A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pénzintézeti cash-flowk
Advertisements

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
Adósság. Adósság Jó hitelRossz hitel Jó hitel Egyes hitelek befektetésnek tekinthetők. Ha valaki azért vesz fel hitelt, hogy olyasmit vásároljon, ami.
Makroökonómia gyakorlat
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
A diákat készítette: Matthew Will
Környezeti hatások közgazdaságtan előadás. Egy kis kitérő... •A pénz jelen értéke •Mennyit ér ma Ft ?
Pénzügyi alapszámítások
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Ingatlanbefektetések elemzése
Vállalati pénzügyek alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
A példák cash-flow számítására :
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
ADÓVÁLTOZÁSOK ÉLETBIZTOSÍTÁSI ADÓKEDVEZMÉNY Életbiztosítási adókedvezmény továbbra is változatlan feltételek teljesülése esetén járhat DE érvényesíteni.
Vállalatfinanszírozás
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ADÓZÁS © A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK 2008-TÓL dr. Laáb Ágnes BME Pénzügyek Tanszék egyetemi docens elérhetőség: telefon: ,
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Ingatlanértékelés II..
Cégalapítás/3. feladat ©Lukács Könyvelés az előtársaságban
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A bankok.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
SIGNUM a Vállalkozások számára. Mire jó? Munkavállalók ösztönzése Cafeteria rendszer eleme Vállalati eredmény optimalizálásának eszköze Vállalati gondoskodás.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Összehasonlító példák
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

A háztartások pénzügyi döntései 2. Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 5. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék

1. Társadalombiztosítás A legtöbb országban a kormány kötelezi az állampolgárokat egy kötelező nyugdíjrendszerben való részvételre (társadalombiztosítás) Aktív éveik alatt munkajövedelmükből nyugdíjjárulékot fizetnek, amelynek következtében élethosszig tartó nyugdíjjáradékra való jogosultságot szereznek Hogyan befolyásolja ez a magánszemélyek megtakarítási viselkedését és az önkéntes nyugdíj-előtakarékosságot?

Társadalombiztosítás vs. önkéntes megtakarítás Tekintsük a legutóbbi példát! Amennyiben a társadalombiztosítás ugyanúgy 3% hozamot nyújt, mint a magánmegtakarítás, akkor a járulék összegével csökkennek a magánmegtakarítások Az elemzés meglehetősen komplex-szé válik amint a realisztikusabb feltevéseket belépítjük Hogyan változik a megtak. viselkedésre gyakorolt hatás, ha nem ismeri az élethosszt, a hozamok bizonytalanok, stb?

2. Adóhalasztás A legtöbb országban ösztönzik a nyugdíjelőtakarékos-ságot különféle adókedvezményekkel Az USA-ban a munkavállalók ún. IRA számlát nyithatnak (Individual Retirement Accounts), amelyeken elhelyezett összeg és azok hozama után nem kell adót fizetni egészen addíg, amig fel nem veszik A bonyolult szabályozás mellett is a számlák révén növelhető a nyugdíjas időszakra megtakarított vagyon nagysága. A szlára befizetett összeg csökkenti az adóalapot, de a hozamok után később adózni kell Gyakori, hogy a nyugdíjasévek alatti határadókulcs alacsonyabb, az IRA szlák előnye azonban nem csak ebből fakad

Az IRA szla előnye Tek. az alábbi példát: Megtakarít $2,000-t az adózás előtti jövedelméből, a köv. 40 évre. Várhatóan az inflációnak megfelelő 3%-al növekszik majd évente a megtakarítása. A befektetés évente 10% hozamot hoz Várhatóan 20 évig lesz nyugdíjas, amely alatt az inflációval indexált jövedelmet kíván megszerezni Az adókulcs minden jövedelemtípuson egyaránt 30%, a nyugdíj előtti és utáni jövedelmekre egyaránt

