Aquinói Szent Tamás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Harazin Piroska - Kollár László A MI KÜLDETÉSÜNK, HOGY FELKÉSZÍTSÜNK A KÜLDETÉSEDRE A Boldogság Közgazdaságtana Konferencia; Budapest, március 28.
A szabad akaratról I. V. Rész
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
A fizika világ- és Isten-képe
Az Európán kívüli világ
és a legkevésbé teljes az
A szerzetesrendek.
Középkor ,,A sötét középkor’’.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Antropológa III. Az élet.
Görög filozófia.
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
Hol a helyünk a világban?
Az Ókori Kelet világnézete
A skolasztika metafizikája
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A középkori filozófia főbb kérdései
Középkori istenérvek.
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
"Én, fogadom, hogy egyetemi éveim alatt Magyarország törvényeit ¶ és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szabályait mindenkor megtartom. ¶ Elfogadom.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Matematika a tudományban és a művészetekben
Tudatos teremtő vagy öntudatlan ősforrás?
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Buddhista logika és paradoxonok
A legjobb osztály Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C Avagy a csodálatos, megismételhetetlen 9.C.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
Egyetemek és vágánsok 14/A.
Apokalipszis 12/C.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
A jezsuita rend 21/A.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
DON BOSCO.
Középkori szerzetesrendek
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Készítette :Varga Sára
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Aquinói (Szent)Tamás XIII. század
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
LOVAGGÁ VÁLÁS ÉS LOVAGI ERÉNYEK
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
 1904-ben született a kanadai Quebec tartományban Buckinghamban  Szerény körülmények, vallásos édesanya  15 évesen súlyos betegség- kórházi tartózkodás.
Készítette: Győrik Viktor
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Szent Bernadette.
Filozófiatörténet előadások 1I.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Megszentelt Élet Éve
Prolegomena Keresztény szimbólumok „A szimbólum a valóság olyan szintjeit nyitja meg, amelyek máskülönben zárva vannak előttünk… illetve.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Bevezetés a filozófiába
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
7. Parancsolat „Ne paráználkodj!”.
Előadás másolata:

Aquinói Szent Tamás

Élete: Olasz teológus, skolasztikus filozófus, Domokos-rendi szerzetes. Született 1225. Roccasecca. Meghalt 1274. március 7. Fossanova Hatott rá Arisztotelész, Platon, Hippói Szent Ágoston. A bencés kolostorban kezdte tanulmányait, majd a nápolyi domokos kolostorban folytatta.

Élete: Itáliában teológiát tanít. Rómában átveszi a rendi főiskola vezetését. 1323-ban szentté avatták.

Ontológia: Szent Tamás szerint az ontológia tapasztalati tudomány ezért ontológiájának alapfogalmai a tapasztalatban gyökereznek. A létező mindaz ami van, vagyis mindaz, ami különbözik a semmitől. Két összetevője van: lét és lényeg. A lét az a fogalmilag megragadhatatlan aktus, amely a létező adottságait fenntartja. Az anyagi világ magyarázatánál az Arisztotelész elméletet vette alapul. Minden testnek van valamilyen végső anyaga, amelyet ősanyagnak nevezett.

Summa Teologiae: Öt ésszerű bizonyítékot ír le Isten létezése mellett. Az első út a változásból adódik. A második út a létesítő okságból indul ki. A harmadik út a létezők esetlegességéből adódik. A negyedik út a léttökéletességi fokokat veszi alapul. Az ötödik út a létezők célra irányultságára támaszkodik.

Részlet a Summa Theologiae című művéből. Ez az egyik legismertebb műve, amelyben öt érvét fejti ki Isten létezése mellett.

Etika: Szerinte a jó az, ami a másik számára tökéletesedést képvisel, s így törekvésének a célja. A jó az, amire minden ember érdeklődése irányul. Az ember legfőbb célja a boldogság. Az erények közt Tamás különbséget tesz a teológiai és a kardinális természetű erények között. Az erények az ember belső magatarásának a meghatározói, a külső magatartást a törvények határozzák meg.

Antropológia: Az ember testből (anyag) és formából (lélek) áll. E kettő nem választható szét, mert együttesen képezi az emberi szubsztancia lényegét. A lélek azonban a test pusztulásával tovább él mint anima separata. A lélek természetét tekintve halhatatlan, azonban csak a test segítségével juthat ismeretekhez, mert csak általa képes az empirikus érzékelésre. Az ember kettős természete révén egyaránt részesedik a szellemi és az anyagi világból is.

Utóhatása: Az arisztotelianizmust és a keresztény filozófiát Aquinói Tamás békítette ki egymással és neki is köszönhetően kerültek a nyilvánosság elé a betiltott Arisztotelész művek. Nevét viseli a Magyarországi Aquinói Szent Tamás Társaság is. Szobra áll Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarának Stephaneum épülete előtt.

Aquinói Szent Tamás szobra Piliscsabán  Raffay Dávid (2001) Csiszolatlan carrarai márvány oszlopon látható a Szent szobra az oszlop tövénél állatszobrok láthatók

Fő művei: De fallaciis, 1244 De propositionibus modalibus, 1244/1245 Contra impugnantes Dei cultum et religionem, 1257 Super Boethium de hebdomadibus, 1258 Summa contra gentiles, 1258–1264 Summa theologiae, 1265–1272 Magyarul: A teológia foglalata I-II. (Bp., 2002, 2003) Officium de corpore Christi 1264 De perfectione vitae spiritualis, 1269 Contra pestiferam doctrinam retrahentium homines a religionis ingressu, 1270 De aeternitate mundi contra murmurantes, 1270 De substantiis separatis, 1272–1273 De mixtione elementorum ad magistrum Philippem, 1273