A vidékfejlesztés szervezési és ökonómiai problémái a pólusfejlesztés tükrében Fábián Attila MRTT IV. Vándorgyűlés Szeged, 2006. október 26-27. 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
Szabó György ÉM-i Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Önkormányzatok turisztikai feladatai
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
B örzsöny- D una- I poly V idékfejlesztési E gyesület Nemzetközi együttműködés Miért jó vidéken élni?
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A városmegújítás, mint a helyi gazdaság hajtómotorja Határmenti régió fejlesztésének lehetőségei Június 24. Brunda Gusztáv, Inno-nivo Kft., Salgótarján.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
LEADER, Identitás, Sport
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

A vidékfejlesztés szervezési és ökonómiai problémái a pólusfejlesztés tükrében Fábián Attila MRTT IV. Vándorgyűlés Szeged, október

Az európai trend  A magyar településrendszer fejlődése a kilencvenes években visszatért az európai urbanizációs trendhez.  Európa gazdaságát a nemzeti környezetéből kiemelkedő nagy- városi rendszer vezérli.  Magyarországon Budapest az egyetlen potenciális nemzetközi város  A hatvanas-hetvenes évek nyugat-európai fejlődése során a fa- lu és város alapvető civilizációs színvonala kiegyenlítődött.  A falusi településeink elmaradottsága jelentős, sőt növekvő, területi egyenlőtlenségeket fokozó tényező.  A fejlesztési pólusok koncepció a legfejlettebb gazdaságokra jellemző. 2

Probléma ill. figyelembe veendő:  kirívóak a területi egyenlőtlenségek (belső és külső perifériák)  a közigazgatási rendszer kialakulatlan  nagyok a kulturális különbözőségek  a határ menti többnemzetiségű közösségek revitalizációs törekvései erősödnek  a környező országok, határ menti nagyvárosainak fejlődése és gazda- ságfejlesztési elképzelései nem kellően feltérképezettek Az urbánus gazdaság, tudás intenzív gazdaság:  a technológia-intenzív iparágak fejlődnek  magas szintű pénzügyi üzleti szolgáltatások szükségesek  magas szintű kulturális szolgáltatások szükségesek  a hagyományos iparágak eltűntek a nagyvárosokból  az ország lakosságának egy része kirekesztődik a társadalomból, ki- szorul a munkaerőpiacról. 3

Fejlesztési pólusok és decentrumok:  Magyarország - nyolc város, hét fejlesztési pólus, francia mintára  Franciaország - 67 versenyképességi pólus A különbségek oka:  mennyiségi: az országok mérete, a településhálózati rendszerük,  minőségi: a fejlettségbeli különbségek Fejlesztési vagy versenyképességi pólusok?  a magyarországi pólusok közül csak egyetlen esélyes a globá- lis szintű, meghatározó eredmények felmutatására: Budapest  Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár és Vesz- prém, csak jelentős fejlesztések után érheti el az EU decentrumok szintjét  jelentős a kutatás-fejlesztési, oktatási, üzleti, infrastrukturális hát- rány 4

5

A pólusok stratégiai céljai A pólusfejlesztés célja:  tovagyűrűző gazdaságfejlesztési eredmények létrehozása  tudás-intenzív, magas hozzáadott értékkel előállított termékek és szolgáltatások létrejötte  a vállalatok közötti együttműködés új formái  a klaszterek innovációs tevékenységének ösztönözése K+F a hálózatszerű működés előnyeit kihasználó tevékeny- ségek erősítésével a belső szolgáltatások fejlesztésével a pólustengely hálózatszerű erősítésével 6

A pólusok stratégiai céljai A pólusok és tengelyek stratégiájának sikere függ:  a reális, de egyben ambiciózus céloktól  a régió valamennyi szereplőjének program azonosulásától  a megfelelő koordinációtól  a források bevonhatóságától, elosztási rendszerétől Az innovációra alapozott gazdaság megújításakor figyelemmel kell lenni:  a meglévő értékek megőrzésére,  a fenntartható környezet megteremtésére,  az életminőség javulásának biztosítására  a vízió, stratégiává közép-távú célokká formálhatóságára 7

A pólusfejlesztés hatásai, és ami kimaradt a programból  valódi válasz a perifériák (külső és belső) és a vidék fejlesztésére  a határon átnyúló fejlesztések állapotának teljes feltárására  a határok túli pólusok fejlődésének prognosztizálására (versenytárselemzés)  ipari, kereskedelmi kulturális fejlődési központok: Arad, Nagyvárad, Temesvár, Kassa…. egyetemeiken sok tízezren tanulnak, többen szereznek műszaki diplomát, mint a Kelet-Magyarországon tudáspotenciáljuknak tőke- és munkaerővonzó erő lehet akár a Bánság, a Partium lehet Kelet-Magyarország „Nyugata”, Következmény:  munkaerő áramlási irányának megfordulása,  az autópályáinkat a román, szlovák, ukrán … áruknak építjük,  társadalom roncstársadalommá válhat 8

