A félév menete Ki az a Gólem? A Challenger űrsikló katasztrófája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Feltehetek egy kérdést?
Az etilén gáz szerepe a zöldségek és gyümölcsök érésében
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
Canta Nat king Cole: Fascinación Photographs from the internet December 2008 Editor : Ady Biber ©
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Tudás, közösség, hatalom
2. előadás.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Jézus (tudományos) halála
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
(A tudomány szemszögéből)
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
1 1 1.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy küzdött, hogy testét kiszabadítsa.
10. óra A HIBA -- esetek.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Buddhista logika és paradoxonok
Margitay – Mérnöketika A MÉRNÖKI FELELŐSSÉG -- ESETEK 11. óra.
Margitay – Mérnöketika KENŐPÉNZ ÉS KORRUPCIÓ 12. óra.
Olvasd lassan és csendben!.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Egy nap, egy egyetemi tanár, a következő kérdést tette fel hallgatóinak:
Globális problémák, diák szemmel
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A csernobili katasztrófa és annak következményei
Számítógép-hálózatok
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Olvasd lassan és csendben!
Meg tudod különböztetni a színeket?! OK, Akkor nézd meg ezt a képet...
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
A félév menete Ki az a Gólem? A Challenger űrsikló katasztrófája
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
Heike Kamerlingh Onnes
A Gólem A Challenger űrsikló katasztrófája A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
ETIKAI Döntések – esetek II.
12. óra Kenőpénz és korrupció.
Ki az a Gólem? A félév menete A Challenger űrsikló katasztrófája
ETIKAI Döntések – esetek II.
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Áramlástan mérés beszámoló előadás
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

A félév menete Ki az a Gólem? A Challenger űrsikló katasztrófája 11 A Gólem I. előadás A félév menete Ki az a Gólem? A Challenger űrsikló katasztrófája Nádasi Eszter BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Miről szól a Gólem? Esettanulmányok, fogalmak és tanulságok Mérnöktudományok: Viták a Challenger-katasztrófa körül; A kerékpár mai formájának kialakulása; A francia elektromosautó-fejlesztések a 70-es években; QWERTY billentyűzet; Természettudományok: Az olaj eredete körüli viták; A pasztőrözés- az élet spontán keletkezése; Orvostudomány: A Salk-oltás esete; A C-vitamin és a rákkutatás kérdése; A placebo-hatás jelensége; Tudomány/technológia és társadalom: A Gólem mint a modern tudomány metaforája; Gazdasági és tudománypolitikai tényezők a tudományos elméletek elfogadásában; A kísérleti eredmények elfogadása és a bizonyítási kultúrákban; A technológiai kockázat társadalmi vonatkozásai (19. századi viták a gyermekmunka körül) A technológia sikerességének kritériumai; Laikus és szakértői tudás (az AIDS-aktivisták esete; viták a csernobili katasztrófa hatásai Angliában).

Mit ad a Gólem? Betekintést a zárt laboratóriumi ajtók mögött zajló kutatások világába; Mítoszok és ideológiák helyett egy realisztikusabb képet a tudomány és a technológia fejlődésének folyamatáról, gyakorlatairól; Szemléletmódot és kritikus gondolkodást; Izgalmas történeteket; A kortárs tudományelemzés fogalmainak elsajátításának lehetőségét izgalmas példákon keresztül: a kísérletező regresszusa, laikus szakértők, döntő kísérlet, aluldetermináltság, hallgatólagos tudás; stb. Rávilágít a tudomány és technika alakulását övező vitákra, a szélesebb társadalommal való kölcsönhatásokra, a felmerülő etikai dilemmákra; A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Ki az a Gólem? