BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átváltás decimális számrendszerből bináris számrendszerbe.
Advertisements

Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Operációs rendszerek Bevezetés.
Az operációs rendszer.
A számítógép felépítése
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Az operációs rendszer.
Operációs rendszerek 1. Takács Béla
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
OPERÁCIÓS RENDSZER. Az operációs rendszer egy olyan programozási rendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli, így pl.
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Turbo Pascal Változók.
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Logikai műveletek
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Készítette: Martis Zsombor
BE KI Perifériák Számítógép.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
A számítógéprendszer.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
A szoftver. A SZOFTVER -Azokat a szellemi javakat hívják összefoglalóan így -amelyekben kihasználhatjuk a hardverben rejlő -teljesítményt.
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Az operációs rendszer.
Halmazelmélet és matematikai logika
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az információ-technológia alapfogalmai
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Boole-algebra (formális logika).
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operátorok Értékadások
A számítógép működésének alapjai
Kommunikáció.
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
A szoftver. A gépi elemeken (hardver) kívül szükség van programokra is, melyek vezérlik a számítógépet. A szg.ezen elemét szoftvernek (software) nevezzük.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Logikai műveletek és áramkörök
Szoftverek.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 AlapfogalmakAlapfogalmak Hardver, szoftver Bit, bájt.
Software - Ismeretek Avagy mitől megy a Hardware.
Alapműveletek (Természetes számok, Egész számok)
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Számítógépek és eszközök
Az operációs rendszer.
Kifejezések C#-ban.
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Számítógépek és eszközök
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás

Adatok a számítógépen Adat az információáramlás egysége, Sebesség: Az információáramlás sebességét nevezzük adatátviteli sebességnek. Leggyakrabban használt mértékegysége a bps (bit per secundum), egy másodperc alatt továbbított bitek számát mérjük.

Adattárolás mértékegysége Bit A legkisebb adategység a bit (Binary Digit). A bitnek két állapota lehetséges: a ki- és a bekapcsolt állapot. A tárolt adat típusától függően a kikapcsolt állapotot értelmezhetjük nulla (0) vagy hamis, a bekapcsolt állapotot egyes (1) vagy igaz értékként.

A bitek állapotai

Adattárolás mértékegysége Bájt A számítógépes adattárolás legkisebb önállóan is értelmezhető egysége a bájt (Byte). A bájt egy 8 bitből álló bináris vektor, ami a memóriában egy 0 és 255 közötti számértéket képvisel. Ez összesen 256 különböző érték. Azért ennyi, mert a bájtot alkotó 8 bit éppen 256-féle variációban kapcsolható ki és be. A különféle variációk értékét a 2 vagy a 256 hatványainak segítségével lehet kiszámítani.

Műveletek Aritmetikai műveletek Logikai műveletek

Műveletek végrehajtási sorrendje Hatványozás (legnagyobb prioritású) Szorzás, osztás, negatív előjel Összeadás, kivonás, a szövegek konkatenációja Relációk –NEM –ÉS –VAGY (legkisebb prioritású)

Logikai műveletek Negáció: NEM (NOT)  A negáció egy logikai érték ellentétjét adja. Tulajdonságai: Egyváltozós művelet  (  A) = A

Negáció ÁllításTagadás 10 01

Logikai műveletek Konjunkció ÉS (AND) művelet  –Tulajdonságai: Kétváltozós művelet Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők Asszociatív: A  (B  C) = (A  B)  C, azaz átzárójelezhető.

Konjunkció Állítás Eredmény

Logikai műveletek Diszjunkció VAGY (OR) művelet  –Kétváltozós művelet Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők Asszociatív: A  (B  C) = (A  B)  C, azaz átzárójelezhető

Diszjunkció Állítás Eredmény

Logikai műveletek Antivalencia - kizáró vagy (XOR, eXclusive OR)  –Kétváltozós művelet –Kommutatív: A  B = B  A, az operandusok felcserélhetők

Antivalencia Állítás Eredmény

Logikai műveletek Implikáció – „következik” (IMP)  Az A  B kifejezés : A-ból következik B. Szokás az A-t az implikáció előtagjának, a B-t pedig az implikáció utótagjának mondani. –Kétváltozós művelet –Nem kommutatív! A  B nem azonos B  A kifejezéssel! –A  B = (  A)  B,azaz akkor igaz az implikáció művelet eredménye, ha az A hamis, vagy a B igaz.

Implikáció Állítás Eredmény

Operációs rendszerek Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: pl. ütemezi a programok végrehajtását, elosztja az erőforrásokat, biztosítja a felhasználó és a számítógépes rendszer közötti kommunikációt

Operációs rendszerek feladata Erőforrások kezelése és elosztása. Hardverek, megszakítási kérelmek kezelése (erőforrás-allokáció a hardverek között). Kapcsolattartás a felhasználóval (ez történhet karakteres felületen, vagy grafikus felületen keresztül is).

Az operációs rendszerek csoportosítása 1 A kezelői felület szerint –karakteres felületű operációs rendszert (pontos szabályoknak megfelelő parancsokat kell adnunk) –grafikus felületű operációs rendszert ( egyes objektumokra történő rámutatással, a parancsok menürendszerből történő kiválasztásával, az egér gombjainak használatával utasíthatjuk a rendszert)

Az operációs rendszerek csoportosítása 2 A futtatható programok száma szerint –egyfeladatos (singletasking), (operációs rendszer egyszerre kizárólag egy program futtatására képes) –többfeladatos (multitasking) (párhuzamosan több programot is tud kezelni a programok futásának látszólagos egyidejűségét a rendszer az ún. időosztásos technika révén valósítja meg

Az operációs rendszerek csoportosítása 3 A felhasználók száma szerint –egyfelhasználós rendszer (operációs rendszert egy időben csupán egyetlen felhasználó használhat) –többfeladatos operációs rendszer (párhuzamosan több felhasználó által indított feladatokat is képes kontrollálni) Ebben az esetben – a többfeladatos működésnél megkövetelt „védelmen” túlmenően – az egyes felhasználók által használt memória- és háttértárterület elkülönítéséről is gondoskodnia kell.

Az operációs rendszerek csoportosítása Néhány konkrét példát említve –DOS: egyfelhasználós, ebből adódóan egyfeladatos, karakteres felületű operációs rendszer –Windows 98, NT, ME, 2000, XP: valódi többfeladatos, grafikus operációs rendszer –Unix, VMS:, karakteres felületű, többfelhasználós operációs rendszer –Linux:, grafikus és karakteres felületen egyaránt használható, többfelhasználós operációs rendszer.