Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ITERÁCIÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ITERÁCIÓ."— Előadás másolata:

1 ITERÁCIÓ

2 Fogalma Az iteráció vezérlőszerkezet segítségével egy vagy több utasítás ismételt végrehajtása valósítható meg. Azokat az utasításokat, amelyeket az iteráció (vagy más néven ciklus) ismételten végrehajt, ciklusmagnak nevezzük. Három alapvető ciklusfajta létezik: az elöltesztelő, a hátultesztelő és a növekményes ciklus.

3 CIKLUSOK TÍPUSAI Az elöltesztelő ciklus a ciklust vezérlő feltételt a ciklusmag végrehajtása előtt vizsgálja, a hátultesztelő ciklus pedig a ciklusmag végrehajtása után. A növekményes ciklus egy speciális elöltesztelő ciklus, amely a ciklusmagot egy változó adott értékei mellett hajtja végre.

4 Elöltesztelő ciklus A While ciklus szintaktikája: While condition [ statements] Wend Amíg a ciklust vezérlő feltétel (condition) igaz, addig végrehajtódnak a ciklusmag utasításai (statements). A feltételt mindig a ciklusmag végrehajtása előtt vizsgálja (elöltesztelő ciklus), ezért lehet, hogy a ciklusmag egyszer sem kerül végrehajtásra (ekkor üres ciklusról beszélünk).

5 Elöltesztelő ciklus példa
i = 1 While i <= 3 MsgBox (i) i = i + 1 Wend

6 Növekményes ciklus A For ciklus szintaktikája: For counter=start To end [ Step step] [ statements] Next [ counter] A ciklusmag (statements) végrehajtási feltétele: o counter<=end, ha step>=0 o counter>=end, ha step<0

7 Növekményes ciklus A ciklusváltozó (counter) a ciklusmag minden egyes végrehajtásakor a step értékével megváltozik. A step megadása nem kötelező, ha elhagyjuk, akkor az alapértelmezett értéke 1.

8 Növekményes ciklus példa
For i = 1 To 5 Step 2 MsgBox (i) Next

9 Elöl/Hátultesztelő ciklus
A Do ciklus szintaktikája: Do [{ While| Until} condition] [ statements] Loop vagy Do [ statements] Loop [{ While| Until} condition]

10 Elöl/Hátultesztelő ciklus
A ciklust vezérlő feltétel (condition) vizsgálata az első esetben a ciklusmag (statements) végrehajtása előtt (előltesztelő ciklus), a második esetben pedig utána (hátultesztelő ciklus) történik meg. While kulcsszó esetén, ha a feltétel igaz, akkor a ciklusmag (ismételt) végrehajtása következik, egyébként a ciklusból való kilépés. Until kulcsszó esetén, ha a feltétel igaz, akkor a ciklusból való kilépés történik, egyébként a ciklusmag (ismételt) végrehajtása.

11 Elöl/Hátultesztelő ciklus
A Do ciklusutasítás tehát egy olyan általános ciklusszervező utasítás, amellyel mind az elöltesztelő, mind a hátultesztelő ciklusfajta megvalósítható, ráadásul úgy, hogy a feltétellel megadhatjuk az ismétlés, illetve a kilépés feltételét is. A ciklusmag utasításainak beljebb tagolása nem kötelező, de az áttekinthetőség érdekében célszerű. Az If utasításhoz hasonlóan a ciklusok is egymásba ágyazhatók.

12 Hátultesztelő ciklus példa
i = 1 Do MsgBox (i) i = i + 1 Loop Until i = 5


Letölteni ppt "ITERÁCIÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések