A pénz története.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing fejlődése és szerepe
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
DIGITÁLIS PÉNZ.
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Fogalmak  Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje.
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Készítette: Bátori Béla 12.k
Agrárgazdaságtan II. Előadás
Pénzpiac.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
A pénz története -teszt
Csortos Orsolya, Kádár András
SIXTH FRAMEWORK PROGRAMME Budapest © Campden BRI Mo. Nonprofit Kft. A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása.
Értékesítési csatornák
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Negyedik előadás Március 11
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
Geotermikus Energia.
Az e-kereskedelem (e-business)
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
E-beszerzés Bravo csoport.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Elméleti közgazdaságtan
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Ókori Asszíria Pénz, kereskedelem.
A MARKETING KIALAKULÁSA ÉS FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE
Az értékesítési rendszer
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
Kereslet-rugalmassági számítások
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Makrogazdasági pénzügyek
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 2. előadás
Gazdasági környezetünk
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
Gráf szélességi bejárása. Cél Az algoritmus célja az, hogy bejárjuk egy véges gráf összes csúcsát és kiírjuk őket a kezdőcsúcstól való távolságuk szerint.
AZ ELLÁTÁS FEJLŐDÉSE ÉS A MARKETING KIALAKULÁSA
A Pénz A mindenható pénz.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
A reklám centruma.
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
A Nyugat előretörése (XI―XIII. század) Tk. 24. és 25. anyag.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Pénztörténet Előadó: Garami Erika. 2 Milyen legyen a fizetőeszköz? értékálló kis mennyiségben is hordozzon nagy értéket homogén, de osztható könnyen kezelhető.
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
Operatív menedzsment és versenyképesség
A PÉNZ KELETKEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS A MAI PÉNZ
Az éhezés.
A pénz kialakulása, fejlődése, funkciói.
SZÁMVITEL.
A pénz és a pénzforgalmazás
Forint a Kezdetektől máig.
A nemzetközi bankok kialakulása Készítette: Tábori Emese.
Előadás másolata:

A pénz története

1. szakasz: Árucsere Körülbelül az Őskor vége felé és az Ókor elején kezdődött és teljesedett ki a szakosodás. A gazdaság különböző termékeinek előállítása egyre inkább különböző, az adott tevékenységben a legjobb embereknél, csoportoknál összpontosult akik később mással nem is foglalkoztak. A gazdasági munkamegosztásból elengedhetetlenül következett az áruk cseréje.

Előnyei: Hátrányai: Sokkal hatékonyabban működött a termelés. Egyre jobb, a szükségleteket egyre nagyobb mértékben kielégítő termékeket készítettek a fejlettebb termékek előállítása pedig nagyobb szaktudást is igényelt, ami tovább erősítette a folyamatot. Nehéz volt olyan cserepartnert találni aki az én árumért a számomra szükséges árut adta. Nehézkes volt egy áru értékét egy másikban meghatározni (a cserepartner-találás nehézsége miatt nehéz volt az árakat összehasonlítani).

2. szakasz: Árupénz A cserekereskedelem hátrányainak kiküszöbölésére kialakultak az általánosan elfogadott közbülső csereeszközök. Ezek a csereeszközök szintén áruk voltak, viszont olyan áruk amelyek a legalkalmasabbak voltak más árukra történő cserékre. A kereskedő társadalmakban tehát a cserekereskedelem gyorsan kijelölt néhány kulcsfontosságú árufajtát, melyet ezután kereskedelmi szabványként használnak. Ez volt a legkorábbi pénzforma, mely az árucserét jelentősen leegyszerűsítette.

Árupénz szükséges tulajdonságai: értékállóság oszthatóság egyneműség szállítható legyen mindenki által elfogadott legyen (gyakran a keresett árucikkek)

Példák az árupénzre: só szarvasmarha sivatagos területek pedig gyakran teve trópusi társadalmakban kagyló bálnafog kövek

3. szakasz: Fémpénz Amikor a nemesfémeket általánosan elfogadott lett az mérhetőségért pénzérmék formájában használták. Ez olyan pénz, amely jól felismerhető méretű, formájú és mintázatú, többnyire kerek. A pénzérme feltalálása azért volt jelentős előrelépés az árupénzzel szemben, mert kifejezetten a pénz funkcióinak ellátására alkotják, ezért könnyű szállítani, megismerni, és az értékét is jól megtartja. A pénzérme jelentette több mint két évezreden keresztül a pénzt. A modern világban a pénzérme jelentősége csekély lett, csak a kis értékű tranzakciók váltópénzeként használatos.

Típusai: Bimetalizmus: kétféle fémből lévő pénz van forgalomban (például arany, ezüst; ilyenkor az egyik kisebb értékű váltásra szolgált) Monometalizmus: egyetlenféle fémből lévő pénz van forgalomban

4. szakasz: Pénzhelyettesítők A gazdaság fejlődésével a nemesfémek véges mennyisége nem tudta kielégíteni a kereskedelemben szükséges pénzszükségleteket. Ekkor a kereskedők váltókat adtak fizetési ígéretük hitelesítésére, addig amíg pénzhez nem jutottak. Egymás váltóival kereskedők végül egymás között is fizettek. Ismeretlenek váltójának beváltása viszont nehézségeket okozott. Ezért volt előrelépés mikor a bankok bocsátottak ki váltókat, amiket innentől bankjegyeknek neveztek.