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A Gólem… A szó jelentése a héberben: alaktalan, élettelen tömeg, idomtalan, varázsigék segítségével agyagból készült emberi alak; Sumer legendák: „a Föld ura” két Gólemet gyúr, hogy azok dolgozzanak az istenek helyett. Az újabb agyaglényeket az „élet vízének” őrzésével bízta meg; Zsidó mitológia, folklór alakja: A monda szerint az 1500-as években egy prágai gettóban Maharal rabbi a Kabbala és misztikus varázsigék segítségével a folyóparton kelti életre az agyagból és vérből gyúrt Gólemet („műembert”); Cél: a szolgálat, védelmezés; Engedelmes óriásból saját erejét és tudatlanságát nem ismerő, pusztító szörnyeteg válik… Ki a hibás? A Gólem, vagy a teremtője? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A Gólem metafora „Esettanulmányok a modern technika és tudomány történetéből” Mi az összefüggés a legenda és a tantárgy között? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A tudomány és technológia Góleme A roppant erejű óriás, mely nem ismeri képességeit, korlátait… Jó szándék vs. esetlenség, kiszámíthatatlanság; Veszélyes technológiák, etikai aggályok… A Gólem botlásai a mi botlásaink… A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A Challenger katasztrófa Első esettanulmány A Challenger katasztrófa A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Mi történt? 1986. január 28-án, 11:38-kor a kilövés után a jobb oldali gyorsító rakétánál füst keletkezik, majd hetvenhárom másodperccel robbanás következik be- az űrsikló roncsai az óceánba zuhannak; Az első amerikai űrkatasztrófa, ami repülés közben következett be; A fedélzetén lévő 6 asztronauta és 1 civil életüket vesztették; Mindez a nyilvánosság előtt történik: élő közvetítés, „Tanár az űrben” program; A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Kérdések- magyarázatok Egy mérnök megmondta a kilövés előtti este, hogy a Challengert nem szabad föllőni. Honnan tudta? A vezetők miért döntöttek mégis úgy, hogy föllövik?  A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Miért történt? A William Rogers által vezetett elnöki vizsgálóbizottság megállapításai: Egyértelműen kiderül, hogy a katasztrófát egy, a hordozórakétákban található gumi tömítőgyűrű, az O-gyűrű okozta: a füst színe, sűrűsége, keletkezési helye elárulja a probléma helyét; a kiáramló forró gázok átégették a jobb oldali gyorsító rakéta alsó-középső részét, és az ezt szigetelő O-gyűrűt; Tehát a rakéta tömítése működött elégtelenül; Az űrsikló kilövése a korábbiaknál alacsonyabb hőmérsékleten történt; A sajtótájékoztatón Richard Feynman Nobel-díjas fizikus a tömítőgyűrű egy darabját jeges vízbe téve szemléltette, hogy a gumi alacsony hőmérsékleten elveszíti rugalmasságát. Műszaki magyarázat megtalálása  Felelőskeresés A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Erről ne tudott volna a NASA? Ráadásul az is kiderült, hogy a kilövés előtti este néhány mérnök az űrsikló építéséért felelős alvállalkozó cégtől előre felhívta a figyelmet a veszélyre; Úgy tartják, saját menedzsereik (akik a NASA menedzsereitől is tartottak) lebeszélték őket a további tiltakozásról; Tények: 1986-ban igen nagy nyomás volt az űrsikló gyártáson; A Challenger fellövését négyszer is elhalasztották (időjárás, világítás, ajtóhiba, oldalszél, tűzérzékelő…) ez az űrsikló várt a legtovább a fellövésre; Általános konklúzió: a nagy nyomás miatt felelőtlen döntés született, a bürokraták és döntéshozó menedzserek felülbírálták a szakértőket, a mérnököket… A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Nem gyanús ez egy kicsit? Tanmese? Eszerint kik a „jók” a történetben? Feynman, aki egy perc alatt bemutatta, mi volt a hiba; Az alvállalkozó cég mérnöke, Boisjoly, aki a fellövés előtti este mindent megtett a halasztásért; A „rosszak”: az amorális menedzserek; a gazdasági-politikai nyomás, ami áthatja az USA minden szegletét, a legnagyszerűbb projekteket is beleértve; Nem gyanús ez egy kicsit?

