A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben tervezett vízpart-rehabilitációs projektek várható társadalmi fogadtatása Dr. Vári Anna - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Körös Volán Zrt évi utas elégedettség mérési eredményei Utas Elégedettség Mérés 2012.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Híradók a közvéleményben június 16. Az adatok forrása : június 6-9. között készült 1000 fős telefonos kutatás.
Papp János Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinika
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Az e-banking távlatai 1117 Budapest, Pázmány sétány 1/a / 6827
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
Integrált városrehabilitációs fejlesztések a gyakorlatban (tagállami példák és hazai tervek) GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS VÁROSREHABILITÁCIÓS PROGRAMJA Dr. Ottófi.
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
Veresegyház Veresegyház fő fejlesztési irányai és céljai meghatározására, alapos információgyűjtést, és széleskörű tájékozódást követően került sor. Az.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Magatartástudományi Intézet
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
2007 július 24.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 június ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 augusztus 27.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 július ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
2007 november 28.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2007 október ●MódszertanMódszertan ●15+ célcsoport 15+ célcsoport  ●15+
Lakossági fórum számú főút Zala megyei szakaszának (0+000 – ) km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése.
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Személyes gondoskodást végző személyek körében végzett igényfelmérő kutatás bemutatása Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Confidential & Proprietary Copyright © 2010 The Nielsen Company Hirdetési formák lakossági elfogadottsága Piackutatási eredmények Január.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről
Közvélemény-kutatási eredmények
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben tervezett vízpart-rehabilitációs projektek várható társadalmi fogadtatása Dr. Vári Anna - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet

Vázlat A kutatás célja A kutatás módszerei Az összehasonlító eredmények bemutatása Az egyes vizsgálatok kiugró eredményeinek bemutatása Konklúzió

A kutatás célja A kutatásra az ÖTM Területrendezési és Településügyi Főosztályának megbízása alapján került sor, annak megismerésére, hogy a zöldterületi parti sétányok megvalósítását célzó projektek milyen fogadtatást, támogatást élveznek különböző társadalmi szegmensekben.

A kutatás módszere A kutatás során kérdőíves adatfelvételi technikát alkalmaztunk a három csoportban három különböző módon. Empirikus vizsgálataink három elemből álltak: országos reprezentatív felvétel a Balaton problematika szélesebb társadalmi érzékeléséről - az elmúlt év(ek)ben a Balaton partján nyaralók véleményének vizsgálata a parti településeken lakó állandó ingatlantulajdonosokkal kérdőíves vizsgálat a parti településeken ideiglenesen tartózkodó üdülő- ingatlantulajdonosokkal

A kutatás során használt minta Az országos felvétel során a TÁRKI Zrt. munkatársai 1030 véletlenszerűen kiválasztott választópolgárral készítettek standard kérdőívek segítségével személyes interjút február között az ország felnőtt lakosságát reprezentáló 1000 fős mintán. A minta pontosan tükrözte a felnőtt magyar lakosság településtípus, nem, kor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően  3-5 százalék. A MONITOR Kft. munkatársai 502 véletlenszerűen kiválasztott nagykorú helyi állandó lakossal készítettek interjút 29 Balaton parti településen. A települések körének kiválasztására a Megbízóval való egyeztetés alapján került sor. A településekről a megkérdezetteket a lakosság arányai szerint keresték meg úgy, hogy a minta jól tükrözze a vizsgálni kívánt településkör teljes felnőtt lakosságát nem és életkor szerint. A közölt adatok hibahatára az egyes kérdésekre válaszolók számától, illetve a válaszok szóródásától függően 3-4 százalék. A vizsgálatra január 27. és február 11. között került sor.

A kutatás során használt minta II. A MONITOR Kft. önkitöltő kérdőíves vizsgálatot szervezett 28 Balaton parti településen, a településeken található nyaraló ingatlanok tulajdonosai körében. A mintát úgy alakítottuk, ki, hogy a megkérdezendők száma megfeleljen a településeken található nyaraló ingatlanok arányának. A címlista kialakításánál egyrészt az ingatlan nyilvántartások hozzáférhető adatait használtuk, másrészt a Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetségének segítségével a tagságuk körében küldtük ki a kérdőíveket azoknak a tagjaiknak, akik a mintában szereplő településeken rendelkeznek nyaralóval. Összesen 1400 kérdőívet postáztunk ki válaszborítékkal, melyből 429 értékelhető érkezett vissza. Az adatgyűjtés február 17. és március 25. között zajlott.

Van-e Önöknek…?

A Balatonhoz kapcsolódó gyakran végzett aktivitási formák

A Balatonnál legkevésbé végzett aktivitási formák

Elégedettségi mutatók a vizsgált mintákban százfokú skála átlagai

A település rendezési tervének és a belterületi partszakasz 30 százalékán a vízhez való szabad hozzáférés biztosításának ismerete

Honnan értesült a tervekről?

Egyetért-e a tervezett intézkedésekkel?

Érintik-e közvetlenül az Ön ingatlanát vagy vállalkozását a tervezett intézkedések?

Érintik-e közvetetten az Ön ingatlanát vagy vállalkozását a tervezett intézkedések?

Milyen közösségi funkciókat látna szívesen az új partszakaszon? (%) Országos minta Állandó lakosok Üdülőtulajdonosok Park14,816,215,3 Játszótér10,611,420,1 Szabad strand8,78,228,1 Sportpálya3,112,013,1 Sétány0,65,831,6

Érdekességek az üdülőtulajdonosok körében végzett vizsgálat eredményeiből

A vizsgált üdülőtulajdonosok 21 százalékának volt vízparti ingatlana, 8 százalékuknak volt állandó vagy szezonális turisztikai vállalkozása. Az üdülőtulajdonosok közel egyharmada (31,5%) tervezi a letelepedést a tó környékén. Az üdülőtulajdonosok elégedettségét meghatározó főkomponens négy összetevőjének mindegyike a közlekedéshez kapcsolódik (buszpályaudvarok állapota, a vasútállomások állapota, a közutak állapota és a közlekedési helyzet, forgalomszervezés helyzete) Ebben a problémacsoportban nem szerepelnek a vízparthoz közvetlenül kötődő tényezők. Szoros összefüggés található a terv elfogadottsága és az érintettség mértéke között. Akiket teljes mértékben közvetlenül érint a terv, azok 39 százaléka ellenzi azt; a részben érintetteknél ez az arány 26,7 százalék. Akiket egyáltalán nem érint közvetlenül a terv, azok 83,2 százaléka teljesen egyetért azzal.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!