13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BIG FISH PAYMENTGATEWAY PAYPAL SEGÉDLET. Confidential and Proprietary 1. ÜZLETI FELHASZNÁLÓI FIÓK (BUSINESS ACCOUNT) NYITÁSA 2.
Advertisements

Windows OS Ambrus Attila 2010 Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Rendszergazda.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
SP2 telepítés.
Lemezkarbantartó programok
A Windows használata Bevezetés.
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Operációs rendszerek Bevezetés.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Számítógépes ismeretek 5. óra
Support.ebsco.com A Keresési előzmények szolgáltatás használata Oktatóprogram.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
A Vocatude program telepítése
KÉP KÉSZÍTÉSE ÁTLÁTSZÓ HÁTTÉRREL 1 PERC ALATT.
A számítógép alapegységei
A szoftver.
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
16.tétel Cégénél tervszerű szoftver karbantartási szabályzatot akarnak létrehozni. Feladata, hogy készítse el ezt a szabályzatot, sorolja fel benne az.
Windows operációs rendszer
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Operációs rendszerek gyakorlat Fájlműveletek.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
Ismerkedés az Intézővel
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Farkas Norebrt 1/13/A/H2 13. Tétel. Biztonsági mentések A Biztonsági másolat segédprogrammal a számítógépen és a hálózaton tárolt adatokról ötféleképpen.
Állomány és lemezműveletek
A számítógép elindítása
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
Operációs rendszerek 2..
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Lync 2013 – Rövid összefoglalás
Címtáradatbázis karbantartása. A címtáradatbázis állományai és tranzakciókezelése.
Az algoritmuskészítés alapjai
11. TÉTEL Az Ön feladata munkahelyén egy újonnan vásárolt munkaállomás operációs rendszerének feltelepítése. Ismertesse milyen szempontok alapján választja.
Hálózat menedzsment I.- Lemezkép kezelés
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Alapfogalmak, módszerek, szoftverek
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Rövid ismertető mikrofonnal történő
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Mappa- és fájlműveletek
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 CD, DVD írás.
Operációs Rendszerek gyakorlat Rövid András
Kép készítése számítógép segítségével
Biztonság és védelem. AppArmor Alkalmazás biztonsági modul a Linux kernelhez Az Immunix fejlesztette ki A biztonsági szempontból sebezhető alkalmazásoknak.
TÁMOP /1-2F Projektmenedzsment eszközök  Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam Egyszerű szerkesztési lehetőségek – mezők, határidők,
Ingyenes, online technikai kurzusok Microsoft Virtual Academy.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Szoftverek csoportosítása
Mentés, archiválás, visszaállítás Takács Béla 2016.
Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa.
Munkaállomás klónozása (Egy lehetséges megoldás) Speciális programok használata - Norton Ghost, FAT32COPY, HDDCOPY,stb Előny: - Szinte minden operációs.
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
OPERÁCIÓS RENDSZEREK LINUX – PARANCSSOR.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
A dia beszúrása a bemutatóba
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse a különböző biztonsági mentéseket, azok előnyeit és hátrányait. Adjon javaslatot e pénzügyi cég számára legalkalmasabb biztonsági mentésre! Ismertesse továbbá, hogyan tudná növelni az adatbiztonságot visszaállítási pontok és ütemezett mentések segítségével! Mutassa be egy állomány biztonsági mentését és helyreállítását!

Biztonsági mentések típusai: - Teljes, napi - Növekményes, különbségi Biztonsági mentések készítése: - Fájlokról, mappákról - Rendszerállapot-adatokról Adathelyreállítás: - Fájlokról, mappákról - Rendszerállapot-adatokról További adatbiztonsági eszközök: - Rendszervisszaállítási pont - Ütemezett biztonsági mentés

Biztonsági mentések típusai

Teljes mentés (Full Backup) a rendszer minden adatának (azaz felhasználói adatok, rendszer, hozzáférés stb.) mentése. Hetenként, de legalább havonként illendõ egy teljes mentést végezni.

