Javaslat Nemzeti Idősügyi Stratégia megalkotására Budapest, 2008. július 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Életkor és diszkrimináció
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Állam munkavédelmi feladatai
Egészségpolitika.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A helyi önkormányzatok és a központi állami szervek kapcsolata
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Képesítési Keretrendszerek Európában
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Döntések a magyar parlamentben 2. Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
Segélyezési rendszer átalakítása
Merre tart a hazai fogyasztóvédelem?
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) Február 22.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Korózs Lajos Államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az egyenlő bánásmód elvének érvényesülése a hatósági tapasztalatok tükrében.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Az adatvédelem szabályozása
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

Javaslat Nemzeti Idősügyi Stratégia megalkotására Budapest, július 3.

Mi indokolja az idősügyi stratégia megalkotását? Megalapozott igény, legyen az időseknek is jogbiztonsága, mégpedig: az aktív népesség egyenjogú csoportjaként, az aktív népesség egyenjogú csoportjaként, a társadalmi ellátásra jogosultként, a társadalmi ellátásra jogosultként, méltó megélhetésre jogosultként, méltó megélhetésre jogosultként, a kiszolgáltatott élethelyzetben. a kiszolgáltatott élethelyzetben.

Mi indokolja az idősügyi stratégia megalkotását? Igény van az időskorral kapcsolatos szemléletváltoztatásra, amit a széles körű társadalmi vita is elősegíthet. Igény van az időskorral kapcsolatos szemléletváltoztatásra, amit a széles körű társadalmi vita is elősegíthet. Az NIS társadalomképének alapja, Az NIS társadalomképének alapja, hogy minden korcsoportnak egyenlő esélye legyen a hogy minden korcsoportnak egyenlő esélye legyen a teljes értékű, aktív és méltó életre, teljes értékű, aktív és méltó életre, az élet utolsó szakaszának humánus befejezésére. az élet utolsó szakaszának humánus befejezésére.

A stratégiaalkotás célja: a kor szerinti diszkriminációnak fokozatos felszámolása. Meg kell győzni: a társadalmat, annak intézményeit, és a munkaadókat, hogy felmérhetetlenül nagy és mindenkinek többletterhet okozó károk forrása a kor szerinti hátrányos megkülönböztetés.

A Stratégia kiemelt célja Az aktív öregkort elősegítő intézkedéssorozat megalapozása. Ehhez szükséges a társadalom akaratnyilvánítása a következő területeken: hozzájárulás a munkaképesség minél hosszabb megőrzéséhez, az arra alkalmas és hajlandó idősek foglalkoztatásához, a munkajövedelmek megszerzéséhez. A Stratégia célja olyan feltételek felvázolása, amelyek alapján a korai nyugdíjba vonulás trendjei módosíthatók. Ugyanakkor szükséges az is, hogy az idősödések szervezeteiben folytatott tevékenység a jelenleginél szélesebb nyilvánosságot és társadalmi megbecsülést kapjon.

A jogbiztonság a társadalmi ellátásban A Stratégia által kijelölt feladatok érdekében el kell dönteni: a) konszenzusra épülő prioritás elfogadása, sokéves távlattal, miként védhetők a szerzett jogok, b) az egyén foglalkoztatási ágon szerzett jogosultsága mellett miként kapjon szerepet az ellátásokban a társadalmi szolidaritás és az egyéni megtakarítás pénzalapja c) legyenek politikai ciklusoktól független valorizálási, értékmegőrzési mechanizmusok, olyan anyagi ösztönzőkkel, amelyek erősítik az öngondoskodást.

A jogbiztonság a társadalmi ellátásban Az egészség megőrzése, az élethosszig tartó tanulás feltételeinek megteremtése a foglalkoztatás lehetőségeinek bővítése, a megfelelő nyugdíjrendszer biztosítása, a szociális és egészségügyi rendszer átalakítása társadalompolitikai cél, melyben az esélyegyenlőség elvének érvényesülnie kell. Ezt a vitát a legszélesebb nyilvánosság előtt kell lefolytatni, amelyhez a kommunikációs feladatokat hozzá kell rendelni.

A jogi szabályozás lehetőségei a) Idősügyi törvény elfogadása. Ez olyan keretszabályozás lenne, mely elsősorban a fontosabb szabályozási lehetőségeket tartalmazná. b) Idősügyi országgyűlési biztos, vagy legalább külön miniszteri biztos létrehozása. c) Az idősüggyel kapcsolatos ágazati jogszabályok módosítása. d) A kormányzati stratégia, Ehhez külön erre a célra elkülönített költségvetési forrásokat is hozzá kellene rendelni, valamint szükséges lenne a programok megvalósításának monitorozása.

A jogi szabályozás lehetőségei A kerettörvény elfogadása fontos szimbolikus és a jogalkalmazást, policy-formálást egyaránt megkönnyítő lépés jelentene. A külön törvény létjogosultságát az támasztaná a legjobban alá, ha az valamiféle új jogvédelmi mechanizmust hozna létre.

A jogi szabályozás lehetőségei Az országgyűlési biztos legnagyobb előnye a (z oktatási jogok biztosa példája alapján egyébként ugyancsak hasznos intézménynek tekinthető) miniszteri biztossal szemben az, hogy az országgyűlés által választott független intézményként valóban képes a kormány és a közigazgatás ellenőrzésére. Így a már említett kormányzati programok megvalósításának az ellenőrzésére is

Az idősügyi ombudsman Figyelemmel kísérhetné, értékelné és ellenőrizné az idősekkel kapcsolatos jogszabályi rendelkezések érvényesülését (visszásságok kivizsgálása, kivizsgáltatása, általános és egyedi intézkedések kezdeményezése) Eljárása során vizsgálhatná a hatóságokat illetve a közszolgáltatást végző szerveket

Az idősügyi ombudsman Visszásságok esetén a következő intézkedéseket tehetné: kezdeményezés (a jogsértőnek), ajánlás (a felügyeleti szervnek), büntető eljárást kezdeményez, fegyelmi eljárást kezdeményezhet, az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezheti jogszabály módosítását, hatályon kívül helyezését vagy megalkotását kezdeményezheti, kirívóan súlyos visszásság vagy nagyobb csoportot érintő visszásság esetén kezdeményezheti, hogy a kérdést az Országgyűlés tárgyalja meg, beszámoló keretében jelzés az Országgyűlés felé

Összegzés   Az NIS általános politikai akaratot kell tükrözzön; esélyegyenlőségi és antidiszkriminációs szabályozás megléte; diszkrimináció elleni védelem érdekében létrehozott állami intézmények; megfelelő eszközök, erőforrások (anyagi és emberi) a szakpolitikák befolyásolására, anyagi támogatás biztosítása; az idősek sajátos igényeire reagáló, specifikus szakpolitikák, intézkedések, programok; esélyegyenlőségi kérdésekért felelős osztályok minden egyes minisztériumban; kutatás és oktatás/továbbképzés a méltó idősödéssel kapcsolatos témákban; átfogó ismeretek, ismeretterjesztés és figyelemfelkeltő tevékenység a méltó idősödésről; a közigazgatásban dolgozók, ügyészek, bírák idősödés-érzékenységének növelése képzés, oktatás útján. 

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!