El kell tehát döntenie a politikának többek között:  hány elnéptelenedett falut kíván látni ebben az országban, ezer vagy ötszáz Gyűrűfűre van szükségünk, esetleg egyet sem akarunk,  meg kell mondaniuk, mi a társadalmi érdek  eldöntendő, hogy mit tegyenek, a mezőgazdaságból élő emberek  a pólusfejlesztés során a nagyvárosok rehabilitációját szeretnénk? Amennyiben idejekorán elfogy a pénz, magyar hagyomány szerint, akkor:  mit sem ér majd a közlekedésfejlesztés,  ugyanakkor jó lesz az EU kereskedelmének, mert legfeljebb áthalad Magyarországon a balkáni, az ukrán és az orosz transzfer forgalom, 9

No és mi lesz a magyar tájjal?  nem beszélhetünk csak a 7 pólusról,  nem beszélhetünk csak a vidékről, meg a mezőgazdaságról,  tájban kellene gondolkodnunk  az osztrákok harminc esztendeje rájöttek erre és rengeteg pénzt fektettek az osztrák tájba, rengeteget a tudásba  emberek százezreit képezték, képzik ma is, arra hogy meg tud- ják őrizni, még vonzóbbá tudják tenni az osztrák tájat  ami a leginkább eladható termék, az maga Ausztria  Ausztriában régóta így kérdeznek: hogyan lehet az ország képét vonzóbbá tenni?  Hogyan lehet a tájat egészséges állapotban tartani? 10

A következő jogos kérdések adódnak például:  Hogy lehet Bécsből kerékpárral eljutni a Tisza-tavon keresztül a Hortobágyra és a Felső-Tiszához?  Hogyan lehet a Fertő-tótól lovon eljutni Bugacon keresztül a Körösökhöz? A falu- és ökoturizmusnak pl., új tudásalapot, kell megteremteni:  az állattartást, a vendéglátást és a könyvelést egyforma természetes- séggel végző emberekre van szükség  a kerékpár- és lovastúra-utak és hidak a mezőgazdasági termelés útjai és hídjai is legyenek  a mezőgazdaság a magyar táj vizuális megtervezését is jelentse Magyar táj magyar termékkel! A vidék nem csak mezőgazdasági probléma, hanem komplex gazda- ság- és társadalom szervező feladat is egyben! 11

A pólusfejlesztés kihívásai, kérdései:  Hol vannak a vidékfejlesztés találkozási pontjai/határai a közös- ségfejlesztéssel és pólusfejlesztéssel?  Mi a vidék közhaszna?  Milyen struktúraváltásra van szükség a vidéki városhálózatban?  Melyik várossal mit szeretnénk „tenni”? Mi a feladata az adott városnak: rekreáció, lakóterület, szolgáltató város, ipari telep- hely?  A pólusprogram mindezt csak nagy nemzeti keretek között ha- tározza meg, de semmilyen a részletekig lenyúló megoldást nem kínál. 12

A pólusfejlesztés kihívásai, kérdései: Lokalitás – egyediség – autonómia  a vidékről általában nem, csak konkrétan érdemes beszélni  egymástól térben és időben is különböznek a térségek.  egy térség társadalmi értelemben, emberekből, illetve közösségekből áll.  helyzete, jövője közvetlenül egyéni, szubjektív döntésektől is függ.  a térségek egyediséget, sajátos térségi karaktereket hoznak létre  nehéz ezt megtartani, de az életesélyeket is kiegyenlíteni Érdekekellentétek: az ott élők - a támogatáskezelő szervek - a tőkés befektetők – a nagyvál- lalatok - az intézményfenntartók - a közigazgatás érdekei között 13

A pólusfejlesztés kihívásai, kérdései: Lokalitás: térségi különbözőség és egyediség  ? a közösség képes-e kezelni a helyi szellemi, kulturális, anya- gi vagyont, tisztában van-e az értékeivel, individuális vagy kö- zösségi értékeket képvisel-e?  A lokalitás akkor működik, ha egyben autonómia is (tehát nem egyoldalú függés például a pólustól),  A vidék esetében csak is az alulról jövő kezdeményezéseknek van értelme 14

A pólusfejlesztés kihívásai, kérdései: Partnerség – részvétel  van-e működő helyi demokrácia, van-e és milyen a civil aktivitás, lé- teznek-e közös ügyek, a helyi elit „húzza-e” a közösséget vagy elkü- lönül?  Egy komoly program összefogást feltételez, részvételt  Mindez tartósan. Ne csak addig, amíg a támogatás tart,  Új együttműködési fórum javaslat: a klaszter-tanács: önkormányzatok, egyetemek, gazdasági kamarák, klaszterek, vállalkozások területelvű szociálpolitikai egyeztető fórum a civil szervezetekkel 15

