Tananyagfejlesztési tapasztalatok – TISZK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Az olvasástanítás módszere:
HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
ECDL vizsgák lehetőségei az alapoktatásban. Módszerek és taneszközök Módszer: Az az eszközrendszer, mely a kitűzött célok eléréséhez vezet. (Segít a cél.
3 perc Tanári tevékenység Tanulói tevékenység Munkaforma • Bevezető • A pedagógus felvázolja a tanóra témáját. • Aktív figyelem • Frontális osztálymunka.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A védés Ősz Rita.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
ECDL ELEKTRONIKUS HITELESSÉG, ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS MODUL
E URÓPAI P EDAGÓGIAI IKT J OGOSÍTVÁNY EPICT tanfolyam a Calibrate projektben Kárpáti
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
E-learning és a multimédia
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
1 Az aktív tábla használatáról. 2 "Mi vagyunk a technológiánk, az emberi lények nem érdemelték ki nevüket addig, amíg nem találták fel a fejszét, az ágyékkötőt.
Az SDT keretrendszer logikai és architektúrális felépítése Dringó Béla
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
E-learning alapú távoktatásos képzés
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
KOMPETENCIA ALAPÚ MODULÁRIS KÉPZÉS
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Erdei barátaink – Szakács Sándor.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Office 2010 oktatása szakközépiskolában Fodor Gábor Antal Békésy György Szakközépiskola.
Bekezdések formázása 1..
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
E-larning és M-learning nemzetközi viszonylatban és Szerbiában (egy saját fejlesztésű oktatási keretrendszer bemutatása) Előadók: Kőrösi Gábor és Esztelecki.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt Önkormányzatok tájékoztatása ÖNKORMÁNYZATI OKTATÁSOK BM információs nap
Tanórai szokásaim 5/14.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Nemzeti Köznevelési Portál
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
A digitális kompetencia fejlesztése
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Tananyagfejlesztési tapasztalatok – TISZK Esettanulmány Takácsné Ludvig Ottília Pécs Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola

TISZK tananyag-fejlesztési tapasztalatok A novemberben meghirdetett EDUCATIO LMS - SAP LSO E-learning versenyre készítettem az alábbi digitális tananyagot.     A verseny célja az egyéni menetű és haladó pedagógiai szemléletű tanórai foglalkozások szervezése, a foglalkozásokhoz kapcsolódó e-tananyag előállítása, gyakorlati kipróbálása, a tanulók tanórán kívüli önálló tanulásának ösztönzése volt. Az Educatio-LMS keretrendszerben levő tananyagszerkesztő eszközök segítségével kellett a tananyagtartalmat előállítani, módosítani.  Ezen rendszer használatát egy tanfolyamon módomban állt elsajátítani.

A rendszer telepítése A keretrendszer letölthető az alábbi weboldalról: www.sdt.sulinet.hu LSOAEsetup.exe állományt kell letölteni, majd telepíteni a gépünkre. (abban az esetben, ha nincs a gépünkön a JDK 1.4.2, akkor ezt is le kell tölteni és telepíteni). Miután a programot(kat) sikeresen telepítettük, egy kiegészítést kell végrehajtanunk, a CMS (WebDAV) HTTPS protkollon keresztüli eléréséhez alábbi módon: A C:\Program Files\SAP\LsoAe\las\lib-be be kell másolni 5 jar file-t: iaik_jce.jar iaik_ssl.jar iaik_jsse.jar iaik_smime.jar w3c_http.jar Ezután futtathatjuk a tananyag szerkesztőt

A választott tananyag Az intézményünkben informatika óra keretén belül a tanulóknak az ECDL vizsga moduljait oktatjuk, a modulok elsajátítása után ECDL vizsgát tesznek diákjaink. Ezen modulok közül az első elméleti anyagot tartalmaz: információ-technológia. A többi modulhoz képest igen „száraz” tananyagról van szó, hiszen nem gyakorlati feladatokat kell a vizsgán megoldaniuk, hanem egy tesztet IT témakörben. A digitális tananyagot ennek színesítésére készítettem. Sok teszttel tűzdelve, minden új anyag után a gyerekek kipróbálhatják tudásukat, miközben a számítógépet használják. Ez azért fontos, mert megszokták, hogy a számítógép előtt ülve dolgoznak informatika órán.