A jó, a rossz és a döntéshozó Tartható ez az olvasat? Nem túl egyszerű? Nem túl valószerűtlen? Hiszen akármekkora volt is a nyomás a menedzsereken, nem életszerű, hogy egy katasztrófát könnyedén kockáztattak volna, hiszen ez éppen az ő űrprogramjukat és karrierjüket vetette vissza (ahogy ez meg is történt: nyugdíjazás, lefokozás, két év szünet az amerikai űrprogramban); A biztonság nyilvánvaló módon még egy velejéig amorális menedzser számára is prioritás! Azt is tudjuk, hogy az O-gyűrű veszélye ismert volt…tehát valószínűleg foglalkoztak vele/megoldást kerestek rá; Vagyis egyre gyanúsabb az az állítás, hogy a start el nem halasztása felelőtlen, megalapozatlan döntés volt… Nézzük meg, mi történt! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Mi az az O-gyűrű? Az űrsikló kilövése során szilárdüzemanyag-meghajtású hordozórakétákat (Solid Rocket Booster, SRB) használnak; Ezek a rakéták másodpercenként 10 tonna üzemanyagot égetnek el. A fúvókákon keresztül forró gázként eltávozó elégett üzemanyag emeli el az űrsiklót a kilövőállomásról; A forró gáznak a kilövés során csak a fúvókákon át szabad távoznia; A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Mi az az O-gyűrű? A szilárd üzemanyagot egyszerűbb több szekcióból álló tartályba tölteni; Minden segédrakéta 4 szekcióból áll, amelyet a Morton Thiokol cég gyárt Utah-ban, és darabokban szállítják a Kennedy űrállomásra összeszerelésre; A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Mi az az O-gyűrű? Ennek következménye egy megoldandó technikai probléma: a kilövés során a szekciók az illesztések mentén kifelé hajlanak (joint rotation); A tömítőgyűrűk (O-gyűrűk) ahhoz szükségesek, hogy a meghajló illesztések mentén ne távozhasson el forró gáz a rakétákból. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Technológiai változás: dupla O-gyűrű A korábban használt Titan-rakétáknál szekciónként csak egy O-gyűrűt használtak; 1973-ban a Morton- Thiokol elnyerte a szerződést a hordozórakéták gyártására; Ekkor még semmilyen probléma nem merült fel az O-gyűrűkkel kapcsolatban, a Titan-rakéták megbízható részének tekintették azokat. Az SRB hordozórakétákba illesztésekként már két O-gyűrűt szereltek, a másodikat pusztán redundáns alkatrészként. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Két mérnökcsapat Az SRB rakéták tervezéséért és teszteléséért két mérnökcsapat vállalta a felelősséget: A Thiokol mérnökei Utah-ban; A NASA rakétamérnökei (a Wernher von Braun által alapított) Marshall Centerben, Texasban. A megrendelő és a kivitelező is tesztel! A két csoport közül a NASA mérnökei feladatuknak tartották a beszállító Thiokol eredményeinek ellenőrzését (kontroll!) A NASA mérnökei szigorú és konzervatív tervezési stílusukról voltak híresek; a Thiokol mérnökeit csak „bad new guys”-nak hívtak maguk között. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Gondok az O-gyűrűvel A tesztelések általában párhuzamosan zajlottak; Az illesztési problémát mind a két csapat hamar érzékelte, ám különböző fontosságot tulajdonított neki; Számításbeli különbségek: A gyártó cég mérnökei szerint a tömítés megfelelő lesz a kilövés során; A NASA mérnökei szerint a kilövés során lesz olyan pillanat, amikor rés lesz a két szekció között. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Az első teszt 1977-ben végezték az első tesztet a Thiokol mérnökei; A szekciók illeszkedéseit 20-szor egymás után akkora nyomású vízzel terhelték, mint amekkora nyomás az illeszkedésekre nehezedik a kilövés folyamán; A tesztek a NASA mérnökeit igazolták, a szekciók között rés keletkezett egy rövid időre! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Az első teszt Korábbi állításuk saját tesztjükön bukik el…hogy lehet kijönni ebből a helyzetből? A Thiokol mérnökei utólag azt mondják, hogy a teszt nem volt realisztikus, két okból: a kilövés során csak egyszer hat ekkora nyomás, és a gyűrűk kb. az első 8 terhelés alatt tömítettek; a teszt során a szekciók vízszintesen álltak, és nem függőlegesen, mint a kilövés során; A vita lényege: Milyen körülményeket minősítünk hasonlónak és melyeket különbözőnek? Ez mindig emberi döntés a mérnöki tudományokban is!

