Összeállította: Sashalmi Tibor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Advertisements

Az algoritmus.
Programozási feladatok
83. (1 pont) A felsorolt végeredmények, hatások közül karikázza be a mondatszerű leírással (szöveggel) megadott algoritmus eredményét jelölő betűt, ha.
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmusleíró eszközök
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
A problémamegoldás folyamata
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozás alapjai.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Programozás módszertan
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Algoritmusok Tusnádi István
1 Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat 1. Bevezetés Miskolc, 2004.
Leszámoló rendezés Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán VATNABI.ELTE
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Programozás I. Ciklusok
Egy egyszerű gép vázlata
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A problémamegoldás lépései
Ismétlő struktúrák.
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Ciklusok: 2. Előltesztelő ciklus
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
Algoritmusok és készítésük
Ciklusok (iterációk).
Programozási nyelvek.
Készítette: Csíki Gyula
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Nevezetes algoritmusok
Algoritmusok.
Az algoritmuskészítés alapjai
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Programozás, programtervezés
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Mintapélda Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot, és eldönti arról, hogy prímszám-e. Készítsünk programot, amely beolvas egy egész számot,
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Algoritmizálás, adatmodellezés
Összeállította: Gergely János
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok Excel alapok: Excel alapok: Cellahivatkozás, munkalapfüggvény, diagram varázsló, trendvonal 2.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Algoritmizálás.
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Programozási nyelvek alapfogalmai
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
ITERÁCIÓ.
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Összeállította: Sashalmi Tibor 2. Algoritmusok Összeállította: Sashalmi Tibor

Egy probléma megoldása során általában megha-tározott lépések sorozatát hajtjuk végre, azaz egy algoritmust követünk. Az algoritmus egy tevé-kenység sorozat leírása melyet végrehajtva eljut-hatunk a kívánt ered-ményhez Bemenő adatok Algoritmus Kimenő adatok

Az algoritmusokkal szemben a következő elvárásokat fogalmazhatjuk meg: Általános érvényű legyen. – Az egymás-tól csak bemenő adatokban különböző felada-tok megoldása is lehetséges vele Véges számú lépés után véget ér. Egyértelműen meghatározott lépések sorozatából áll. – Minden részlépésnek van egy rákövetkezője, kivéve persze a legutolsót

A program Az algoritmus megalkotása után, azt olyan formára kell hozni, hogy azt a számítógép megértse. Az algoritmusnak ezt a formáját nevezzük programnak. A program részlépéseit utasításoknak nevezzük, a számítógép ezeknek az utasí-tásoknak a sorozatát hajtja végre. Az algoritmus hatékonyságát két szempont szerint vizsgáljuk: Mekkora a memóriaigénye? Mennyi a végrehajtási idő?

2.1 A változó fogalma Az algoritmusban egy adat vagy állandó értékkel bír, vagy megváltoztatja értékét. Az állandó értékű adatokat nevezzük konstansok-nak. Azt az adatot, amely megváltoztatja értékét, válto-zónak nevezzük. A változó jellemzői: Név – A változót a programban névvel azonosítjuk. Típus – A változó valamilyen adat típussal rendelkezik (pl.: szám, karakter, logikai, stb.) Érték - A változónak mindig van a programban valamilyen konkrét értéke. Cím - A változó által tárolt adat tárbeli helyének a címe.

2.2 Alapvető lépések Beolvasás - A programvégrehajtáshoz szükséges adatok közlése a számítógéppel Kiírás - Az algoritmus befejeztével létrejött adatok kőzése a külvilág felé, Értékadás - Az értékadás jele „:=„ . (pl.: x:=5) Elágazás - Egy feltételtől függ, hogy a program mi- lyen irányban folytatódik. Ciklus - Ugyan annak a feladatsornak többszöri végrehajtása. 1. elöl tesztelő ciklus 2. hátul tesztelő ciklus

2.3 Algoritmusleíró eszközök Folyamatábra – Az algoritmus részlépéseit különböző geometriai szimbólumokkal szemlélteti Struktogram - Az egész algoritmust egy téglalapba írjuk be. Ennek a téglalapnak a felosz- tásával ábrázoljuk az algoritmust. Felülről lefelé kell haladnunk. Mondatszerű leírás - Az algoritmust egymás után következő „mondatokkal” írhatjuk le. Egyéb jelölések – Ha egy sorba több utasítást írunk, akkor közéjük kettőspontot kell írni. Az algoritmus leírásba bárhová elhelyezhe- tünk megjegyzéseket.

VÉGE Algoritmusok

Folyamatábra szimbólumok START Általános műveletvégzés STOP Határszimbólumok. N Elágazás Feltétel BE: KI: I Részalgoritmus Beolvasó, kiíró utasítás vissza

Struktogram szimbólumok feltétel ciklusmag Általános műveletvégzés Elöl tesztelő ciklus feltétel Igaz Hamis ciklusmag Utasitás 1 Utasitás 2 feltétel Elágazás Hátul tesztelő ciklus Vissza

Mondat szerű leírás elemei Beolvasó, kiíró utasítások Értékadás Elágazások Egyágú elágazás Kétágú elágazás Többágú elágazás Ciklusok Számlálásos ciklusutasítás Elöl tesztelő ciklus Hátul tesztelő ciklus Eljárások Vissza