DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
avagy a hálózatok hálózata
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
I NTERNET ÉS KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Tratnyek Csilla
IPv4 címzés.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
INTERNET.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
HÁLÓZATOK.
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Körlevél készítése.
Globális lekapcsolás? Zelei Dániel. Elvileg… Az Anonymus nevű hekker-csoport megtámadja a 13 root DNS szervert, ezáltal az egész internet „sötétségbe.
IP címzés Zelei Dániel.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Mi is az az Internet?.
A TCP/IP cím.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az internetről.
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Az internet.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Topológiák Hálózati eszközök
Hálózati operációs rendszerek
Készítette: Pandur Dániel
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Számítógép hálózatok.
DNS Domain Name System. DNS - WINS WINSDNS Barátságos NetBIOS nevek LAN-okonBarátságos DNS nevek WAN-okonSík névtér, 15 karakteres névHierarchikus névtér,
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
HÁLÓZATTÍPUSOK központosított decentralizált elosztott
Hálózatok a mai világban
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Turócziné Kiscsatári Nóra
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
1 Informatika – 2/1. rész november 21. Gy 001 B épület fszt. PPKE JÁK Informatika Jogi informatika - alapok.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Számábrázolás.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Informatika - 1. rész október 7.
INFORMATIKA szeptember ELŐADÓ II. alkalom
Hálózatok.
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
INFORMATIKA október ELŐADÓ II. alkalom
Adatbázis-kezelés.
Informatika - 1. rész szeptember 8.
Előadás másolata:

DNS

Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél szerepe van, –nélküle megbénulna a hálózat, mégis sokan még a létezéséről sem vesznek tudomást, a szolgáltatás csendesen dolgozik a háttérben.

A DNS egy osztott, hierarchikus adatbázis: az adatbázist jelenleg név szerverek százezrei szolgáltatják nevek millióiról. A DNS rendszer legfontosabb feladata a név - IP cím feloldás egy sor más információt is szolgáltat a domain nevekről.

IP címek, nevek Az interneten levő hálózati eszközök, számítógépek mindegyikének egyedi azonosítója, (4 byte-on tárolt) IP címe van. A felhasználók azonban olyan neveket szeretnek használni, amelyek könnyebben megjegyezhetők, mint egy ilyen hosszú szám.

a névből következtetni tudnak a gép, a szolgáltatás helyére, a szolgáltatás típusára is. a név-cím hozzárendelést egy folyamatosan növekvő fájl, host táblázat tartalmazta. Ezt a táblázatot minden számítógépen lokálisan tárolták és egy központi helyről rendszeresen frissítették.

Az internet növekedtével azonban ez a megoldás tarthatatlanná vált: –a fájl hatalmasra dagadt, egyre sűrűbben kellett módosítani, egyre többen töltötték le, egyre gyakrabban Ezért jött létre a DNS (Domain Name Service), az internetes kommunikáció egyik fundamentuma.

A DNS elve egyszerű és ötletes A nevek feloldása hálózati kommunikáció által történik

Az internet nevek fordított fa szerint szerveződő hierarchiát alkotnak:

A fa fordított, mert a gyökér a hierarchia legmagasabb foka. A nevek feloldása a gyökértől kezdődik, és fokról fokra halad előre. A név-fa különböző elágazási pontjaiért és ágaiért különböző szerverek felelősek. Egy-egy szerver több ágért is felelős lehet. A név-fa egy egy pontját domain-nak, domain névnek vagy egyszerűen név-nek nevezzük.

A név hierachia A hierarchia csúcsát 'root'-nak, gyökérnek nevezzük. Az ez alatti neveket top level domain-oknak, TLD-knek mondjuk. A TLD elnevezés mellett használatos még az SLD (second level domain) kifejezés is, a hierarchia második szintjén levő domain-okra. Amikor az internet még csak USA hálózat volt, a következő TLD-k voltak használatosak:

edu - amerikai egyetemek, oktatási intézmények com - vállalatok mil - katonai szervezetek gov - kormányhivatalok net - hálózati szervezetek org - mindenféle más szervezet arpa - az internet ősében, az Arpanetben levő gépek neveire szolglált kezdetben.

Az USA-n kívüli domain-ok számára az ISO 3166 szabványban meghatározott kétkarakteres országkódot kezdték használni. ISO 3166 Példák: be - Belgium pl - Lengyelország hu - Magyarország

Zónák A név-fa zónákra oszlik: egy-egy zóna a fa egyben kezelt része. Sokszor - de nem feltétlenül, - egybeesik egy aldomainnel. Például egy zóna lehet az osztaly.intezet.hu és minden név, ami a hiararchiában ez alatt van. Egy zóna például az összes TLD-t tartalmazó root zóna is.

Domain nevek A hierarchia következtében minden név egyedi. Lehet, hogy az internet több pontján is elneveznek egy gépet pl. jupiter-nek, de nevük egyértelmű, ha a teljes domain nevüket mondjuk: jupiter.osztaly.intezet.hu. jupiter.arizona.edu.

Domain nevekben megengedett karakterek a latin ABC betűi [a-z], a számjegyek [0-9] és a kötőjel (-). Kis- és nagybetű egyformán használható, és nem jelent különbséget. Az interneten nem csak arra van szükség, hogy nevekből IP címeket nyerjünk, hanem arra is, hogy IP címekből domain neveket.

A cím-név feloldás érdekében az IP címeket általában úgynevezett pontozott decimális (dotted decimal) alakban szokás megadni, ilyesformán: Az ehhez a címhez tartozó nevet úgy kapjuk meg, hogy a domain rendszertől megkérdezzük a névhez tartozó rekordot.