További tesztek A következő tesztek még rosszabb eredményeket hoztak; Elektromos teszt: elektromos műszerekkel szimulálták a szekciókra nehezedő nyomást: Az elsődleges tömítőgyűrűk kiégtek; A másodlagos tömítőgyűrűk kimozdultak a helyükről, így nem tömítettek; Méréskülönbség: A Thiokol mérnökei szerint a NASA elektromos eszközeinek beállításával valami probléma lehetett, ők ugyanis nem tapasztaltak ekkora elváltozást; a másodlagos gyűrűk megfelelően tömítettek. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kísérletező regresszusa Honnan tudjuk, hogy működőképes lesz egy tervezett technológia?  Onnan, hogy sikeresen szerepel a teszteken. De honnan tudjuk, hogy jó egy teszt? Onnan, hogy jól szimulálja a működőképes technológiát – ami még csak terv. A kísérletező regresszusa: a korrekt eredmény csak a kompetens kísérletből jöhet ki, de hogy mi a kompetens kísérlet, azt az eredmény tudná megmutatni – ez egyfajta 22-es csapdája, nem tudjuk, mi volna a megfelelő teszt.

Jöhettek az első tesztrepülések! Vállalható kockázat A NASA és a Thiokol mérnökei arra próbáltak felkészülni, hogy a gyűrűk a lehető legrosszabb esetben is zárjanak; Továbbra sem értettek azonban egyet: a Thiokol mérnökei szerint a másodlagos gyűrű mindig tömíteni fog, a NASA mérnökei szerint a lehető legrosszabb esetben a másodlagos gyűrű is elmozdulhat a helyéről; Ám közösen – a bizonytalanságok, tapasztalatkülönbségek és konszenzushiány ellenére „vállalható kockázatúnak” nyilvánították a gyűrűket… Jöhettek az első tesztrepülések! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Problémák a tesztrepülések során Kalkulálható erózió: A tesztrepülések során néha egy-egy gyűrű a vártnál jobban erodálódott; Hamarosan rájöttek, hogy a gyűrűket védő anyagon apróbb lyukak keletkeztek, ezáltal a gumigyűrű megégett a kilövés során; Ez rosszabb eredmény volt a vártnál, de azt tapasztalták, hogy a másodlagos gyűrűk minden esetben jól tömítenek; A tesztrepülések során megtanulták egyre jobban kalkulálni az erodálódás mértékét, úgy gondolták uralják a nehézségeket. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Problémák a tesztrepülések során 27272727 Problémák a tesztrepülések során 2. Átfúvások: Először 1985-ben jelentkezett az ún. „blow-by” jelenség (átfúvás), amikor a kinyílás pillanatában az első tömítőgyűrűn túljutnak a kiszabaduló forró gázok, mielőtt az még rendesen szigetelni kezdene; Ez a jelenség közvetlenül a másodlagos gyűrűt is veszélyeztetheti! Roger Boisjoly (a Thiokol egyik mérnöke) úgy sejtette, hogy az alacsony kilövési hőmérsékletnek köze lehet a jelenséghez kísérletsorozatot javasolt ennek megvizsgálására, de ezt nem tekintették sürgősnek. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Átfúvások A váratlan jelenség ellenére a mérnökök (Boisjoly is!) úgy gondolták, hogy a sérülés a biztonsági határokon belül van, az űrsikló újabb kilövésre alkalmas: „Hasonló viselkedés jelentkezhet. Nem kívánatos, de elfogadható.” Az 1985 áprilisi kilövések melegben zajlottak; ekkor közel olyan erős átfúvást tapasztaltaka másodlagos gyűrűk is megégtek; Noha a másodlagos gyűrűk megégtek, jól tömítettek a kilövés során! Nagy figyelmet szenteltek a jelenségnek, de továbbra is elfogadható mértékűnek minősítették a kockázatot. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kilövés előtti este A kilövés előtti három éjszaka Floridában rekord hideget mértek; Másnapra a kilövés idejére az előrejelzések szerint -1ºC fokra számítottak; Este telekonferenciát tartottak a Thiokol és a NASA mérnökei és menedzserei (összesen harmincnégyen) a tömítőgyűrűkről; A Thiokol mérnökei azt javasolták, hogy ne legyen kilövés 12ºC alatt, mivel a legnagyobb roncsolódás a gyűrűkben a legalacsonyabb kilövési hőmérséklet esetén fordult elő. A Thiokol mérnökei ellen szólt (ezt ők is tudták), hogy a második legnagyobb roncsolódás viszont a legmagasabb hőmérsékletű kilövés esetén történt. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

