PR2 GULYÁS MÁRTON BÁLINT – IIYO5I. Bevezetés  A Willow Garage projektje, a stanfordi fejlesztésű PR1 gép spinoffja  Körülbelül akkora mint egy ember(1,3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Virtualizációs technikák
Advertisements

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
Interaktív táblák Bevezetés.
Számítógépes operációs rendszerek
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
Videókonferencia rendszerek használata Moodle 2.x környezetben
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
A nyílt forráskódú szoftverek fogalma, előnyei, felhasználási területei Nevem:Károly Márk 5.a Felkészít ő tanár: Salamon Róza 1142 BUDAPEST Rákospatak.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Az operációs rendszer.
Domain tesztelés bemutatása PHP tesztelés
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
MP4 lejátszók.
Kincses Zoltán, Mingesz Róbert, Vadai Gergely
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 2. óra szeptember 9., 10. v
Jávácska és Hangyácska INFO ÉRA 2004 Békéscsaba Bátfai Mária Erika, Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Bátfai Norbert,
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Python script/ GUI (töltőre navigálás) Kinect/ROS/ Linux Interface ROS Linux – Apache web statisztikák Lehetséges feladatok.
Neobotix MP500. Felépítése Ipari kivitel Linux Wifi n CAN Terhelhetőség: 80kg 5,5 km/h Üzemidő: ~10 h Hatótáv: 8km.
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Internetes források alapján készítette:
Programozási technológia 1
Mai számítógép perifériák
SOFTWARE.
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
Számítógépes üzemmódok
Bemutatkozik a Microsoft Surface A számítástechnika megérinthető jövője.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Tanulást könnyítő segédprogramok
BMF-NIK-IAR Macska Nagy Krisztina Kancsár Dániel Sipos Péter.
Visual Basic 2008 Express Edition
Fontos információk.
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
SZTE Műszaki Informatika Tanszék Középiskolai bemutató
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar Önálló laboratórium I. Mesterséges tapintás érzékelő Konzulens: Kis Attila Dr. Szolgay Péter.
Szabályzó tervezése intelligens kamerával
Kedvenc mobilom Készítette: Orsós Martin
A számítógép.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
2. Operációs rendszerek.
Ilyen számítógépet szeretnék
ELTE informatikus vegyész szak
ESP Szilágyi András, WSX87Z.
Szénási András Szilárd G0H05P
Spykee robot SZÁNTÓ ANDRÁS, XMPO09. Mi is az a Spykee robot?  WiFi-n keresztül vezérelhető kémrobot  otthoni megfigyelésre,  videotelefonálásra és.
Készítette: Peterdi Panna. Tartalom 1.Története 2.Felhasználói 3.Videó+film 4.Előnyei 5.Hátrányi.
Készítette: Fekete Máté LIVL04
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
Umron, az asztaliteniszező robot KOVÁCS BERTALAN FJF6UG.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Adatmegjelenítés (és fontossága, vizuális adatelemzés, az adatok első feltérképezése, adatok adekvát reprezentációja)
 Az Active Body Control (ABC) egy intelligens felfüggesztés, melyet a Mercedes-benz fejlesztett ki, és már 1999-ben alkalmazták bizonyos típusokban.
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
Irány a felhő Előnyök, tapasztalatok Sárdy Tibor
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Tárgy: e-mobil applikációk Mentor: Dr. Zlatko Čović Hallgató: Vadlja Róbert 2015, Szabadka Firefox Open OS.
Digitalizálás a könyvtárban …mit, mivel, hogyan, mikor, miért, mennyire…
Operációs rendszerek.
Hibernate / EclipseLink / OpenJPA összehasonlítás
A programozható mikrokontroller
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Könyvtári rendszerek felső fokon
Előadás másolata:

PR2 GULYÁS MÁRTON BÁLINT – IIYO5I

Bevezetés  A Willow Garage projektje, a stanfordi fejlesztésű PR1 gép spinoffja  Körülbelül akkora mint egy ember(1,3 m magas)  Arra lett tervezve, hogy minél egyszerűbb kezelhetőségével minél jobb gyakorló és tesztalanya legyen a robotfejlesztőknek  „Personal Robot”

Bevezetés  A PR2 fejlesztése nagyságrendekkel kevesebb pénzből folyik mint pl. ASIMO roboté  Ennek ellenére sikerült elérni, hogy irodai környezetben ugyanolyan összettett feladatokat is el tudjon végezni  Tisztán nyílt forráskódú program, bárki számára elérhető, sok független vállalkozás segédkezik a fejlesztésben

Specifikációk Szenzorok  Microsoft Kinect  Számos kamera, köztük egy 5 megapixeles a fejen, a többi pedig a nyakon, a karokon, és a testen  Ezekkel 3D-s teret tud leképezni és érzékelni  Lézeres távolságmérő a fejen és a talapzaton  Háromtengelyű gyorsulásmérő  Érintés érzékelő a marokban  Hangérzékelő

Specifikációk Aktuátorok  2 db egyenként 8 szabadsági fokú robotkar (1 marok + 3 csukló + 4 kar) with a payload of 1.8 kg  Hangszórók  2 db Quad-Core i7 Xeon processzor  1,5 TB merevlemez, 48 GB memória  4 db irányított görgő

Szoftver  A PR2 teljes egészében egy nyílt forráskódú robot operációs rendszerrel (ROS – Robot Operating System) működik  Látása egy szintén nyílt forráskódú számítógépes vizualizációs könyvtáron (OpenCV) alapul

ROS  Jelentősen leegyszerűsíti a robotok programozását  Közepes integráltságot biztosít a fejlesztők számára  Tartalmazzza az összes drivert a hardverhez  Több alap folyamatot képes futtati előzetes programozói beavatkozás nélkül  Könnyű kezelhetőségű

Felhasználás  A fentieknek köszönhetően számtalan módon felhasználható a PR2  Van főző, ruhahajtogató, kiszolgáló és még billiárdozó alkalmazása is (csak hogy néhány példát említsünk)  Egy példa:  A PR2 beprogramozható arra, hogy egyszerű szóbeli utasításokkal és karjainak mozgatásával bármilyen feladatra megtanítsuk  Ezeket a mozdulatokat később meg tudja ismételni, pontosítja  Ezáltal a laikus felhasználóknak is lehetővé teszi a robotok „programozását”

Irodai feladatok

Tanulási képesség  A PR2 legnagyobb előnye, hogy képes tanulni: minden olyan információt, amire szüksége van, képes megszerezni az internetről  többek között kezelési útmutatókat és online boltok ajánlatait tanulmányozza, ezáltal pontosan tudja, hogy az egyes tárgyak miként néznek ki

Fejlődési irányok  robotok programozási folyamatának jelentős mértékú leegyszerűsítése  Internetközpontúság  a lehető legtöbb tudást a robotok az internetről szerezzék meg  az embereknek csupán a finomításokat kelljen elvégezniük

Tanulási képesség

PR2 Beta Program  A Willow Garage 2010 körül hirdette meg  Egyetemek, kutatóintézetek pályázhatnak:  új alkalmazások elkészítése  a nyílt robotikai forráskódok terjesztése  újrafelhasználható eszközök készítése  valamilyen tudományos áttörés  Kb. 10 PR2 lett szétosztva

További videók   

Források      video.html video.html