4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Advertisements

Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Készítette: Simon Klaudia
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A projektek megvalósítása I.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Értékpapír piaci műveletek
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
Vállalkozási ismeretek
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
Semleges bankügyletek. A magyar fizetési rendszer működése.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Polgári jogi ismeretek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Előadók: Tóth Ádám és Molnár Balázs
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Vállalkozási ismeretek
Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „A siker kulcsa: a KAMARA” Vállalkozói Fórum április 29.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A bankok.
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Bankmérleg, forrás oldal
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
 A bankoknál folyószámlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzösszeg, melyért a bank garanciát és meghatározott értékű kamatfizetést vállal. Betét.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Projektfinanszírozás
Bankügyletek - hitelügyletek
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
SZÁMVITEL.
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Projektfinanszírozás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Bankügyletek.
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák és a banki kötelezettségvállalások (típusai, jellemzői, a felmerülő költségek, hozamok)!

A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelmi finanszírozás

Mérlegen kívüli bankszolgáltatások Két csoportra osztható: Banki kötelezettségvállalások Bankszolgáltatások

Banki kötelezettségvállalások A hitelintézet vállalja, hogy valamilyen jövőbeli időpontban finanszírozni fog. A finanszírozás általában valamilyen feltétel teljesülése esetében valósul meg.

Bankszolgáltatások Pénzügyi szolgáltatások, amelyeket a hitel-betét üzletágon kívül a bank ellát. A legfontosabb ezek közül a készpénz nélküli pénzforgalom lebonyolítása. A bankszolgáltatásokért a hitelintézetek díjakat szednek az ügyfelektől.

Kereskedelem finanszírozás A vállalatok közötti áruforgalom esetében fontos a bizalom. A vevőnek bíznia kell abban, hogy a szállítótól időben kapja meg a kívánt árut. A szállítónak abban kell bíznia, hogy a vevő fizetni fog.

Kereskedelem finanszírozás A vevő fizetőképességét a bank segítheti. Kötelezettséget vállalhat arra, hogy amennyiben a szállító teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, a hitelintézet fizetni fog számára. A bank kötelezettségvállalása ebben a tekintetben három formát ölthet:

1. Bankgarancia A bank kötelezettséget vállal arra, hogy meghatározott feltételek esetében határidőn belül a kedvezményezettnek a meghatározott összeghatárig fog teljesíteni.

Létrejöttének folyamata: A hitelező biztosítékot ír elő az adós felé. Az adós megbízza a bankot a garanciavállalással a hitelező irányába. A bank kiállítja a garancianyilatkozatot, ennek meg kell felelni a megbízási szerződésben foglaltaknak. Megszűnése: Garancia érvényesítésére szolgáló határidő lejár. Az adós szerződésszerűen teljesít.

Szükséges tartalmi elemek: Jellemzők: Bank részéről egyoldalú nyilatkozat Önálló kötelezettségvállalás Alapügyletből származó kifogásokat a bank nem érvényesíthet Szükséges tartalmi elemek: A garancia feltétlen és visszavonhatatlan Lehívás esetei és módjai

2. Az elfogadvány hitel Az elfogadványhitel egy bankgarancia, amely váltóformát ölt. Az elfogadvány hitelezést a szállító kezdeményezi. A vevő idegen váltót állít ki amelyet a bankra intézvényez.

3. Akkreditív Külkereskedelemben használatos fizetési forma de belföldi fizetések esetében is használható. Az akkreditív a bank fizetési kötelezettségvállalását jelenti ha az áruszállítást bizonyító okmányok hozzá megérkeznek. Az akkreditív tekinthető a legbiztonságosabb fizetési módnak

Bankgarancia fogalma A bankgarancia a hitelintézet harmadik személy javára vállalt önálló fizetési kötelezettsége. A garanciát nyújtó nem vetheti fel azokat a kifogásokat, amelyek az alapjogviszony kötelezettjét az alapjogviszony jogosultjával szemben az alapjogviszonyból eredően megilletik. A bank kötelezettséget vállalhat arra, hogy meghatározott feltételek alapján megállapított összeghatárig fog teljesíteni.

Típusai Fizetési garancia Jóteljesítési garancia Előleg- visszafizetési garancia Szavatossági garancia Jövedéki bankgarancia Vámbiztosíték céljából vállalt garancia Hitelfedezeti bankgarancia

Konstrukciós bankgarancia Jóteljesítési garancia Előleg visszafizetési garancia Szavatossági garancia Fizetési garancia

Jellemzői A bank azonnal teljesít, ha a feltételek fennállnak Lehet feltételhez kötött és feltétel nélküli Lehet visszavonható és visszavonhatatlan Folyamatos és egyszeri ügyletre is vonatkozhat

Költsége A bankgarancia teljes díját a szerződés aláírásának napjától a garanciavállalás utolsó napjáig terjedő időszakra kell kiszámítani. A garancia díj lehet éves díj százalékban megállapítva, vagy egy összegű díj.

Hozama Óvadéki fedezet esetén a lekötött betét kamata, illetve az értékpapír hozama magasabb, mint a garanciadíj összege.

Banki kötelezettségvállalás A hitelszerződések aláírását követően a folyósítás időpontjában nem feltétlenül kapja meg az ügyfél a kért teljes összeget, aminek több oka is lehet.

Dér Nikolett és Vetor Imre Készítette Dér Nikolett és Vetor Imre