A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila 2010. március 5.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Közösségi részvétel a környezetvédelmi engedélyezési eljárásban.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Munkavédelmi előírások rendszere
A környezetjog elvei.
A környezethez való jog tartalma
Egészségpolitika.
Mosonmagyaróvár november 25.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A járási rendszer megújítása
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
Környezetjogi alapelvek
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ember és környezetének viszonya
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A járási rendszer megújítása
Környezet és egészség.
4. Az Alkotmány.
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Lorem ipsum.
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Szerzői jogi reform az Európai Unióban
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.

Demokratikus jogállamok „2010. január 1-jén 936 joganyag lépett hatályba, vagy módosult.” Nemzetközi jog – EU jog – Nemzeti jog, Környezeti jog (környezetjog), Antropocentrikus jelleg, Hosszú távú gondolkodás, Egyéb érdekek

A jogi eszközök alkalmazásának nehézségei A szabályozás tárgya, Ágazati szabályozás ↔ komplexitás, Időtényező és térbeliség, A kis szennyezések összeadódása, A károk visszafordíthatatlansága, Bizonyítási nehézségek, Határon átnyúló szennyezések, Jogalkalmazás gyengeségei, Stb.

Környezetjogi alapelvek Integráció, Megelőzés, Elővigyázatosság, Tervezés, Szennyező fizet, A szennyezés forrásánál történő fellépés, Együttműködés (nemzeti és nemzetközi), Társadalmi részvétel (’public participation’)

Környezeti jogok (és kötelezettségek)  célja nem csak az egyéni jogsérelmek orvoslása, saját jog érvényesítése Előnyök és hátrányok Fogyasztók – polgárok „Közösségek” ↔ „Virtuális” csoportok (kötődés?) Civil társadalom/szféra/szervezetek, Nonprofit szektor/szervezetek, Harmadik szektor, Önkéntes szervezetek, Nem-kormányzati szervezetek (NGO-k), Társadalmi csoportok

1949. évi XX. tv. I. fejezet (“Általános rendelkezések”): 18. § “A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.” XII. fejezet (“Alapvető jogok és kötelességek”): 70/D.§.(1) “A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. (2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.”

Az EU Alapvető Jogok Chartája (2000. december 7.) „A környezet védelmének magas szintjét és a környezet minőségének javítását be kell építeni az uniós politikákba, és a fenntartható fejlődés elvével (sic!) összhangban biztosítani kell a megvalósulásukat.”

Az Aarhusi Egyezmény pillérei 1. A környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférés, 2. A nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvétele, 3. Az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosítása

Az Aarhusi Egyezmény alkalmazása az Európai Unió jogában 2005/370 határozat → az egyezménynek az Európai Közösség nevében való megkötéséről  az uniós jog rendelkezéseinek összhangban kell lenniük az egyezménnyel, 2003/4 irányelv → a környezeti információkhoz való nyilvános hozzáférésről, 2003/35 irányelv → a környezettel kapcsolatos egyes tervek és programok kidolgozásánál a nyilvánosság részvételéről, 1367/2006 rendelet → az Egyezmény rendelkezéseinek a közösségi intézményekre és szervekre való alkalmazásáról október 24. → Irányelv-javaslat az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról környezeti ügyekben

Az NGO-k perképessége Még az ún. „actio popularis” lehetővé tétele sem vezet a bírósági eljárások ugrásszerű növekedéséhez Reprezentativitás és transzparencia Public participation ↔ Paper participation Kapacitások fejlesztése “A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a tiszta és egészséges környezethez.”