„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, 2012. október 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

Elvándorlás a gazdasági műszaki területen
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A CLLD-LEADER megközelítés helye és lehetősége a magyar fejlesztéspolitikában VIAB Finta István Ph.D.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Válaszok válság idején: hogyan hat a válság a gyógyszeripari piackutatásra? Szerencsés Dóra Egészségügyi kutatások vezetője Millward Brown Healthcare.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
„ Nyílt Pályán – Nemzeti Vasúti Kerekasztal” HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesülés szeptember 15. Orosz Balázs.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Műszaki ellenőrképzés
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Industrial Organization - alapvető modellek
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Egészségpolitika.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Konzulens: Dr. Pitlik László
Humánerőforrás Kontrolling
Pénzügyi intézmények kontrollingja
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Összehasonlító gazdaságtan
Controlling a gyakorlatban
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
A minősítés és a standardok szükségessége a civil szektorban Szekér András „Bizalom és átláthatóság a civil szektorban” konferencia.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A közfeladatok ellátásának nehézségeiről. Társadalmi célok üzleti módszerek.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Civil Európa – civilek Európában
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Új egyensúly Tervezettnél jobban csökken az államháztartás hiánya.
AUSZTRIA VJ. Demokratikus korporatizmus A paritásos Bizottság felépítése Ausztriában Formális döntések Informális döntések Előzetes döntések Közgyűlés.
GKI Zrt., Növekedés, beruházás, foglalkoztatás Munkaügyek Világa Klub Győr, szeptember 29. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A közpolitika fogalma és osztályozása
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
A nulla-bázisú költségtervezés
Előadás másolata:

„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3

Vállalat-gazdaságtani eszközök az államigazgatásban Ágoston Anita, Wickert Irén, Balogh László KE-GTK Pénzügy és Számvitel Tanszék TÁMOP-4.2.2/B-10/ A Kaposvári Egyetem tudományos képzési tevékenységeinek és szakmai műhelyeinek fejlesztése

Állami szerepvállalás A 20. században erőteljes növekedés Jóléti típusú államok Feladatok köre bővült Minőségi közszolgáltatások iránti igény A közszférában átláthatatlan és bonyolult folyamatok zajlanak  felháborodás

Állami szerepvállalás Az állami szerepvállalás növekedése több tényezőre vezethető vissza: Demográfiai okok Településméretek növekedése Női foglalkoztatás növelése,családtámogatás erősödése Munkanélküliség növekedése Nőtt az egészségügyi és oktatási szolgáltatások iránti igény Területi egyenlőtlenségek kiegyenlítése Túlköltekezés

Állami szerepvállalás Piaci kudarcok kezelése  állami beavatkozás Településméretek növekedése Az állam helyzetét a kétoldalú nyomás nehezíti Költségvetés egyensúlya Szavazatok megtartása Szerkezeti változásra, átalakításra van szükség Gazdaságosság, hatékonyság, eredményesség

Mi is a reform? Széleskörű folyamatok „A közszektorreform lényegében a kollektív jószágok biztosításának mindhárom vonatkozását – finanszírozás, előállítás, fogyasztás lehetősége- érinti. A változások önmagukban nem jelentenek reformot.” (Vigvári 2005) „ Reformon az olyan strukturális változásokat értem, amelyek után megváltozik a költségvetési rendszer működése, az egyes szereplők viselkedése, amely során az állami feladatok ellátásának intézményrendszere tartósan hatékonyabbá, gazdaságosabbá válik.” (László 2001) Különböző hiányosságok kényszerítették ki őket!

Reformok A gazdaság, vagy a közszektor mely részét érintik: A közigazgatási rendszer reformja A jóléti rendszerek reformja Ágazati reformok

Reformok Az irányultsága alapján  feladatellátási, finanszírozási és menedzsment reformok A feladatellátási reform: közszolgáltatások   versenyszféra intézményei központi kormányzat   helyi kormányzatok A finanszírozási reform: az állami bevételek és kiadások átalakítása A menedzsmentreform

Reformok Az irányultsága alapján  feladatellátási, finanszírozási és menedzsment reformok A feladatellátási reform: közszolgáltatások   versenyszféra intézményei központi kormányzat   helyi kormányzatok A finanszírozási reform: az állami bevételek és kiadások átalakítása A menedzsmentreform

Menedzsment reformok Közintézményi válság  menedzsment reformok Három elméleti modell: 1. Technikai megközelítés Munkafolyamatok között nincs különbség A magánigazgatás módszerei átültethetőek a közügyek intézésébe (USA) A munkafolyamatok optimalizálhatóak (NPM alapja)

Menedzsment reformok 2. Érték- és részvétel alapú megközelítés A döntés nem a bürokrácia „magánügye” Polgárok, civil szervezetek bevonása a közösségi döntéshozatalba 3. Szabályozási megközelítés Probléma  új szabályok megalkotása A szabályalkotás legyen jogszerű Alkalmazhatóság

Forrás: eurostat

Jóléti kiadások aránya (%) az államháztartás teljes kiadásában (2010) EU2769 Ausztria71 Egyesült Királyság71 Írország51 Magyarország62 Németország70 Svédország72 Szlovákia63 Forrás: eurostat

Controlling a közszektorban Eredményorientáció, teljesítménymérés A controlling alkalmazásának problémái: A rendelkezésre álló erőforrások szűkössége nem okoz olyan problémát, mint a versenyszférában. Az eltérő célok  eltérő elemzési módszerek Teljesítmény mérésének problémája A költségek számszerűsítése is problémát okozhat

Következtetések A controlling eszköztár alkalmazható a közszférában Mutatószámok és mutatószámrendszerek kvantitatív kvalitatív Ellenőrzés!!!

TÁMOP-4.2.2/B-10/ A Kaposvári Egyetem tudományos képzési tevékenységeinek és szakmai műhelyeinek fejlesztése