Kutatások a digitális átállás társadalmi fogadtatása területén ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet Hazay István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Digitális Átállás
Advertisements

Moderátor: Sugár Mihály Vezető tanácsadó Távközlésszabályozási kihívások 2011 Kerekasztal-beszélgetés.
Közigazgatási reform és távmunka
MT mint tévészolgáltató Fókuszban az interaktivitás
Dr. Pados László Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Médiagazdaságtan A televíziózás piaca.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Gálik Mihály Kit is érdekel a digitális televíziózás Magyarországon? BKÁE Média és Telekommunikáció Tanszék Média és Telekommunikáció Tanszék.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A fogyasztói magatartás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Közigazgatási technológia
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
A katonai műszaki ismeretek alapjai Doktori képzés I. szemeszter
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A hálózati-mérési különbözet kezelése az elosztói engedélyeseknél
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
1 A digitális műsorterjesztés helyzete Magyarországon Kárpáti Rudolf műsorterjesztési vezérigazgató-helyettes Antenna Hungária Rt. Pécs Április 29.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Tévéképernyő a digitális szobában Király István Budapest, február 29.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az RRC06 hazai vonatkozásai dr. Kissné Akli Mária Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala 12. Televízió- és Hangtechnikai Konferencia és Kiállítás május.
A digitális átállás társadalmi fogadtatásának jellemző tényezői Internetes kutatás 2007 január.
A projekt általános szakmai célkitűzései
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR JEDLIK ÁNYOS GÉPÉSZ, INFORMATIKAI ÉS VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK 9026 Győr, Egyetem tér 1.
A televíziózási szokások változása az infokommunikációs eszközök tükrében.
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Minőségbiztosítási ismeretek
Hogyan jött létre az AM-mikro ?
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
Előadó: Hortobágyi Ágoston
„Digitális átállás a rádiózásban, televíziózásban” 1014/2007. (III. 13.) Korm. határozat a televíziózás és a rádiózás digitális átállásának kormányzati.
Kommunikáció.
Médiaszabályozás március 12. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
1 A digitális átállás hazai folyamata Kovács Endre Főosztályvezető Projektvezető március 19.
A Zöld Kaposvár program a helyi közösségi közlekedésben.
B ALANCED S CORE C ARD BSC Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet (TKI) március 25.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Televízió.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
A kisközösségi rádiózás szabályozási és műszaki kérdései
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
Tanulási görbék.
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Kutatások a digitális átállás társadalmi fogadtatása területén ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet Hazay István

Az átállás Végcél: A lakosság műsorszolgáltatásokkal való ellátása digitális műsorterjesztés útján valósuljon meg Minőség Új szolgáltatások Mennyiség – választék Verseny Piacvezérelt átállás – kivétel a műsorszórás (itt bizonyos kényszerpálya szabja meg a lehetőségeket)

A televízió műsorszórás digitális átállása A korlátozott erőforrás használatának koordinált átalakítása (a digitális az analóggal átfedésben, majd helyébe lép, kiszorítja azt). Koordináció a meglévő analóg szolgáltatásokkal (belföldi és külföldi) Digitális adóhálózat kiépítése és üzembehelyezése a koordinációnak megfelelő szigorú menetrendnek megfelelően, de a lakosság felkészültségének függvényében.

Az átállási menetrend A digitális adóhálózatnak az induló frekvenciakészlet alapján megvalósítható adói tervezhetők, üzembe helyezhetők További digitális adók az analóg adók leállása függvényében ütemezhetők Analóg adó akkor állítható le, ha a lakosság az általa továbbított műsorszolgáltatáshoz továbbra is hozzájuthat

A leállítandó analóg műsorszórással továbbított műsor további elérésének lehetőségei A műsorszolgáltatást továbbító valamelyik műsorelosztó rendszer igénybevétele Kábeltelevízió szolgáltatás (analóg, digitális) Műholdas elosztó szolgáltatás (analóg, digitális) IPTV szolgáltatás (digitális) A digitális műsorszórás vétele Set-top-box beszerzése és üzembeállítása vagy Integrált digitális vevőkészülék beszerzése és üzembeállítása

Műsorelosztó rendszerrel való ellátottság Műsorelosztó rendszerhez való hozzáférési lehetőség az országos – analóg műsorszórással terjesztett közszolgálati és kereskedelmi műsorok tekintetében - a műholdas műsorelosztó rendszerek megjelenése óta 100 %-os Tényleges igénybevétel: a háztartások %-a

Az átállás szempontjából kritikus lakosság Azokban a háztartásokban élők, amelyek nem csatlakoztak egyetlen műsorelosztó rendszerhez sem (a háztartások 30 – 34 %-a) A kimaradás lehetséges okai: magas előfizetési díj érdektelenség és/vagy tájékozatlanság a sokcsatornás televíziózás iránt a televíziózással szembeni elvi tartózkodás

Az analóg adók leállításának feltétele A Dtv. tervezet szerint analóg adó akkor kapcsolható le, ha az addig általa ellátott területen élők legalább 96 %-a már digitális műsorszóráson keresztül hozzájuthat a közszolgálati műsorszolgáltatáshoz és annak vételére alkalmas vevőkészülék rendelkezésére áll. Ez a feltétel nincs tekintettel a kereskedelmi műsorszolgáltatásokra, nem egyértelmű a közszolgálati műsorszolgáltatások tekintetében és az átmeneti időre vonatkozóan feleslegesen követeli meg, hogy a műsorelosztó szolgáltatások igénybevételétől függetlenül feltétel a digitális vételre való felkészültség. Valójában az analóg leállítás és további digitális adók üzembehelyezésének kritikus feltétele a műsorelosztó szolgáltatást eddig igénybe nem vevők ellátásának kérdése.

Az AKTI kutatási célkitűzései Feltárni a digitális átállás tervezésének, ütemezésének kritikus tényezőit Vizsgálati irányok: Digitális szigetek objektív kijelölésének lehetőségei és célszerűsége A lakosság várható reakciója, követési készsége, annak tervezhetősége

Kezdésként: a szükséges kutatások célterületeinek azonosítására szolgáló vizsgálatok: A társadalmi befogadás folyamatában az általánosítható összefüggések kimutatása, a folyamat modelljének bemutatása, „probléma-térkép” felvázolása A sokcsatornás televíziózásban eddig nem résztvevő „kritikus” háztartások várható magatartásában szerepet játszó tényezők felderítése

A vizsgálatokról a kutatások vezetői számolnak be A digitális átállás társadalmi fogadtatásának jellemző tényezői Internetes kutatás – dr. Síklaki István (Meroving Kft.) A digitális televíziózásra történő átállás társadalmi körülményei és hatása – a nemzetközi tapasztalatok tükrében – Csótó Mihály (Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)