezünk témahetet minden évben? Azért,… hogy a jelen valós problémáit boncolgatva együtt tanulhassunk hogy.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Női szabó munkacsoport
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„Rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetése az SZLTISZK Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben” TÁMOP A -12/1– Szakmai munkánk.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Tanórai szokásaim 5/14.
Beszámoló a projekt megvalósításának tapasztalatairól.
ÁLLATI HETEK HÁROM HETET MEGHALADÓ PROJEKT. A TÉMA: Állatok és állatvédelem A TÉMA: Állatok és állatvédelem.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
ELFT Békés Megyei Csoport 2011–2016
Nemzeti Köznevelési Portál
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Regionális konferencia
Regionális konferencia
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Közösen a bántalmazás ellen
A puding próbája avagy a GEOMATECH a gyakorlatban
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
[Év beszúrása]. évi iskolaév Intézmény Tanár Osztály
Előadás másolata:

A VÍZ

A témahét célja az volt, hogy: a mindennapi órák és a tanagyag szorításán engedve a kijelölt célcsoportba tartozó diákok (9/a, 9/b) egy héten át a tanórákon és a szervezett programokon alaposabban ismerkedjenek meg a víz témakörével: a víz fogalmával, fajtáival, jelentőségével, valamint a helyes fogyasztói magatartással; keressünk válaszokat a vízzel kapcsolatos kérdésekre és ráébresszük a tanulókat a természetben lejátszódó folyamatok közötti összefüggésekre; környezettudatos magatartás kialakítása; fejlesszük a gyerekek következő készségeit, képességeit: együttműködés, partnerség segítőkészség problémamegoldó képesség önálló ismeretszerzés, megfigyelés fegyelmezettség felelősség

Egy témahét akkor eredményes, ha: Abban a kijelölt célcsoport minden tanulója és tanára teljes személyiségével tevékenyen részt vesz; Egyetlen központi témája van, ami lehet általánosabb fogalom vagy valami helyi, naptár szerinti aktualitás; A témahéten a tanárok olyan foglalkozásokat vezetnek, amelyek a tankönyvi anyaghoz nem feltétlenül kapcsolódnak, ám a szakukhoz igen; A diákok számára lehetőség és egyben feladat a foglalkozások közötti választás és a témahét minél gazdagabb kitöltése; Nem csak a tantárgyi, hanem az osztálykereteket is fellazítjuk; A témahét szervesen beépül az iskola mindennapi „normál életébe, lehet előzménye és következménye is.

Tapasztalatok összefoglalása a résztvevők (tanulók és tanáraik) közül nem mindenki vett részt teljes személyiségével és aktívan a témahéten; a hétnek egyetlen központi témát választottunk, amit naptári aktualitáshoz, azaz a Víz Világnapjához kötöttünk; a két osztályban tanító pedagógusok közül nem értette meg feltétlenül mindenki, hogy ezzel a témahéttel valami pluszt szeretnénk adni a diákoknak a tananyagon kívül; a tanulóknak nem volt választási lehetősége a programok, foglalkozások között, amit a későbbiekben át kell gondolni. Abban az esetben, ha a témahét a következő években is tanórai keretek között és csak bizonyos osztályokban zajlik, nem igen lesz mód a változtatásra. a tanórai és az osztálykereteket próbáltuk fellazítani csoportok kialakításával; a téma kiválasztásánál ügyelni kell majd arra, hogy valamilyen módon illeszkedjen a helyi tantervekhez, tanagyagokhoz és kerüljön be a tanmenetekbe.

A témahét megnyitója A kijelölt célcsoportokon belül 6-6 csoportot alakítottunk ki, akik különböző feladatokat kaptak és a héten erre az egy adott problémára fókuszáltak. Erre az időhiány miatt is szükség volt, ill. azt szerettük volna elérni, hogy a teljes kép úgy álljon össze a tanulókban, hogy a csoportok átadják egymásnak a megszerzett tudást és beszámolnak a munka közben szerzett tapasztalataikról, élményeikről. A tanulók a feladataikat megértették, megoldották, beszámolóikat, bemutatóikat a képességeiknek megfelelően elkészítették és elő is adták, azonban a tudás átadása nem, vagy csak részben teljesült. Ennek oka, hogy a tanulók nem figyeltek egymás, sőt időnként a saját csoportjuk beszámolóira sem.

Kérdőívek értékelése Tanulói kérdőív: A tanulók egy-két gyerek kivételével részt vettek a hét eseményein; A lebonyolítás megfelelt az elvárásaiknak és a többségük megfelelőnek találta az előzetes tájékoztatást is; A témaválasztást jónak, a tanárok felkészültségét nagyon jónak, a programokat, kiosztott anyagokat és a bemutatókat is jónak ítélték meg, azonban összességében a témahét sikerességét inkább közepesnek; A munkáikból készített kiállítás az 9/a osztálynak tetszett jobban; A csoporton belüli munka, együttműködés szerintük is csak részben valósult meg.

Tanári kérdőív: A kollégák többsége érdekesnek és hasznosnak találta a programokat; Pontosan tudták, hogy ki, mikor, milyen programon vesz részt; A gyerekek aktivitásával a többség nem volt elégedett; Az osztályokon belüli csoportmunkát is csak részben tartották megvalósultnak, sikeresnek; Mindezek ellenére szerintük a témahét elérte a célját. Azok tanárok, akik segítettek a gyerekek bemutatóinak az elkészítésében, részt vettek a hét programjain, viszont nem éltek sem témajavaslattal, sem a véleményezés, értékelés lehetőségével /mi tetszett, vagy min változtatnának/, az meglepő volt számomra és szerintem további kérdéseket vet fel.

Külön köszönet: A szervezők munkáját segítő kollégáknak: Domjánné Veres Évának, Illésné Bene Juditnak és Soós Andrásné Krisztának; nekik köszönhető a gyerekek munkáiból elkészült kiállítás. Csernalovics László kollégának, akinek fotói színesítették a kiállítást. A két osztályban tanító tanároknak, akik leadták óravázlataikat és a gyerekek munkáit, segítve ezzel, hogy az óráikon elhangzottak a vetélkedő anyagában megjelenhessenek. Azoknak, akik délutánonként is segítették a gyerekeket a bemutatók, beszámolók elkészítésében, Csonka Györgynek és Kovács Andrásnak.

Mindenkinek további sikeres munkát kívánok a még idén tartandó „Életközösségek” című projekthez, ill. erdei iskolához, valamint a következő években tartandó témahetekhez és projektekhez! Köszönettel: Sandrik Beáta szervező