Egy gondolat bánt engemet 29/C. 1. A halál mint az élet része Nem különálló dolog vagy ellentétpár Ugyanúgy megalkotandó, mint az élet Megkoronázza, teljessé.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar irodalom és nyelvtan vizsga a 8. évfolyamon
Advertisements

Arany János Ősszel.
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Petőfi Sándor
A szüret motívuma az elégikus irodalomban 22A. 1. A szüret a falu életében •Az Alföldön Szent Mihály, a Dunántúlon Terézia napján kezdik (szept29, okt15)
Utolsó ellenségem a halál Elfuthatok előle? Bagdadban láttam a halált. Adj gyors lovat, mely estig Sumerába ér! Hogy lehet most Bagdadban ez a fickó? Hiszen.
Romantika és realizmus keveredése
A romantika Magyarországon
Arany János: Epilogus.
EGY SZÁL HARANGVIRÁG.
A 9.B osztály Az osztály (eddigi) említésre méltó jelenetei. Sajnos az avatóról van még csak képünk, de majd később csinálunk. Na de nem ilyeneket :
Magyar sajtótörténet Irodalmi, művészeti és kulturális lapok Magyarországon a kezdetektől napjainkig.
Japán írásjegyhálózatok vizuális ábrázolása. Első ábra.
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Jónás könyve (1938) forrás: Károli Gáspár 1590-es bibliája – 12 próféta könyve bibliai történet megtartása néhány eltéréssel külső elbeszélői nézőpont.
A HABSBURG-MAGYAR ELLENTÉTEK KIÚJULÁSA
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
A görög és római líra.
Forradalmi költészete
PLATÓN (Kr. e ).
Kölcsey és Vörösmarty (Összefoglalás)
DANTE Isteni színjáték.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
„Hát persze, hogy tévézzen!” A családi televíziózás kiskátéja
Az emberi agy gyakran becsap!
A drámai monológ 28/B.
Zrínyi Miklós életműve
Természet és történelem Berzsenyi ódájában 23/B. Felbomlóban levő klasszicizmus A szabály a piktúra és szentencia kettősség volt Berzsenyinél is megmarad,
A romantika.
A rokokó.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
JÓ REGGELT !.
A romantika.
Arany és Petőfi barátsága
A rapszódia műfaja 29/A. 1. Irodalom – zene - irodalom A homéroszi történeteket előadó énekes: rapszódosz Egyszerre csak egy-egy darabot tud előadni Rapszódia:
Danthe Alighieri és Az Isteni színjáték.
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Romantika.
Gondolatok a munkahelyen Mottó: „Ez nem egy iroda
Az idézés.
A t e r m é s z d a l Csak az erős ember ismeri a szeretetet,
A Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága részére Készítette: Szilvásy Péter december 3.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Élete Művészete Kapcsolata iskolánkkal Kapcsolata iskolánkkal Képek a költőről Képek a költőről.
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
LEADER pályázatok rendelettervezetével kapcsolatos véleményezés legfontosabb pontjai.
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Összeállította: Nikli Károly
HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.
Képek Ladányi Mihály költőről
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
A Nyugat (Folyóirat) A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt január 1. és augusztus 1. között jelent meg Budapesten.
Barokk.
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Tömegfilm és szerzői film
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A varázsfuvola és a Csongor és Tünde
A magyar reneszánsz, és a reformkor irodalma
A vetítés képei valódiak és sokkoló jeleneteket is tartalmaznak.
Mit kell megtanítani, mit lehet kihagyni?
A romantika.
Barokk.
Főnix – me Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében.
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Előadás másolata:

Egy gondolat bánt engemet 29/C

1. A halál mint az élet része Nem különálló dolog vagy ellentétpár Ugyanúgy megalkotandó, mint az élet Megkoronázza, teljessé teszi Értelmet ad neki Petőfi nem ismer folytatást Értelme az emlékezetben van Virágkötél, selyempárna Nagy, közös sr, ünnepélyes gyászzene

2. Halálnemek Virág, gyertya – villám, szélvész Drámai, jel-szerüen látványos, jelentős Gyors, az élet jellegéhez illeszkedő Az ellentétpáron túlmutat a csatakép Itt már a sokakért való meghalás a lényeg Minél kiterjedtebb hálózat részének lenni Minél teljesebb értékátadás Érték-akkumuláló és átadó centrum

3. Rapszódia müfaj Magasztos témák Emelkedett hangnem Csapongó képek, szélsőséges ellentétpárok Saltus lyricus Még a verselés is változik -Alapvetően jambikus -A csatajelenetben anapesztusz gyorsitja -A temetési jelenetnél spondeusok lassitják

4. Hasonló értékátadás Timár Mihály Az arany emberben Goriot apó a lányainak Kölcsey: hass, alkoss, gyarapits Zrinyi-eposz: a későbbi nemzedékek érdekében Karinthy: A cirkusz (átadni, megosztani a tehetséget, müvészetet) Ellentéte pl. A közelitő tél Berzsenyi nem talál rá erre a megoldásra, ezért a kudarc, az elégtelenség marad neki, semmi más