30303030 A kilövés előtti este A NASA mérnökei szerint a Thiokol által tett javaslat nem volt kellően megalapozva: önkényesnek ítélték meg a 12ºC-ot mint korlátot; Nem értették, hogy a Thiokol mérnökei miért csak a kilövés előtti este tették ezt a javaslatot, és hogy miért most kívánják bevezetni a hőmérsékletet mint döntő faktort; . A Thiokol-mérnökök elleni érvelés közben hangzott el a NASA egyik vezető mérnökétől a következő elhíresült mondás: „My God, Thiokol, when do you want me to launch, next April?” A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kilövés előtti este A Thiokol mérnökei öt perc szünetet kértek belső tanácskozásra, amiből végül egy félórás vita lett: Boisjoly és kollégája, Arnie Thompson a korábbi álláspontjukat védték, míg főnökük, Jerry Mason a NASA mérnökeinek álláspontját ismételte; Nem volt egyértelmű bizonyíték a hőmérséklet és az átfúvások összefüggésére; Végül Mason azt mondta, ha a mérnököknek nincs újabb érve, ideje menedzseri döntést hozni; Ezután Mason megszavaztatta a vezetőket (akik maguk is mind mérnökök voltak). Hárman a kilövés mellett szavaztak, egyikük pedig habozott. Ekkor Mason a következőt mondta neki: „Itt az ideje, hogy levedd a mérnök sapkádat, és feltedd a menedzsersapkát.” Végül ő is a kilövés mellett tette le a voksát. A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

A kilövés előtti este A Thiokol menedzsment egyöntetű szavazása után folytatódott a telekonferencia a NASA mérnökeivel; George Hardy, a NASA csoportjának vezetője megkérdezte, felmerült-e új érv a kilövés elhalasztására, illetve hogy van-e bárkinek további megjegyzése, egyetért-e mindenki a másnapi kilövéssel; Mivel senki nem jelentkezett szólásra, a telekonferencia 11:15-kor véget ért… A katasztrófa ismeretében ez nyilvánvalóan végzetes döntés volt – ez azonban utólagos bölcsesség! A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Ezt a legtöbb gyakorló szakember tudja, a közvélemény azonban nem! 33333333 Konklúzió Az őszinte mérnököket lenyomó amorális menedzserek története túl egyszerű! A NASA és a Thiokol mérnökei tudtak a tömítőgyűrűkkel kapcsolatos problémákról; A Thiokol mérnökei nem tudták adatokkal megfelelően alátámasztani a kilövés elhalasztására vonatkozó álláspontjukat; Egymásnak ellentmondó mérnöki álláspontok közül azt választották, amelyiket az adatok alátámasztani látszottak; A két szervezet között kommunikációs hiba van; Hibás döntéshozatali mechanizmusok, és eljárási rendek; Kölcsönös szakmai tévedés történt; Menedzser vs. mérnök felállás helyett: mérnök vs. mérnök; Nem létezik kockázatmentes technológia; A kockázat nem küszöbölhető ki az emberi döntések során; Ezt a legtöbb gyakorló szakember tudja, a közvélemény azonban nem!

Leszámoltunk egy mítosszal? A tragédia okán kívül más Challenger mítoszok is élnek a köztudatban: A robbanás pillanatában vesztették életüket a legénység tagjai? Az űrsikló is felrobbant, vagy csak a rakéták? Van-e azóta katapult az űrsiklókban? Hányan nézték végig élő közvetítésben a katasztrófát? A Gólem – BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék