Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
JOGI ALAPISMERETEK október 10. ESA.
A környezetvédelem intézményrendszere
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A jog „A jog nem az amit adnak, hanem amit nem vehetnek el”
A nemzeti vámjogszabályok
Közigazgatási alapismeretek
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
Jogszabálytan.
Munkavédelmi előírások rendszere
Szabálysértési méltányossági kérelem
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
A szervezetek elemzésekor felvetődő kérdések A szervezetek strukturális és funkcionális kérdései (a szervezetek felépítettségére vonatkozó kérdések). A.
Államszervezet és közigazgatás
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Az új jogalkotási törvény
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Változások a szabálysértési jogban
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
alkotmány – állam- és kormányformák
Bevezetés.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Mediátor képzés Kártérítés.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
A rendészet szervei.
Adatvédelmi alapelvek
Elektronikus fizetési meghagyás
Polgári Légiközlekedési Hatóság
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
A deviancia értelmezési kerete
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az adatvédelem szabályozása
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A reklám centruma.
Migráció és nemzetközi jog
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
1 VÁLLALATI JOG MsC 2. Jogtan – jog fogalma, jogszabálytan.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Tevékenységfajták a közigazgatásban
A közigazgatási eljárás II.
4. Az Alkotmány.
JOGTANI ALAPISMERETEK
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Jogi alapfogalmak

Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek meg kell felelniük, ahhoz hogy a közösség tagjaivá váljanak.

Jog A jog az állam kinyilvánított akarata, olyan állami eszközökkel kikényszeríthető magatartási szabályok összessége, amely a fennálló társadalmi viszonyok védelmét szolgálja.

A jog és a többi társadalmi norma különbsége A jogi normák abban különböznek a többi társadalmi normától, hogy általában az állam tudatos jogalkotói tevékenységének eredményeként jönnek létre. Továbbá az állam hatalmi-eszközöket is igénybe vehet, és szankciókat alkalmazhat a betartatásuk érdekében. A szokások ezzel szemben spontán módon alakulnak ki, és a társadalom, a közvélemény biztosítja betartásukat. A szokások megsértőiről negatív vélemény alakul ki a közösségben, de komolyabb szankcióktól nem kell tartaniuk.

Jogforrások A jogalkotói hatáskörrel rendelkező állami szervek összességét és az általuk kibocsátott jogszabályok különféle megjelenési formáit jogforrásoknak nevezzük. A jogalkotásra felhatalmazott állami szerveket anyagi (belső) jogforrásoknak, az általuk kiadott jogszabályokat pedig alaki (külső) jogforrásoknak nevezzük. A jogforrás tehát arra ad választ, hogy az állam akarata mely állami szervtől ered, és milyen formában jelenik meg. A jogforrások hierarchikus rendszert alkotnak.

Jogforrások hierarchiája A jogforrási hierarchiában alacsonyabb szinten elhelyezkedő jogalkotó szerv által megalkotott jogszabály nem változtathat meg, és nem helyezhet hatályon kívül a hierarchiában magasabb szinten elhelyezkedő jogalkotó szerv által megalkotott jogszabályt, és azzal ellentételes tartalmú rendelkezést sem hozhat.

Jogforrások hierarchiája

Jogszabályok hatálya A jogszabály hatálya arra a kérdésre ad választ, hogy az adott jogszabály mettől meddig, kikre nézve, milyen földrajzi területen, milyen ügyekben és milyen eljárás keretében alkalmazható.

Területi hatály A területi hatály arra a kérdésre ad választ, hogy az adott jogszabály milyen földrajzi területen érvényes. Az országos hatáskörű jogalkotó szervek (pl. országgyűlés) által kibocsátott jogszabályok az ország egész területén érvényesek. A helyi önkormányzatok rendeletei csak az önkormányzat illetékességi területén hatályosak.

Időbeli hatály A jogszabályok általában kihirdetésük napján (Magyar közlönyben való megjelenés napján)lépnek hatályba, de gyakori a későbbi időpontbeli hatálybalépés is, mert a jogalkotó időt akar adni a jogalkalmazóknak a felkészülésre. A jogszabályoknak a hatályba lépésüket megelőző időre vonatkozóan nincs érvényességük. A hatályos jogszabályokat általában egy másik jogszabály helyezi hatályon kívül.

Személyi hatály A jogszabályok személyi hatálya azokat a személyeket és szervezeteket jelöli, akikre vonatkozóan a jogszabály rendelkezéseket tartalmaz, vagyis a jogszabály címzettjeinek körét határozza meg.

Tárgyi hatály A tárgyi hatály azt fejezi ki, az adott jogszabályt milyen jogi ügyek megoldására kell alkalmazni.

A jogszabályok szerkezete A jogszabályok alapvetően három szerkezeti elemből állnak. Ezek a következők: Tényállás Rendelkezés Jogkövetkezmény