Hálózatok a mai világban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szervezet, hálózat.
HÁLÓZATOK.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Vezeték nélküli átvitel
A szoftver.
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Szoftvertechnológia Ember-gép rendszerek. Mit értünk rendszer alatt? Kapcsolódó komponensek halmaza – egy közös cél érdekében működnek együtt A rendszer.
INTERNET.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Supervizor By Potter’s team SWENG 1Szarka Gábor & Tóth Gergely Béla.
A hálózatok működésének alapelvei
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Fekete Vivien Galambos Edit
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
2. Operációs rendszerek.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Tűzfal (firewall).
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Számítógép-hálózatok
Hálózati architektúrák
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Az INTEGRÁLT RENDSZER Több egymáshoz kapcsolódó, egymást kiegészítő biztonsági rendszer összessége, szoftver és hardver elemekből felépítve.
Előadás másolata:

Hálózatok a mai világban

Hálózat kialakulásának története Hálózatok Alapfogalmak Hálózatok típusai Hálózat kialakulásának története

Alapfogalmak „Számítógép-hálózat alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük”. (Kónya, 2001.)

Alapfogalmak A hálózat (1): lehetővé teszi különböző perifériák, programok és adatok közös használatát, az erőforrások megosztását, a rendszer nagyobb megbízhatósággal működik; egy periféria meghibásodása esetén átveheti a helyét egy másik, nagy távolságban lévő adatbázisok vállnak hozzáférhetővé, feldolgozhatóvá és bővíthetővé, futtathatók olyan programok is, amelyek erőforrás igénye meghaladja egy-egy gép rendelkezésre álló erőforrásait,

Alapfogalmak A hálózat (2): egyes perifériákat elegendő kevesebb példány-ban megvásárolni; költségmegtakarítást is jelenthet a hálózat, skálázhatóság; a rendszer teljesítménye újabb számítógépek hozzáadásával tovább növelhető, kommunikációs eszközként is használható; a rendszer használói küldhetnek egymásnak üzenetet, leveleket és egyéb információkat.

Hálózatok főbb külső jellemzői: a hálózat kiterjedése Alapfogalmak Hálózatok főbb külső jellemzői: a hálózat kiterjedése az átviteli sebesség és a várakozási idő az átbocsátóképesség a csatlakoztatható állomások száma, milyensége a rugalmasság az architektúra kiépítettségének színvonala a hálózat szolgáltatásai, ellátható feladatkörök más hálózatokkal való összekapcsolhatóság megbízhatóság és a rendelkezése állás üzemeltethetőség üzem biztonságossága

Alapfogalmak Azokat a számítógépeket, amelyeket egy hálózat segítségével összekötünk, hosztoknak nevezzük. A hálózatban lévő gépek lehetnek kiszolgálók (szer-ver) és ügyfélgépek, munkaállomások (kliens). A szerver gépek általában nagy teljesítményű és nagy tárolókapacitású, folyamatos üzemű számítógépek, amelyek a hálózatba kapcsolt többi gép számára szolgáltatásokat nyújtanak. A kliens gépek, munkaállomások valamilyen hálózati szolgáltatást vesznek igénybe.

Alapfogalmak A munkacsoport (workgroup) elrendezés esetén a hálózaton levő számítógépek egyenrangúak. A tartomány- (domain) elvű hálózatban mindig van egy elsődleges tartományvezérlő szerver, ami a felhasználók beléptetését, a tartományhoz tartozó számítógépek adminisztrációját végzi, lehetővé téve a felhasználók jogainak pontos meghatározását és a távoli gépfelügyeletet.

Alapfogalmak Az elküldendő adatok összeállításának és a fogadott adatok értelmezésének szabályait adatátviteli protokollnak nevezzük. Ha az adó és a vevő meg akarja érteni egymást, azonos protokollt kell használniuk. A hálózat két gépe között kapcsolat a protokollok felismerésével, majd az adási és vételi kézség visszaigazolásával kezdődik. Ezt a folyamatot nevezzük hand-shakingnek.

Tipikus felhasználók és csoportok: Alapfogalmak Tipikus felhasználók és csoportok: rendszergazda – maximális jogosultság operátor – egyes, karbantartással összefüggő területeken maximális jogosultság felhasználó – a lokális erőforrások kezelésének joga vendég – felhasználók nagyon korlátozott (olvasási) jogosultsággal

Csoportosítás cél szerint: Hálózatok típusai Csoportosítás cél szerint: adathálózat: az adatokat és a programokat a hálózat gépei közösen használják, biztonsági hálózat: valamely gép kiesését azon-nal pótolni tudja egy másik, terheléskiegyenlítő hálózat: a feladat megoldá-sában több gép vesz részt, kihasználva a szabad kapacitásokat, funkcionális hálózat: olyan gépek összeköt-tetése, amelyek speciális hardverrel és szoftverrel vannak felszerelve.

Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: Hálózatok típusai Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: nyilvános hálózat (pl. Internet), magánhálózat (pl. egy cég belső hálózata). Csoportosítás kiterjedés szerint: helyi hálózat, városi hálózat, távolsági hálózat.

Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: Hálózatok típusai Csoportosítás hozzáférhetőség szerint: nyilvános hálózat (pl. Internet), magánhálózat (pl. egy cég belső hálózata). Csoportosítás kiterjedés szerint: helyi hálózat, városi hálózat, távolsági hálózat.