A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Az iskolai dokumentumok
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Információs és kommunikációs technológiák a hazai és a francia közoktatásban.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
E-learning és a multimédia
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Informatika tanítása ea.
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Főző Attila László főszerkesztő-helyettes Számítógéppel segített kollaboratív tanulás.
Hunya Márta módszertani szakértő
A technológia szerepe a pedagógiai értékelés fejlesztésében
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A NAT jövője az informatikán innen és túl Reményi Zoltán.
e-Learning a tanárképzésben
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Konstruktív pedagógia és számítógéppel segített tanulás
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Az országos mérések megújult rendszere
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
Informatika tanítása ea.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
ICT (Information and Communication Technologies) IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) IKT pedagógiai értelmezése ○ Informatika tantárgy ○ Más.
European Distance and E-Learning Network
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A digitális kompetencia fejlesztése
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Kompetencia alapú szakoktatás
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés

Digitális kompetencia az Európai Parlament 2006 decemberében a digitális kompetenciát is felsorolta a kulcskompetenciákat tartalmazó ajánlásában (2006/962/EC) A 202/2007. (VII. 31.) kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról (a 243/2003. (XII. 17.) kormányrendelet módosítása) - digitális kompetencia A kompetenciamérésben nem szerepel – nem lenne egyszerű az IKT-alapú értékelés és számonkérés az a terület, melyen mindezidáig talán legkevesebb változás történt a hazai pedagógiai gyakorlatban

3 dimenzió a digitális kompetencia komplex, szoros kapcsolatban és függésben áll a többi kulcskompetenciával függés a szocio-kulturális háttértől (konstruktivista pedagógia) nehezen mérhető egyetlen teszt segítségével. Calvani és társai (2008) a digitális kompetenciát három dimenzió együtteseként definiálja: technológiai dimenzió, amelyben a problémamegoldás képessége és a változó technológiai környezethez való rugalmas alkalmazkodás kap szerepet, kognitív dimenzió, melynek lényege az információk „olvasása”, szelekciója, értelmezése, értékelése és bemutatása, erkölcsi dimenzió, másokkal való kapcsolat és kommunikáció a technológia felelősségteljes alkalmazásával

A digitális kompetencia dimenziói Antonio Calvani, Antonio Cartelli, Antonio Fini, Maria Ranieri: Models and Instruments for Assessing Digital Competence at School, Journal of e-Learning and Knowledge Society — Vol. 4, n. 3, september 2008 (pp. 183 - 193) Je-LKS

A mérés kutatási feladat A tanulók digitális kompetenciájának mérése nem tanári, hanem pedagógiai kutatói feladat, de a mérési módszerek egyes elemei a tanári gyakorlatban is meg kell, hogy jelenjenek. Technológiai feladatok: az IKT elemeinek kezelése, tudatos használata (informatika tantárgy) Szimulációs feladatok: adatok, információk kezelése és értelmezése, valós helyzetek modelljei (probléma-alapú tanítás/tanulás) Kutatási feladatok: információk gyűjtése, rendszerezése és kritikus válogatása (projekt-alapú tanítás/tanulás) Tartalomfejlesztés: tartalom létrehozása egymással együttműködésben, melynek technológiai hátterét a wiki típusú rendszerek biztosítják (pl. Wetpaint, MediaWiki, Wikispaces stb.).

Ellenőrzés és számonkérés A pedagógiai gyakorlatban számos esetben találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy az informatika eszközeit, módszereit a tanárok csupán a tanítás folyamatában használják, míg a számonkérés a klasszikus módon történik. A technológiai fejlődés olyan új kommunikációs kultúrát teremtett, melyben lehetőségünk van eddig nem alkalmazott értékelési, számonkérési módokra is. tudásteszt számítógépes környezetben (online vagy offline módon), kommunikáció és vita elektronikus felületen, szerepjáték online fórumon, chat-en, az információk gyűjtése, értékelése, szelekciója a keresés során, valós helyzetek kezelése szimulációk használata során, tartalom készítése és előadása, tartalmak kritikus elemzése és módosítása wiki rendszerben.

Virtuális modellrendszer

E-portfólió a tanulói portfóliók nem ismeretlenek, de a hazai gyakorlatban ez a módszer nem elterjedt munkafolyamatok nyomon követése (konstruktivista pedagógia) Az e-portfólió első részletes összefoglalója 2003-ban jelent meg - Elektronikus Portfólió Fehér Könyve (ePortfolio Consortium) (http://www.eportconsortium.org/Uploads/whitepaperV1_0.pdf) az e-portfóliók típusai és példák akkor érdemes az e-portfóliót, mint értékelési módszert alkalmazni, ha a tartalmak, diákmunkák digitálisan tárolhatók mind a tanár, mind pedig a tanulók rendelkeznek a használathoz (tárolás, rendszerezés, visszajelzés stb.) szükséges informatikai ismeretekkel és hardver eszközökkel az e-portfóliók leggyakrabban honlapok, melyeken a diákok munkái közzétehetők, rendszerezhetők, bemutathatók és megfelelő jogosultságok beállításával különböző mértékben publikussá tehetők a Google eszköztára teljes mértékben alkalmas arra, hogy iskolai e-portfóliót hozzunk létre és kezeljünk..

Google eszközök forrás: http://electronicportfolios.org/google/index.html (Helen C. Barrett, 2007)