Szimuláció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatelemzés számítógéppel
Advertisements

Dr. Sudár Sándor egyetemi docens Kísérleti Fizikai Tanszék
Nemlineáris és komplex rendszerek viselkedése
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Kötelező alapkérdések
Kalman-féle rendszer definíció
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Érzékenységvizsgálat
2012. április 12., Budapest Statisztikai kérdések jelterjedés modellezésében Smart metering Milánkovich Ákos Híradástechnikai Tanszék.
2012. április 26. Dülk Ivor - (I. évf. PhD hallgató)
Szimuláció a mikroelektronikában Dr. Mizsei János 2013.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat
Mérési pontosság (hőmérő)
Házi dolgozat.
Szabályozási Rendszerek
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
SPSS többváltozós (lineáris) regresszió (4. fejezet)
SPSS többváltozós regresszió
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Operációkutatás eredete
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Folytonos jelek Fourier transzformációja
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Számítógépes szimuláció A RITSIM-2000 rendszer ismertetése.
Gyengén nemlineáris rendszerek modellezése és mérése Készítette: Kis Gergely Konzulens: Dobrowieczki Tadeusz (MIT)
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
KÖRNYEZETI RENDSZEREK MODELLEZÉSE
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Érzékenységvizsgálat
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Matematikai modellezés
Modellek besorolása …származtatás alapján: 1.Determinisztikus fizika (más tudományág) alaptörvényeire, igazolt összefüggésere alapulfizika (más tudományág)
Környezeti rendszerek modellezése
Gazdaságstatisztika 10. előadás.
Ismeretlen terhelésű szakaszok adaptív szabályozása József K. Tar, Katalin Lőrinc, László Nádai Budapesti Műszaki Főiskola H-1034 Budapest, Bécsi út 96/B.
Petri-hálón alapuló modellek analízise és alkalmazásai a reakciókinetikában Papp Dávid június 22. Konzulensek: Varró-Gyapay Szilvia, Dr. Tóth János.
ELTE IV. Környezettudomány 2007/2008 II.félév AKUSZTIKA és ZAJSZENNYEZÉS Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek. 7. (IV. 16) Összefüggések, levezetések.
Diszkrét elem módszerek BME TTK, By Krisztián Rónaszegi.
Rendszerek stabilitása
Szabályozási Rendszerek
Kommunikációs Rendszerek
Populáció genetika Farkas János
Szabályozási Rendszerek 2014/2015 őszi szemeszter Előadás Automatizálási tanszék.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
1. Erőmű automatizálási ismeretek2. Erőmű-/Blokkszabályozás3. Gőzkazánok szabályozása4. Atomerőmű szabályozásai 4. Gőzturbinák szabályozása 1.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Informatikus - fizika 1 ÚJ SZAK AZ ELTE TTK-N az oktatás modernizálása keretében 2000-ben lett kidolgozva, 2002 júniusában engedélyezve, 2003 szeptemberében.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
Energetikai folyamatok dinamikája
Mi a logisztikai szimuláció? Egy logisztikai rendszer szereplői... Gyártás Raktározás Rendelés.
Számítógépes szimuláció Első előadás Gräff József.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
2004 május 27. GÉPÉSZET Komplex rendszerek szimulációja LabVIEW-ban Lipovszki György Budapesti Műszaki Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Operációkutatás I. 1. előadás
Számítógépes szimuláció
Szimuláció a mikroelektronikában
A talajvízkészlet időbeni alakulásának modellezése
Kísérlettervezés 3. előadás.
A talajvízkészlet időbeni alakulásának modellezése
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
14-16 óra Rendszerek irányítása. Szabályozás és példával A szabályozás a kibernetikában az irányítás egyik fajtája: az irányítás lehet vezérlés (open.
Előadás másolata:

Szimuláció

Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.

Az információszerzés módjai Kísérletezés fizikai modellen végzett kísérlet vagy mérés (drága, veszélyes, esetenként lehetetlen) Analízis matematikai összefüggések alkalmazása (bonyolult matematikai eszközök, gyors eredmények, bizonytalanságok) Szimuláció matematikai modellen végzett kísérleti módszer

Az információ feldolgozás lehetőségei Szimuláció Ismertek: a bemenő jel és a rendszer differenciál egyenlete (leírása) kérdés, hogy mi ebben az esetben a rendszer kimenő jelének időbeni változása

Az információ feldolgozás lehetőségei Identifikáció Ismertek: a bemenő jel és a a kimenő jel (a rendszeré) kérdés, hogy milyen rendszer valósítja meg az adott feladatot (struktúra és paraméter becslés egyidejűleg)

Az információ feldolgozás lehetőségei Optimális irányítás Ismertek: a kimenő jel és a rendszer differenciál egyenlete (leírása) kérdés, hogy milyen bemenő jel valósítja meg az adott rendszeren a megadott kimenő jelet (integrálkritérium alapján történő optimalizálás)

Modellezési lehetőségek Matemetikai analízis, matematikai modellen Kísérlet a matematikaimodellelen Fizikai modell, kísérletezés Folytonos rendszerek szimulációja Időben diszkrét rendszerek Időben folytonosként kezelt, de diszkrét módon számított rendszerek

Kísérletezés

Analitikus megoldás időtartományban és operátoros tartományban

Mikor kell kísérlet helyett szimuláció? ha a vizsgált rendszer túl gyors ha a vizsgált rendszer túl lassú ha a vizsgált rendszer túl drága ha a vizsgált rendszer túl veszélyes ha a vizsgált rendszer túl bonyolult ha nincs hozzá kísérleti eszköz ha a kísérletnek etikai akadályai vannak ha a kísérletből csak az eredmény látható ha az eredmény sem látható ha nem állíthatók be pontosan a kísérlet feltételei ha a kísérleti berendezés csak egyetlen példányban létezik ha a kísérletet túl sokszor kell elvégezni

Rendszerek modellezése Matemetikai modell - leíró jellemzők (állapotváltozók) - működés egyenletei (differenciál egyenletek) - gerjesztések (bemeneti jelek) - kezdeti feltételek Differenciálegyenletek típusai lineáris – nem-lineáris folytonos – diszkrét determinisztikus - sztochasztikus

Mechanikai rendszer lineáris állandó együtthatós determinisztikus

Villamos rendszer lineáris állandó együtthatós determinisztikus

Kazán és turbina nemlineáris paraméterváltozó együtthatójú idő-variáns determinisztikus Kazán és turbina

Benzinkút rendszer nemlineáris paraméterváltozó együtthatójú idő-variáns sztochasztikus Benzinkút rendszer

Szimulációs lehetőségek Folytonos rendszerek (szimulációja) kifejezés orientált blokk orientált Diszkrét rendszerek (szimulációja) esemény orientált folyamatábra orientált tevékenység orientált folyamat orientált