Vendéglátás formái
1. Szabad vendégkörű vendéglátás Jellemzői: Vendégkör nem meghatározott Vendégék száma, összetétele nem ismert Széles választék Nagyobb értékesítési kockázat Helyi lakosokat és turistákat egyaránt ellátja
Formái: 1.1. Általános vendéglátás 1.2. Utasellátás 1.2.1. Ellátás a közlekedési eszközökön vonat hajó autóbusz repülő 1.2.2. Ellátás megállóhelyeken
2. Zárt vendégkörű vendéglátás Jellemzői: Meghatározott vendégkör Vendégék száma, összetétele ismert Szűk választék Kisebb értékesítési kockázat Helyi lakosokat látja el
Formái: 2.1. Munkahelyi vendéglátás 2.2. Gyermek és diákétkeztetés nyersanyagnorma tápanyagnorma 2.3.Kórházi ellátás orvos rendel diéta 2.4. Szociális otthonok ellátása 2.5. Honvédségi ellátás
Vendéglátás jelentősége Gazdasági jelentősége 1.1. Hozzájárul a bruttó nemzeti termék előállításához és elosztásához 1.2. Munkaalkalmat teremt. 1.3. Valuta és deviza bevételt biztosít 1.4.Ösztönzőleg hat más nemzetgazdasági ágakra 1.5. Növeli az infrastruktúrát 1.6. Megkönnyíti a háztartási munkát
2. Kulturális jelentősége 2.1. Hagyományok ápolása 2.2. Színvonalas szórakozás biztosítása 3. Egészségmegőrző szerep 3.1. Helyes táplálkozás 3.2. Étkezési kultúra fejlesztése 4. Társadalmi szerepe 4.1. Lakosság ellátása 4.2. Turisták ellátása 4.3. Sokrétű szükségletet elégít ki