Védett természeti területek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kunhalmok védelméről
Advertisements

A környezetszennyezés forrásai
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Dr. Nagy János : A helyi jelentőségű védett természeti területekről június 26.
Élettelen természeti értékek megőrzése az Aggteleki Nemzeti Park területén KEOP projekt bemutatása Gruber Péter ANPI.
Tapolcai tavas barlang (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
Természetvédelem.
A helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos jogszabályi háttér Sándor Edina Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi,Természetvédelmi és.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
A környezetvédelem intézményrendszere
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Programfejlesztési Központ
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
„Balaton” TÁMOP A-11/1/KONV Az egyedi tájértékek és kataszterezésük a Kaposvári Egyetemen Pál-Fám Ferenc Kazinczi Gabriella.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Tihany.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A veszélyhelyzet kihirdetésének körülményei és tartalma Jogszabályi háttér: § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII.
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
A Balaton Régió környezeti állapotának értékelése
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
1. Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2. A mádi Bomboly-bánya denevérvédelmi célú kiépítése és a járatrendszer biztosítása A bányában megtelepedő denevéreket a projekt megvalósítása előtti.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti kincsei
Nemzeti Parkok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az adatvédelem szabályozása
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
Természetvédelem – a 24. órában
Geográfusok a tájvédelmi-, természetvédelmi államigazgatásban Faggyas Szabolcs tájvédelmi referens Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság MTA X. Osztály Természetföldrajzi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A természetvédelem.
Talajok konkrét természetvédelme
Élőhelyvédelemhez kapcsolódó dokumentációk a gyakorlatban
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Védett természeti területek Természetvédelem

Védett természeti területek Alapfogalmak Az 1996. évi LIII. tv. alapján természeti terület: valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természetközeli állapotok jellemeznek természetes állapot: az az élőhely, táj, életközösség, melynek keletkezésében az ember egyáltalán nem, vagy - helyreállításuk kivételével - alig meghatározó módon játszott szerepet, ezért a benne végbemenő folyamatokat többségében az önszabályozás jellemzi természetközeli állapot: az az élőhely, táj, életközösség, amelynek kialakulására az ember csekély mértékben hatott (természeteshez hasonlító körülményeket teremtve), de a benne lejátszódó folyamatokat többségükben az önszabályozás jellemzi, de közvetlen emberi beavatkozás nélkül is fennmaradnak

Védett természeti területek Alapfogalmak Az 1996. évi LIII. tv. alapján védett természeti terület: e törvény vagy más jogszabály által védetté vagy fokozottan védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) földterület

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Kiemelt oltalmuk biztosítása érdekében védetté kell nyilvánítani a tudományos, kulturális, esztétikai, oktatási, gazdasági és más közérdekből, valamint a biológiai sokféleség megőrzése céljából arra érdemes Vadon élő szervezeteket, életközösségeiket, továbbá termő-, tartózkodó-, élőhelyeiket; természetes, természetközeli tájakat, tájrészleteket növénytelepítéseket, így különösen parkokat, arborétumokat, történelmi vagy botanikus kerteket és egyes növényeket, növénycsoportokat; védett ásványok, ősmaradványok jelentős lelőhelyeit felszíni, felszínalaktani képződményt és barlangok felszínét; álló- és folyóvizeket, így különösen tavat, patakot, mocsarat

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Természeti érték és terület kiemelt oltalma a védetté nyilvánítással jön létre.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Ha védett természeti érték, terület védelme csak különleges intézkedésekkel biztosítható, a természeti értéket, területet vagy annak egy részét fokozottan védetté kell nyilvánítani.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Országos jelentőségű, ill. fokozottan védett terület esetén csak a miniszter nyilváníthat védetté. Helyi jelentőségű terület esetén a települési önkormányzat rendeletben nyilvánít védetté Erdő, fásítás védetté nyilvánításához az erdőgazdálkodásért felelős miniszter egyetértése szükséges.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján A védetté nyilvánítást kimondó jogszabály tartalmazza a terület: Jellegét Kiterjedését A védetté nyilvánítás indokát Természetvédelmi célját Helyrajzi számát Korlátozások alóli esetleges kivételt Természetvédelmi kezelési tervet az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába tartozás tényét. Szőcei láprét