A tananyag felépítése A tananyag a modul elejét dolgozza fel

A megtartott óra menete Intézményünkben smart board táblát használunk, ezért a hagyományos prezentáció készítés helyett a digitális tananyagot vetítettem le diákjaimnak, ezzel megspórolva egy prezentáció elkészítését. A tananyag felépítése az alábbi elgondolást követte: az új ismeretet kiemeltem, általában a kiemelt részek szerepelnek a későbbiek során a teszt kérdései közt.

A megtartott óra menete Minden új anyagot egy rövid teszt követett. Ez rendkívül tanulságos volt, hiszen rögtön visszakérdezett a program, és a diákok szembesültek vele, hogy mennyire nem figyelnek az órán. Az korábban elhangzott és kiemelt szöveget kb. 2 perc múlva el is felejtették.

A megtartott óra menete Diákjaimra ösztönzően hatott, hogy tesztet készíthetnek, ezzel ellenőrizve tudásukat, egyfajta verseny, vetélkedés alakult ki az órán, hogy ki tud több pontot elérni. Az öntesztelés az önálló tanulást is támogatja. Elkezdtek jobban odafigyelni az új tananyagra, hamar rájöttek, hogy ami világos zölddel van kiemelve az lesz később a kérdés. Jegyzeteik is rendezettebbé váltak (lehet, hogy csak az újdonság ereje hatott rájuk?)

Különlegességek az anyagban A feldolgozandó tananyagot igyekeztem ábrákkal, videóval színesíteni:

Különlegességek az anyagban Az öntesztelésnél bekapcsoltam a visszajelzési szinteknél a „válasz”-t, így a teszt végén rögtön láthatták a jó válaszokat, valamint azt is, hogy ők mit hol rontottak el. A feladatoknál ahol szükségesnek éreztem elhelyeztem megjegyzéseket, instrukciókat, hogy miket várok el tőlük. A feldolgozandó anyagra kalkuláltam nekik valamennyi időt, ez általában 5-10 perc volt. A teszteknél az volt a tapasztalatom, hogy ennél kevesebb idő is elegendő lett volna. A záró tesztnél a véletlen sorrend bekapcsolása hatására és a dinamikus feladat kiválasztás miatt mindenkinél más-más kérdés jelent meg, továbbá feladat csoportokba szerveztem a kérdéseket. (az eredmények csoportszinten jelentek meg százalékosan).

Rövid teszt értékelése, láthatók a válaszok

A megtartott óra menete Miután a tananyaghoz tartozó rövid teszteket a táblánál közösen megoldottuk, mindenki saját gépéhez ülve megoldhatta a záró tesztet, melyben az eddigi tesztek mindegyike szerepelt. Dupla órán teszteltem a tananyagot, a második órán volt öntesztelés. A záró teszt oly módon lett elkészítve, hogy dinamikusan válasszon a program feladatcsoportonként feladatot a diákoknak. Tulajdonképpen automatikusan készített „A” és „B” csoportokat. Szomszédról való puskázás kizárva

Fejlesztési tapasztalatok A feladat elkészítése összesen kb. 10-14 órámba telt. Ennek az volt az oka, hogy most ismertem meg igazán a programot. A következő anyag elkészítése lényegesen kevesebb időt fog igényelni. Eleinte voltak kisebb problémáim pl. a becsatolással, hogy milyen típusú dokumentumot készítsen a program. Sajnos csak *.txt-t és *.htm-et adtam meg neki az elején: ezért *.doc formátumban nem tudtam menteni, csak szövegként.

Fejlesztési tapasztalatok Mivel a szerkesztő program elég „segítőkész”, minden hibára felhívja a figyelmet, könnyű kijavítani a hibákat. (idő megadása, instrukciók, hiányoztak…)

Összegzés Az Educatio-LMS keretrendszerben levő tananyagszerkesztő eszközök segítségével némi gyakorlat után igen könnyű új tananyagtartalmat előállítani, valamint meglévőt módosítani.   Optimális kiegészítője lehet tanóráinknak, megkönnyíti a diákok munkájának értékelést. A tanulók az Interneten keresztül otthonról is tudnak foglalkozni az tananyaggal. Ez főleg a felnőtt oktatásban jelentős. Köszönöm a figyelmet!