Napi biztonsági mentés A napi biztonsági mentés az összes kijelölt, a napi biztonsági mentés napján módosított fájlt átmásolja. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval az archiválandó attribútumot nem törli).

Incremental backup (növekményes) A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági mentést. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombinációjának a használatakor az adatok helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és az összes növekményes biztonsági mentés.

Különbségi biztonsági mentés A különbségi biztonsági mentés során a rendszer az összes olyan fájlt átmásolja, amely a legutóbbi normál vagy növekményes biztonsági mentés óta keletkezett vagy módosult. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon. A normál és különb-ségi biztonsági mentés kombinációjának a használatakor a fájlok és mappák helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különbségi biztonsági mentés.

Biztonsági mentések készítése

Fájlokról, mappákról Az egyes fájlokról vagy mappákról a merevlemez visszaállítási partíciójára, egy külön beszerezhető külső merevlemezre vagy optikai lemezekre (CD-re vagy DVD-re) készíthet biztonsági másolatot.(Ezeket a másolatokat legalább 2 példányban 2 külön tárolón ajánlott létrehozni) Ez a folyamat a fájlok méretétől és a számítógép sebességétől függően néhánypercet vesz igénybe.

Rendszerállapot-adatokról A rendszerállapot-adatok a rendszer konfigurációjának legtöbb összetevőjét tartalmazzák, de előfordulhat, hogy a rendszer hibát követő helyreállításához szükséges adatokat nem. Ezért javasolt a rendszer biztonsági mentése során a rendszerbetöltő és a rendszerkötetekről, valamint a rendszer állapotáról biztonsági másolatot készíteni.

Adathelyreállítás

Adathelyreállítás 1. Mutasson a Start menü Minden program pontjára, majd a Kellékek, végül pedig a Rendszereszközök pontra, és kattintson a Biztonsági másolat parancsra. Ekkor elindul a Biztonsági másolat vagy visszaállítás varázsló. 2. Kattintson a speciális üzemmódba hivatkozásra. 3. Kattintson az Adathordozó visszaállítása és kezelése fülre.

Adathelyreállítás 4. Hajtsa végre az alábbi lépések valamelyikét: - Ha biztonságimásolat-fájlból szeretné visszaállítani az adatokat, bontsa ki a Fájl csomópontot, majd a kívánt biztonságimásolat-fájlt. Bontsa ki például a Backup.bkf létrehozva: 2002.01.01. ekkor: 1:15 du. fájlt. A biztonsági másolat fájlneve alapértelmezés szerint tartalmazza a biztonsági mentés dátumát és időpontját is. - Ha szalagon tárolt biztonsági másolatból szándékozik visszaállítani az adatokat, bontsa ki a kívánt szalagos egységet, majd a megfelelő nevű adathordozót. Bontsa ki például a Travan, majd Az adathordozó létrehozva: 2002.01.01. – 1:15 du. csomópontot.

Adathelyreállítás 5. Jelölje be a visszaállítani kívánt mappákhoz tartozó jelölőnégyzeteket. Ha pontosabban meg szeretné határozni a visszaállítandó fájlok és mappák körét, kattintson duplán a kívánt mappára, majd jelölje be a visszaállítani kívánt fájlokhoz és mappákhoz tartozó jelölőnégyzeteket. 6. Ha a teljes operációs rendszert vissza szeretné állítani, jelölje be a System State (Rendszerállapot) jelölőnégyzetet.

További adatbiztonsági eszközök

Rendszervisszaállítási pont A Rendszer-visszaállítás eszköz „pillanatfelvételt” készít a legfontosabb rendszerfájlokról, valamint néhány programfájlról és rendszerbeállításról, majd ezen adatokat visszaállítási pontként tárolja. Ha a számítógép működésében hibákat tapasztal, e visszaállítási pontokat felhasználva visszatérhet a Windows XP egy olyan korábbi állapotába, amelyben a számítógép még megfelelően működött. Segítségükkel parancsfájlokat, kötegfájlokat vagy más típusú végrehajtható fájlokat is módosíthat a számítógépen.

Ütemezett biztonsági mentés