Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Az Index.hu USA-képe. A kutatás célja Az Index.hu Külföld rovatában közzétett hírek és az amerikaiakról a köztudatban él ő sztereotípiák összefüggéseinek.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
A cigányság integrációja Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
Nemzet, nemzetállam, homogenizáció
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
ALAPFOGALMAK I. FAJ: Az emberek olyan csoportja, amelyet kizárólag örökölt – testi jellemzők, elsősorban a bőrszín alapján különítik el. Nemzet: A nemzet.
5. A népesség állampolgársága, nyelvi, etnikai, vallási összetétele
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Kisebbségi kultúrák.
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Kisebbségek, etnikumok
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
1 A roma kisebbség iskolai helyzete Készítette: Keresztes Eszter Kommunikáció az egyetemen c. kurzus.
A multikultúra megítélése
Ideológiák.
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
Glenn C. Loury A faji egyenlőtlenségek anatómiája nov. 19. ELTE ÁJK.
Az idegennyelv-tanulással egszerzett plurikulturális kompetencia elősegíti az etnocentrizmus leküzdését. (Közös Európai Nyelvi Referencia keret – KER)
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A deviancia értelmezési kerete
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
A nemzetiségi statisztika forrásai Lencsés Ákos KSH Könyvtár.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alapfogalmak.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
A Föld népességének kultúrföldrajzi megoszlása
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
A munkahelyi diszkrimináció
Multikulturális nevelés
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
Népek és népesség az Árpád-kori Magyarországon
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
A népesség összetétele
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
Budapesti tanárok migrációs nézetei
Nemzetiségi kérdés és etnikai viszonyok a dualizmus korában
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Kultúra és kommunikáció
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő egyetemi docens, az előadást készítette: Péter Erzsébet

Alapfogalmak Faj: Az emberek azon csoportja, amely biológiailag örökölt testi jellemzők elsősorban a bőrszín alapján különül el. Rassz: Több testi jellemző alapján három nagy emberi rasszt különböztetünk meg: -kaukázoid -mongolid -negroid Ezen belül nincsenek nagy biológiai különbségek, vérminta alapján nem lehet elkülöníteni őket.

Alapfogalmak II. Nemzet: A nemzet azokból áll, akik egy nemzet tagjának tartják magukat és akiknek közös a nemzeti identitásuk. A nemzeti identitás ideáltípusa magába foglalja a közös nyelvet vagy nyelvjárást, a közös kultúrát, a szokásokat, a közös történelemre vonatkozó emlékeket, továbbá a közös lakóterületet. A nemzethez hozzá tartozik, hogy létezik egy állam, amely ennek a nemzetnek az állama. -állampolgárságon alapuló „francia” nemzetfogalom -”német” kulturális nemzetfogalom

Nemzeti kisebbség: Egy adott társadalom azon tagjainak csoportja, akik nem a többségi nemzettel identifikálódtak, hanem egy olyan másik nemzettel, amelynek van állama, vagy olyan nemzet tagjainak tartják magukat, amelynek ugyan nincs állama, de saját állam létrehozására törekszik. Etnikai csoport: Az adott társadalmon belül azoknak a csoportja, akik olyan közös kulturális identitás tudattal rendelkeznek, amely elkülöníti őket a többségtől vagy a többi etnikai csoporttól. -Vallási kisebbség -Több identitás

Rasszizmus, etnocentrizmus, nacionalizmus Rasszizmusnak nevezzük azt a felfogást, amely szerint az a faj, amelyhez az adott ember tartozik, vagy tartozónak vallja magát. Magasabb rendű, mint a többi faj, például intelligensebb, erkölcsösebb. Etnocentrizmus: Azt a felfogást értik alatta, hogy a saját etnikai csoport vagy nemzet magasabb rendű, mint a többiek. Nacionalizmus:-csoporton belüli (in- groups), - csoporton kívüli (out-groups) -agresszív nacionalizmus

Előítélet, sztereotípia, diszkrimináció Előítélet: A csoport tagjaival szembeni negatív érzelmi viszonyulás, amely azon alapul, hogy ezek az emberek a csoport tagjai. Lehet pozitív előítéletről is beszélni. Sztereotípia: Torzításon, túlzáson és leegyszerűsítésen alapuló negatív elképzelések előítéletek együttese valamely csoporttal szemben. Diszkrimináció: Egyes emberek hátrányos megkülönböztetése azon az alapon, hogy azok valamely meghatározott csoport tagjai.

A nemek közötti egyenlőtlenségek A nő státuszának hátrányai a férfiakéval szemben Az egyenlőtlenségek gyökerei a makrotársadalmi struktúrákban találhatók illetve az adott ország kultúrájában keresendők. Skandináv országok kultúrája a mohamedán kultúrával szemben.

A nemek közti egyenlőtlenség csökkenésének az okai Iparosodás Urbanizáció Romantikus szerelem eszménye A nők iskolai végzettségének a növekedése

Etnikai és vallási konfliktusok Kisebbségek helyzete Agresszív nacionalizmus A nemzet definíciója Az agresszív nacionalizmus okai Autoritárius személyiség Etnikai konfliktusok gyakorisága és intenzitását magyarázó érvrendszerek Kemény- féle vizsgálatok (1971, 1993-1994)

Zsidók és az antiszemitizmus Zsidóság helyzete a világháború előtt és után Asszimiláció fogalma Olvasztótégely-modell Kulturális pluralizmus: sokféle szubkultúra teljesen egyenlő helyzetben van