KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vidékfelesztés múltja és jövőbeni lehetőségei térségünkben Mátéffy Mária Borospataka június 7-9.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Támop / Vas Megyei Önkéntes Centrum Központban az önkéntesség március1.
Falukép-védelmi program a Pogány-havas kistérségben Csíkszereda, november
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Szatmári határmenti térség társadalmi-gazdasági jellemzői Nagy Egon Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, RO.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
ÜDVÖZLET SEPSISZENTGYÖRGYÖN 2009 MÁJUS 21. MIÉRT SEPSISZENTGYÖRGY? MSZT-MSZT HÁROMSZÉKI TAGOZATA.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER 25 – 27. BALATONALMÁDI Biró A. Zoltán Újratermelődik-e a.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
Workshop ‘International reflections’ Meghívott előadók: Maruja Gutierrez Diaz Tom Schuller Stephan Vincent-Lancrin Levezető elnök: Bodnár Viktória.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság évi tevékenysége Horváth Gyula elnök.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN AZ ÜZLET Vállalkozói hálózat kialakítása Hajdú-Bihar és Bihor megyékben Két ország, egy cél, közös siker! Szőllősi Nóra Adrienn projektmenedzser.
A magyarországi K+F politika
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
PAKTUM KONFERENCIA Pécs, december 13.
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, november Biró A. Zoltán EMTE Sapientia MTT Kar Csíkszereda

Az előadás célja  szakmai kiindulópontok keresése arra vonatkozóan, hogy miként lehet egy (1.) félperiferikus térségben a (2.) többpólusú egyetemi képzést a (4.) térségi fejlesztéssel (5.) összekapcsolni és (6.) stratégiai célok mentén menedzselni  szakmai partnerek keresése a feladat megoldására  szakmai feladatok munkarendjének kialakítása

A térség fontosabb jellemzői  mozaikszerű szerkezet  családi önellátási modell domináns jellege  egyéni, családi életpályák alultervezettsége  centrum-periféria modell meghatározó szerepe  a fogyasztási gyakorlat modernizációs ereje  erőteljes identitás-rehabilitációs folyamatok  narratívák és társadalmi praxis közti különbség  térségi modernizációs deficit  felzárkózási kényszer ÉS védekezési stratégiák együttes jelenléte

Többpólusú egyetemi képzés  több helyszín, egymástól független intézmények  több intézménytípus: román nyelvű képzést kínáló magánegyetemek Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatai Sapientia EMTE – Csíkszeredai Campus egyéb

 térségi önmeghatározási folyamatok  a fejlesztéspolitikának nincs legitim térségi gazdája  a térségbe irányuló tudástranszfer diffúz és efemer jellege  intézményi konzorcium teremtési kísérletek  szakmai alapozások helyzete szakmai tudás helyzete intézményi keretek  sok sikeres pontszerű kísérlet, program A térségi fejlesztés helyzete ma

Térség – Egyetemek: Az összekapcsolás korlátai  a rehabilitációs és a kisebbségi érdekérvényesítési gyakorlat egyelőre a pontszerű, individuális kezdeményezéseket legitimálja  a térség mozaikszerű szerkezete a térségi hálózatok, identitásszerkezetek és társadalmi nyilvánosság szerkezetek kistáji modelljét támogatja  az egyetemekhez kapcsolódó intézményi és személyi szerepek újszerű, „idegen” volta  a térségi szereplők a képzési helyek stratégiai jellegű regionális szerepvállalásának feladatát nem tudják kezelni

Térség – Egyetemek: Az összekapcsolás lehetőségei  a térségi önmeghatározási folyamatból táplálkozó fejlesztési kényszer  térségi elitek pozitív elvárásai, optimista jövőképek (Foresight program)  térségi fejlesztésbe bevonható források  a térségben dolgozó fiatal szakemberek számának növekedése  képzési helyek közti együttműködések előnyei

EMTE Sapientia MTT Kar, Csíkszereda: fejlesztési lépések  Regionális Innovációs Tudásközpont kialakítása  térségi konzultációs testület létrehozása  partnerségi kapcsolatok, konzorcium formák kezdeményezése térségi szereplők térségen kívüli szereplők  közép- és hosszútávú stratégia kialakítása térségen kívüli szakmai támogató partner bevonása térségen belüli intézményi partnerek bevonása

Köszönöm a figyelmet!