A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató 2009. szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanárképzési gyakorlatok fajtái, szerepük
Advertisements

A PEDAGÓGUS ÉLETPÁLYAMODELL
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A pedagógusminősítési rendszer
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Agria Media Eger, október
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
SZAKMAI INFORMÁCIÓS NAP A TANÍTÁSI GYAKORLATOKRÓL
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Hogyan készüljünk a pedagógus minősítési eljárásra?
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

A gyakorló intézmények feladatai a pedagógusképzésben
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A portfólió - óvodai szakterület
A tanári mesterszak Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Papp Lajos ELTE Pedagogikum Központ Oktatásszervezési és Tanulmányi Főosztály.
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Pedagógus értékelési rendszer
Reflektív gondolkodás
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály

Amiről szó lesz A gyakorlati képzés aránya A csoportos gyakorlatok A szaktárgyi tanítási gyakorlat Az egyéni szakmai gyakorlat

A gyakorlati képzés aránya

A csoportos gyakorlatok pályaismeret, iskolaismeret, gyermek- és önismereti, konfliktuskezelési módszerek, óramegfigyelések és elemzések, tematikus terv, tanítási eszközök stb. készítése Pedagógiai, pszichológiai kurzusokhoz kapcsolódóan Kb. 30–50 óra

4. számú melléklet a 15/2006. (IV. 3.) OM rendelethez TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK 8.4. A szakmai gyakorlat, amelynek előírt formái: b) iskolában vezetőtanár irányításával az adott szakképzettség területén végzett csoportos gyakorlat szakképzettségenként 60 óra, amely magában foglalja a hospitálást, az óramegbeszéléseket és legalább 15 önállóan megtartott órát/foglalkozást (a hallgató az egyik szakképzettség tanítási gyakorlatát az 5- 8., a másikat pedig a évfolyamon kell, hogy végezze);

Szaktárgyi tanítási gyakorlat 1. Felelősei a szakterületek Felelős oktatója a vezetőtanár Tanárképzési Osztály szervezi A szakterületi modul része 3 kredit, 60 munkaóra Ütemezése, előfeltételei a szakterületi modul szerint

Célja: ismerkedés a tanári munkával és tapasztalatgyűjtés a szaktárgy tanításában Tartalma: felkészülnek szaktárgyuk tanításának sajátosságaira, és alkalmazzák tanításuk során a különböző életkorú és fejlettségű tanulók nevelésével-oktatásával kapcsolatosan. Szaktárgyi tanítási gyakorlat 2.

Tevékenységek:  ismerkedés a tanulócsoportokkal és munkájukkal  ismerkedés a szaktárgyi munkával kapcsolatos iskolai egységekkel  szakmai kapcsolat az iskola más tanáraival  ütemterv  egyéni hospitálás  óratervezés  taneszközök megismerése  tanórák megtartása (legalább 15 tanóra)  az órák elemzése, értékelése reflektív beszélgetés keretében  utóhospitálás  értékelés  bemutatóóra Szaktárgyi tanítási gyakorlat 3.

Szaktárgyi tanítási gyakorlat 4. Értékelés: vezetőtanár jeggyel és szövegesen is értékel Bemutatóóra Ha elégtelen valamelyik részjegy a gyakorlatot újra teljesíteni kell Portfólió készítése Szervezés: levelezős hallgatók tömbösítve

4. számú melléklet a 15/2006. (IV. 3.) OM rendelethez TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK 8.5. Szakdolgozat A tanári szakdolgozatnak kettő összetevője van: 1. a pedagóguspálya megismerésére irányuló és a vezetőtanár irányításával végzett [8.4. a) és b)] gyakorlat tapasztalatainak, valamint az összefüggő, szakképzettségenkénti egyéni gyakorlatok során gyűjtött, illetve a tanítást, gyakorlatot kísérő szeminárium [8.4. c)] tapasztalatainak a rendszeres összegzése (portfólió),

Portfólió A hallgató iskolai munkája, tanítási gyakorlata során készített dokumentumok, például tervezési dokumentumok (óravázlatok, tématervek, programcsomagok, projektleírások stb.); a tanításhoz készített segédanyagok (program, szemléltetőeszköz, makett stb.); az értékeléssel kapcsolatos dokumentumok (feladatbank, dolgozatok stb.); tanítási órákon túli tevékenységek dokumentumai (szabadidős tevékenységekhez, tanulói önkormányzat támogatáshoz kapcsolódóak stb.); az IKT-eszközök tanulói használatának bemutatása (digitális tábla, honlap, távoktatás, e-learning stb.); a tanítási gyakorlat során végzett óramegfigyelések tanulságai; a tanítási óra audio- vagy videofelvétele; saját tanítványainak reflexióval ellátott munkái stb.

A hallgató reflexiója saját munkájára (összesen 3–10 oldal): a jelölt tanári céljainak megfogalmazása, a tanári kompetenciakövetelmények teljesítése terén megfogalmazott személyes feladatok; az egyes dokumentumokhoz fűzött megjegyzései, magyarázatai, javaslatai, önreflexiói; ha készült tanári értékelés a beadott munkáról, és a hallgató rendelkezésére áll, akkor csatolandó az adott anyaghoz; összegző önreflexió a képzés során elért eredményekről és fejlesztendő területekről; a további szakmai célok és az ezekhez kapcsolódó cselekvési terv megfogalmazása. A tanári kompetenciákra figyelő reflexió tipikus elemei: a dilemma; a probléma felismerése, azonosítása, definiálása; a dilemma lebontása, elemzése, megoldási-következtetési módok megfogalmazása; az optimális válasz kiválasztása és indoklása.

Egyéni szakmai gyakorlat Utolsó félév Előfeltétele a MZV Nem gyakorlóiskolában 20 vagy 30 kredit, 600–900 munkaóra Tanításkísérő szeminárium: 3 kredit, az összes modulhoz kapcsolódóan Sokféle tevékenység, igazi iskolai élet Portfólió

Köszönöm a figyelmüket! Salát Magdolna mb. osztályvezető PK OTF Tanárképzési Osztály