A pólusfejlesztés kihívásai, kérdései: Szemlélet: lokalitás – ember – értékközpontúság – közösségi részvétel – élhető természeti és társadalmi környezet. Módszertan: közös jövőkép, közös stratégiaalkotás, partnerség, közösségi részvételen alapuló tervezés, új területi statisztika, mely segítené a „fejlesztés kontrolling” módszertanának kialakítását, Pénzügyi módszertan: az elaprózott települési támogatások rend- szerének reformja, a támogatások területi hatását nem látjuk át pontosan (lakástámogatási rendszer = városfejlődés? előny vagy hátrány?) 16

A 1257/1999. számú EU tanácsi rendelet a vidékfejlesztési támogatás formáiról és módszereiről (Új Magyarország Vidékfejlesztési Program) agrár-környezetvédelmi és tájgazdálkodási (Mo.?) támogatások (2. tengely); kedvezőtlen adottságú területek (LFA) normatív támogatása (2. tengely), melynek célja: (a)kompenzáció a kedvezőtlen természeti adottságú térségek számára, (b)kompenzáció a környezet- és/vagy természetvédelmi korlátozá- sok alá tartozó térségek számára; mezőgazdasági beruházások támogatása (1 tengely); mezőgazdasági termékek feldolgozásának és értékesítésének tá- mogatása (1. tengely); erdőtelepítési támogatások (1. tengely); a vidéki térségek alkalmazkodásának és fejlődésének elősegítése (3. tengely); idős gazdálkodók korai nyugdíjazásának támogatása (3. tengely); fiatal gazdálkodók támogatása (1. tengely); gazdálkodók oktatása, képzése (3. tengely). partnerség, együttműködés, innovációs készségfejl., helyi kezdeményezések (4. tg.) 17

18 I. intézkedéscsoport47% II. intézkedéscsoport32% III: intézkedéscsoport11,5% IV. (LEADER) intézkedéscsoport5,5% Technikai Segítségnyújtás4% Összesen100 % NAVS = Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Források megosztása társadalmi egyeztetés után

Kritikus szemmel a pólusprogramról  a szakma, a politika előtt jár  nincs politikai konszenzus, nincs konszenzusra alapuló politikai motiváció, tehát kérdéses a valódi dereguláció kö- zeljövője  szükséges a politikamentes civil megegyezés is  a gazdaságfejlesztéshez, új térformáló erő kell  fejlődőképes, kisugárzó, nem csak a munkaerőt elszívó ré- gió központokra van szükség (nem egyenlő a pólusokkal!?)  regionális repülőterek  oktatási központok (nem csak a pólusokban) és hálózatok,  újraiparosítás (kézműipar, helyi fejlesztések-kezdeményezések)  az üzleti szolgáltatások színvonalának markáns emelése. 19

Kritikus szemmel a pólusprogramról  a decentrumok polgármesterei szkeptikusan szemlélik a „régió- központokká” avanzsált városok  K+F: egészséges arány az alap- és az alkalmazott kutatások kö- zött  a kis- és középvállalkozói szektor bevonása  a pólusprogram kooperációs hálózatából jelentős szereplők hiá- nyoznak: a fejlődni vágyó kisvárosok az apró- és törpefalvas településrendszerű térségek  valós veszély az elvándorlás a pólusok felé 20

Összegzés Két alapvető folyamatnak kell tehát beindulnia a pólusfejlesztési prog- ramokkal: a koncentrációnak és a specializációnak 1.el kell érni a versenyképes méreteket 2.támogatni kell az alkalmazott kutatás-fejlesztést. 3.meg kell fogalmazni az igényeket a kutatás-fejlesztés irányába 4.meg kell teremteni az infrastrukturális feltételeket a K+F számára 5.a hatékony mezőgazdaságot kell támogatni, ezzel támogatjuk a vidéket, az élhetőbb környezetet. 21

Összegzés  A vidékfejlesztési támogatások súlyának növekedése ösztönző, keressük meg azokat a lehetőségeket, amelyek kiegészítő tevé- kenységek segítségével megfelelő forráshoz jutást biztosítanak az agráriumnak.  A pollenmentes, művelt vidéken fejlődhet a turizmus, amely további megélhetési lehetőségeket rejt.  A komplex gazdálkodás jövedelmet és profitot termel, visszaadja a reményt. 22

A XXI. század a kreativitás háborúja lesz a gazdaságban. Építő jellegű vita és az őszinte kérdésfeltevések irányába kell terelni a hazai pólus- és vidékfejlesztés szereplőinek gondolatait. A valódi verseny- képességet a pólusok és vidék együtt érheti el. A pólusfejlesztési program tehát, egyértelműen vidékfejlesztés is, de számos feltáratlan problémával és következménnyel. 23

Köszönöm figyelmüket! 24