Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információbiztonság irányítása
Advertisements

Az elektronikus közigazgatási rendszerek biztonsága
Humán rendszerek, közszféra
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
AZ EURÓPAI KIVÁLÓSÁG MODELL ÉS SZEREPE AZ EU CSATLAKOZÁSBAN STRATOSZ KIADVÁNY 2003.
© Copyright IBM Corporation 2005 Kockázatfelmérés (első szintű)  az adatközpontok létesítésében többéves jártassággal rendelkező szakemberek segítségével.
A stratégiai tervezés módszertana
Az Információ fizikai védelme
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Elektronikus kérelem benyújtás
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Benchmarking.
Közigazgatási technológia A közigazgatási technológia alapkérdései KRF © 2005.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Az elektronikus aláírás állami elismerése
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
A nemzetközi ajánlások közös jellemzői: Egyensúly biztosítása a személyes adatok védelme és az információ szabad áramlása között A nemzetközi törvényhozásokban.
Szervezetfejlesztési Program
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Tanuló szervezet.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM III. Takács Béla
A távmunka néhány informatikai vonatkozása Ferge Sándor Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
A számítógépes adatbiztonság és adatvédelem
Az EEM helye a menedzsmentben
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM. ALAPHELYZET Jelentősen növekedett és növekszik –IR-ben tárolt, feldolgozott adatok mennyisége –ezen adatoktól való függőség.
Az adatbiztonság fizikai biztonsági vetülete
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Adatvédelmi alapelvek
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft. Szádeczky Tamás e-közszolgáltatások tesztelési módszertana Törvényesség, szabványosság, biztonság.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Az adatvédelem szabályozása
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
A biztonság általános értelmezése A biztonság nem termék, hanem egy kedvező állapot. A biztonság állapot, melynek megváltozása nem valószinű,
avagy a zártság dilemmái
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
26/09/20161 Elektronikus számlázás ellenőrzési tapasztalatai Czöndör Szabolcs Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály.
Biztonsági követelmények a beszállítókkal szemben
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
IT biztonság és adatvédelmi alapok
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Adatvédelmi kihívások a modern információ- technológiában
Országos Statisztikai Tanács
PMK minőségirányítási szakmai nap
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Őszintén a dokumentumkezelésről
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Közigazgatás- technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin

Tartalom Közigazgatás-technológiai kérdések Dr. Budai Balázs Benjámin Minőségbiztosítás Elektronikus ügyvitel Adatbiztonság – adatvédelem Tudásmenedzsment