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Fel kell oldani a természeti érték vagy terület védettségét, fokozottan védettségét, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Védetté nyilvánításra bárki javaslatot tehet. A védetté nyilvánítás előkészítése hivatalból indul meg. A természeti terület védetté nyilvánításának előkészítése során az előkészítést végző egyeztető megbeszélést tűz ki, amelyre meghívja a javaslattevőt, valamennyi érdekelt hatóságot, továbbá mindazokat, akikre a védetté nyilvánításból jogok vagy kötelezettségek hárulnak, illetőleg akik jogos érdekét a védetté nyilvánítás közvetlenül érinti.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Terület védetté, fokozottan védetté nyilvánításának tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni, védettség feloldását követően a védettség tényét pedig törölni kell. A bejegyzést, illetve annak törlését a természetvédelmi hatóság hivatalból kezdeményezi.

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Ha valamely védelemre tervezett terület jelentős károsodásának veszélye áll fenn, a természetvédelmi hatóság a területet azonnal végrehajtható határozattal, egy alkalommal ideiglenesen védetté nyilváníthatja. A határozatban előírhatja a terület kezelésével, a természeti értékek megóvásával kapcsolatos kötelezettségeket, továbbá a veszélyeztető tevékenység folytatását korlátozhatja, felfüggesztheti, illetve megtilthatja. Az ideiglenes védettség a végleges védettséget kimondó jogszabály hatálybalépéséig, de legfeljebb 3 hónapig tartható fenn. Országos jelentőségű védelemre tervezett természeti terület esetén a miniszter - egy ízben - további 2 hónappal meghosszabbíthatja

Védett természeti területek Törvényi háttér Az 1996. évi LIII. tv. alapján Ha valamely terület időszakosan fokozottan védett élő szervezetek élőhelyéül szolgál, amelyek megóvása másként nem biztosítható, az igazgatóság a területet, vagy annak egy részét meghatározott időre - de legfeljebb 3 hónapra- azonnal végrehajtható határozattal átmenetileg védetté nyilváníthatja.

Védett természeti területek A védett természeti területek kategóriái az 1996. évi LIII. tv. alapján A.) Országos jelentőségű védett természeti területek 1. Egyedi jogszabállyal védett természeti területek: Nemzeti park Tájvédelmi körzet Természetvédelmi terület Természeti emlék 2. A törvény erejénél fogva ("ex lege") védett természeti területek: a, Természetvédelmi területnek minősül valamennyi láp szikes tó b, Természeti emléknek minősül valamennyi földvár kunhalom víznyelő forrás 3. A törvény erejénél fogva ("ex lege") védett természeti érték: barlang B.) Helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek Természetvédelmi terület Természeti emlék