Az adóhalasztásos számlák előnye

Az adómentes és a nem adómentes eset Az adómentes tőkeképzés esete A teljes (reál) $2,000 részt vesz a befektetésben. A felhalmozás után nem kell adót fizetni, a pénzkivét után azonban igen. Eredmény: a nyugdíjbamenetelt követő 1 év múlva az adózás utáni nyugdíj = $82,785 ($24,639 reálértékben) Nem adómentes eset Csak a (reál) $2,000 (1-0.30) összeg vesz részt a befektetésben. A hozamok után adózni kell, a pénzkivét után azonban nem. Eredmény: 1 évvel a nyugdíjbamenetel után a nyugdíj összege $31,671 ($9,426 reálértékben)

IRA: következtetés Ha nem vesszük figyelembe az adókulcsok különbségeit (a nyugdíjak kedvezményeit), a befektető akkor is 2.61-szeres összeget tudott felhalmozni ugyanakkora megtakarításból

3. Érdemes egyetemi diplomába fektetni? Az oktatás a humán tőkébe történő befektetésként is értelmezhető A további iskolázás egyik célja a jövedelemszerzési potenciál növelése Tekintsük az alábbi példát!

Ön eldöntötte: 10 év szakmai gyakorlatot követően kíván majd Ph.D fokozatot szerezni 3 év alatt Ugyanakkora éves jövedelmet szeretne az elköv.13 évben Minden cash-flow év-végi Induló fizetése $50,000. Képességeinek köszönhetően ez évente 15%-al fog növekedni (év végi kifizetéssel) Ph.D. költsége jelenleg $15,000 évente és az általános inflációval növekszik (3%). A díjakat is az év végén kell fizetni. Példa: egyetemi diploma: adatok

Az adókulcs 30% és konstans. Tfel, hogy a hitel- és megtak. kamatok már korrigáltuk az adóval Elfogadható kockázatú bef.alap évente 10% hozamot ígér Kölcsönt is 10% kamaton lehet felvenni A hitel és a megtak. kamat egyenlő! Ez leegyszerűsíti a számítást… Példa: egyetemi diploma adatok, folyt.

Jelölje az egyes évi kiadásokat X (0. év végén, 1. év elején), X*1.03 a 2. évben, X* a 3. évben, stb A képzés díja az első képzési évben (11. év) $15,000* , és tovább nő évi 3%-al Nettó fizetése $35,000 az első évben és évi 15%-al növekszik a következő 10 évben Minden tételt 10%-al diszkontálunk Példa: egyetemi diploma: adatok

Cash-flow

Egyetemi diploma, folyt. Oldjuk meg a feladatot növekvő annuitás képletének felhasználásával ( a 3 tételre) reálhozamokkal (nominálváltozók helyett reálváltozókkal számoljunk), algebrai úton. Értelmezés: A terv alapján az első években hitelt vehet fel a későbbi magasabb jövedelem terhére.

4. Béreljünk vagy vásároljunk? Tfel, hogy Ön éppen bérel egy ingatlant $10,000-ért évente, marginális adókulcsa 30%. A karbantartási költség ($1200) és a vagyonadó ($2400) összegét a bérleti díj fedezi. Lehetősége nyílik, hogy megvásárolja az ingatlant $200,000-ért. Amennyiben a legalacsonyabb költségű ingatlant szeretné birtokolni, bérelni vagy vásárolni célszerű ebben az esetben?

Béreljünk vagy vásároljunk?, folyt. Kiegészítő információ: a vagyonadó összegét le lehet vonni a személyes, adózás előtti jövedelmekből  tulajdonlás esetén az ingatlan költsége 1,200+0,72,400=2,880 lesz. A tulajdonlás összes költsége így (feltéve, hogy végtelen időszakig tartják az ingatlant): $200,000+$2,880/(0,7i); Bérlés összes költsége: $10,000/(0,7i) vegyük észre: itt i reálkamatlábat jelöl! Béreljünk vagy vásároljunk? (i=3%) Mekkora bérleti díj mellett leszünk közömbösek?