 Minőségbiztosítás  EFQM kiválóság modell  CAF – Common Assesment Framework Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Minőségbiztosítás  Benchmarking és minőségi körök  Benchmarking adaptációs folyamat: Tervezés: Szükséges feltérképeznünk a folyamat gyenge pontjait, majd azok javításának lehetséges (kontingencia- alapú) forgatókönyveit. Gyűjtés: Össze kell gyűjtenünk a legjobb gyakorlatokat (ezeket kategorizálnunk és azonosítanunk kell). Analizálás: A kiválasztott megoldás teljesítményét össze kell hasonlítanunk a javítandó területtel. Adaptáció: A kiválasztott megoldást át kell ültetni a saját szervezetre, folyamatos kontroll alatt.  TQM Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Elektronikus ügyvitel  Az elektronikus ügyvitel indokoltsága  A Papír alapú dokumentumkezelés előnyei és hátrányai  Az elektronikus dokumentumkezelés előnyei és hátrányai  Elektronikus aláírás  Fajtái és jogi relevanciájuk  Elterjedésük akadályai  Alternatív megoldás: WPKI  Az elektronikus aláírás jövője Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Adatbiztonság – Adatvédelem  Adatvédelem: az adatok kezelése során, azok meghatározott csoportjára vonatkozó jogszabályi előírások érvényesítése. Nemzetközi adatvédelmi alapelvek (vö. Hazaiak) -Az adatgyűjtés szigorúan specifikált célját meg kell ismertetni az adatszolgáltatóval -A specifikálásból eredően meg kell húzni a gyűjtendő adatok határát. -Az adatvédelmi rendszert az adatok meghatározott csoportjához kell felépíteni. -Ismertetni kell az állampolgárral, hogy kik juthatnak hozzá a szolgáltatott adataihoz. -Biztosítani kell, hogy mindenki a róla szóló adatokhoz hozzáférjen, valamint hogy az esetleges hibák kijavítása megtörténjék. -Meg kell határozni a kizárólag az érintett külön engedélyével tárolható adatcsoportokat. -Köteles az adatkezelő az általa tárolt adatok védelmét biztosítani. -Az adatvédelemre vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséről gondoskodni kell. Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Adatbiztonság – Adatvédelem  Adatbiztonság: az adatok jogosulatlan megszerzése, módosítása és tönkretétele elleni műszaki és szervezési intézkedések és eljárások együttes rendszere. Az adatbiztonság főbb motívumai: -Rendelkezésre állás: az adatoknak megfelelő helyen és időben rendelkezésre kell állnia a jogosultak számára. -Sértetlenség: az adatokat csak a tulajdonos engedélyével, vagy közreműködésével lehet megváltoztatni. -Bizalmas kezelés: abban az esetben, ha az adatok természete ezt szükségessé teszi (pl.: személyes adatok, vagy különleges adatok) -Hitelesség: az adatokat egyértelmű azonosítókkal kell ellátni. -Működőképesség: az adatok feldolgozásának zavartalannak kell lennie, a működőképes állapotot meg kell őrizni. Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Adatbiztonság – Adatvédelem Az adatbiztonság összetevői: -Humánbiztonság: az Információrendszer sérelmére a szervezettel bármely kapcsolatban álló személyek által elkövethető szándékos vagy véletlen humántámadások elleni védettség -Környezeti biztonság: az IR rendelkezésre állásának és sértetlenségének a természeti katasztrófákkal szembeni védettsége -Fizikai biztonság: az IR erőforrásai, valamint rendelkezésre állásuk sérelmére elkövethető szándékos vagy véletlen fizikai támadásokkal szembeni védettség. -Logikai biztonság: az IR adatainak és programjainak sértetlensége, valamint a rendelkezésre állása sérelmére elkövethető szándékos, vagy véletlen támadásokkal szembeni védettség. Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Adatbiztonság – Adatvédelem Biztonsági rendszerek tervezése: -Védelmi igények feltárása: itt kell kiválasztani azokat az alkalmazásokat, amely a szervezet szempontjából a legfontosabbak. -Fenyegetettség elemzése: itt kell megkeresni az informatikai rendszer gyenge pontjait, és azokat a fenyegetettségeket, amelyek a kiválasztott alkalmazásokra veszélyt jelenthetnek. (az helytelen használata: az NFO WorldGroup szerint!) -Kockázatelemzés: itt kell megvizsgálni, hogy az IR-re milyen hatással lehetnek a fenyegető tényezők, itt kell meghatározni a lehetséges kár gyakoriságát és a kárértéket. -Kockázat-menedzselés: Itt választjuk ki a fenyegető tényezők elleni intézkedéseket és azok hatásait értékeljük. Költség- haszon elemzés. Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Tudásmenedzsment  Intellektuális tőke:  Humán (alkalmazotti) tudástőke (amit a dolgozók „kölcsönadnak” a vállalatnak)  Strukturális tudástőke (szabadalmak, K+F anyagok, dolgozóktól független tőkejavak)  Ügyfél (piaci) tudástőke (iparról, vevőkről, partnerekről, versenytársakról szerzett ismeretek)  TUDÁS = EXPLICIT INFORMÁCIÓ + TACIT TUDÁS  Az állami szerepvállalás szempontjából viszonylag homogén módon viselkediknek:  Adat jellegű (public sector) információk  Tájékoztató jellegű (kereskedelmi) tartalmak  Média jellegű (entertainment) típusú tartalmak  Tudásmegosztás, tudásspirálok  Kompetencia-mátrix  Web 2.0.( listák, fórumok) Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

 Tudásmenedzsment Dr. Budai Balázs Benjámin Közigazgatás-technológiai kérdések

Dr. Budai Balázs Benjámin Köszönöm figyelmüket! Közigazgatás-technológiai kérdések