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Az 1996. évi LIII. tv. alapján Nemzeti park az ország jellegzetes, természeti adottságokban lényegesen meg nem változtatott, olyan nagyobb kiterjedésű területe, melynek elsődleges rendeltetése a különleges rendeltetésű, természetes növény- és állattani, földtani, víztani, tájképi és kultúrtörténeti értékek védelme, a biológiai sokféleség és természeti rendszerek zavartalan működésének fenntartása, az oktatás, a tudományos kutatás és a felüdülés elősegítése. Bükki Nemzeti Park Hortobágyi Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Az 1996. évi LIII. tv. alapján Nemzeti park létesítésére kizárólag a miniszter jogosult. A nemzeti park területét, a nemzetközi gyakorlattal összhangban, a miniszter által meghatározott elvek szerint, természeti, kezelt és bemutató övezeti kategóriákba kell besorolni. Hortobágyi Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Az 1996. évi LIII. tv. alapján Természeti övezet A nemzeti park legértékesebb része. Ennek állapota áll a természetes viszonyokhoz legközelebb, nagyrészt önfenntartó. Benne minden kezelés csak a természetes állapotok megőrzésére irányulhat. A törvény erejénél fogva fokozottan védett. Bükki Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park Duna-Ipoly Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Az 1996. évi LIII. tv. alapján Kezelt természeti övezet Természetközeli állapotú területek, ahol kismértékű természethasználatok folynak. Célja olyan tevékenységek megvalósítása, amelyek a természeti értékek, ill. természetes állapotok fennmaradásával összeegyeztethetőek. Őrségi Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Az 1996. évi LIII. tv. alapján Bemutató övezet A nemzeti parkok látogatható területei, a bemutatást szolgáló létesítmények elhelyezése megengedett. Hortobágyi Nemzeti Park Bükki Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park Hazánkban eddig 13 térség nemzeti parkká nyilvánítására tettek javaslatot, ebből 10 alakult meg. (A további három: szigetközi, zempléni, beregi területeket ma TK-k.) A nemzeti parkok jelentős részben a korábbi természetvédelmi területek és tájvédelmi körzetek összevonásából jöttek létre. Területük összesen 482.626,1 ha Átlagosan 48.000 ha Szigetközi Tájvédelmi Körzet Aggteleki Nemzeti Park

Nemzeti park Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Nemzeti park A hazai nemzeti parkok (a Bükki NP kivételével) ún. mozaik nemzeti parkok. A nemzeti parkjaink összesen 80 db területegységből állnak. A legkisebb egység nem éri el az 1 ha-t, a legnagyobb egység 65.000 ha. Egy nemzeti parkon belül a két legtávolabbi területegység közt előfordul a 200 km-t meghaladó távolság. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park

Védett természeti területek A védett természeti területek kategóriái az 1996. évi LIII. tv. alapján A.) Országos jelentőségű védett természeti területek 1. Egyedi jogszabállyal védett természeti területek: Nemzeti park Tájvédelmi körzet Természetvédelmi terület Természeti emlék 2. A törvény erejénél fogva ("ex lege") védett természeti területek: a, Természetvédelmi területnek minősül valamennyi láp szikes tó b, Természeti emléknek minősül valamennyi földvár kunhalom víznyelő forrás 3. A törvény erejénél fogva ("ex lege") védett természeti érték: barlang B.) Helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek Természetvédelmi terület Természeti emlék

Tájvédelmi körzet Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Tájvédelmi körzet Az 1996. évi LIII. tv. alapján Tájvédelmi körzet az ország jellegzetes természeti, tájképi adottságokban gazdag nagyobb, általában összefüggő területe, tájrészlete, ahol az ember és természet kölcsönhatása esztétikai, kulturális és természeti szempontból jól megkülönböztethető jelleget alakított ki, és elsődleges rendeltetése a tájképi és a természeti értékek megőrzése. Szigetközi Tájvédelmi Körzet Soproni Tájvédelmi Körzet

Tájvédelmi körzet Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Tájvédelmi körzet Az 1996. évi LIII. tv. alapján A tájvédelmi körzet országos jelentőségű természeti érték és azt csak a környezetvédelemért felelős miniszter hozhatja létre. Szatmár-beregi Tájvédelmi Körzet Budai Tájvédelmi Körzet

Tájvédelmi körzet Országos jelentőségű védett természeti területek Egyedi jogszabállyal védett természeti területek Tájvédelmi körzet Hazánkban eddig 61 db. tájvédelmi körzetet jelöltek ki. Ma 38 darab van. Együttes kiterjedésük 334.491,7 ha átlagosan 8800 ha kiterjedésűek. A korábbi természetvédelmi területek közül 60 olvadt be tájvédelmi körzetekbe. Budai Tájvédelmi Körzet Ócsai Tájvédelmi Körzet

Az előadás folytatása a Természetvédelem_területi kategóriái1_3 című fájlban található!!