Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Advertisements

PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Az Európai Unió szervezeti felépítése
A NŐK SZEREPE LENGYELORSZÁG FEJLŐDÉSÉBEN Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság nagykövete.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Európai Unió.
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Európai Unió Valahol Európában…...
Az Európai Unió költségvetése Magyar esélyek és veszélyek Dr. Surján László október 10.
A jogalkotás megváltozott rendje
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Az Európai Unió intézményrendszere
Az Európai Unió története
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az Európa Unió intézményrendszere és joga
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
EU II..
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Webes változat, animáció nélkül !!!
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNY RENDSZERE ÉS MAGYARORSZÁG
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Az Európai Unió működése
Az Európai Unió szervezeti felépítése
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
2014. szeptember 12.. A 4 FŐSZEREPLŐ : Az Európai Unió Tanácsa Az Európai Bizottság Az Európai Unió Bírósága Az Európai Parlament.
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Az Európai Unió intézményrendszere
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Európai jog. Bevezetés: az EU ma Az EU története: az integráció mint gazdasági és jogi folyamat Az EU intézményei A hatáskörök megosztása az Európai Unióban.
2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
Európai jog.
Az európai integráció története
Az Európai Unió intézményrendszere I.
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az EU intézményrendszere
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa Arvinte Dániel Farkas Dávid

Az Európai Bizottság az Európai Unió végrehajtó szerve. (Dávid) Az Európai Bizottság az Európai Unió végrehajtó szerve.   LEGFŐBB FELADATA:  A Bizottság dolgozza ki az új uniós jogszabályok tervezetét és végzi az uniós szakpolitikák végrehajtásával,valamint az uniós költségvetés kezelésével járó napi teendőket. Az EU egészének érdekeit képviselő intézményként a Bizottság gondoskodik arról,hogy minden tagállam betartsa az európai uniós szerződésekből és jogszabályokból fakadó kötelezettségeit.  A Bizottság főigazgatóságokból és szolgálatokból áll.

TAGJAI: (Dávid) Annyi tagja van,ahány tagországa van az Uniónak. Minden tagállam egy biztost küld a testületbe. Minden biztosnak van egy különálló szakterülete, amelyen ő a felelős a közösségi politikáért.

VEZETŐJE: (Dávid) 2004. novemberétől José Manuel Durao Barosso,aki portugál nemzetiségű. Az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács választja ki,de az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia. A többi biztost a tagállamoknak kell kineveznie az elnökkel egyetértésben. Az elnök határozza meg minden biztos feladatát.

SZEREPE: (Dávid) Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament hivatalosan felkérheti a  Bizottságot egy adott témájú jogszabály megalkotására. A Bizottság a  szerződések őre, amely felelőséget jelent az EU-s     szerződéseket és közösségi jogokat megsértő tagállamokkal szembeni szabálysértési eljárások megindításáért az Európai Bíróságon. A Bizottság tárgyal nemzetközi kereskedelmi szerződésekről és más az EU-t érintő nemzetközi megállapodásokról. Ebben szorosan együttműködik az Európai Unió Tanácsával.  A Bizottság felelős a Tanács és az Európai Parlament által alkotott jogszabályok végrehajtásáért. A Bizottság szabályozza a versenyt az EU-ban, felülvizsgálja a cégek egyesülésének az egész közösségre való hatását és eljárást kezdeményez az EU versenyjogát megsértőkkel szemben.

Miniszterek Tanácsa Az Európai Unió döntéshozó szerve, amelyben a tagállamok kormányainak képviselői vesznek részt és szavaznak az Unió jogszabályairól. Minden tagállamot egy miniszter képvisel a tanácskozásokon. A Tanács munkáját a Brüsszelben székelő Főtitkárság segíti. A közösségi törvénykezés általában rendeletek és irányelvek formáját ölti. A rendeletek kötelező erejűek, automatikusan és azonnal részévé válnak a nemzeti törvénykezésnek. Az irányelvek is kötelező erejűek, de a megvalósítás módszerét illetően a tagállamokra tartozik a döntés. A Tanács hagyja jóvá a brüsszeli Bizottság által létrehozott nemzetközi egyezményeket is, dönt új tagállamok felvételéről, és a közös politikai módosításáról.

Döntéshozatal a Tanácsban A Tanács az elé kerülő ügyekben többféle szavazási formával dönt. A hatályos szerződés pontosan rendelkezik arról, hogy melyik területen, melyik szavazási procedúrát kell alkalmazni. Egyszerű többség   Szerepe marginális, csak eljárási kérdésekben alkalmazzák. Minősített többség   A minősített többség ma már a leggyakrabban alkalmazott döntéshozatali forma. Egyhangú (konszenzusos) döntés   Míg az integráció kezdetén az egységes döntéshozatal volt jellemző, nyilvánvalóvá vált, hogy az egyre több állammal bővülő Közösségben a konszenzusra törekvés a működőképességet veszélyeztetné. A tagállamok a mai napig fenntartják maguknak a vétójogot.

Szavazati arányok a Tanácsban Amennyiben a Tanács határozatához minősített többség szükséges, tagjainak szavazatait a következőképpen kell súlyoznia 25 és a Nizzai Szerződés szerinti 27 tagú Unióban Az EU jogszabályai határozzák meg, hogy a Tanács ülésein milyen esetekben kell egyhangúan, és mikor minősített többségi szavazással dönteni (ez a szavazatok 71 %-át jelenti). A minősített többségű szavazást annak érdekében rendelték el, hogy ne kelljen minden esetben konszenzust elérni. Ennek során a nagyobb lakosság-számú országok szavazatai nagyobb súllyal esnek latba. A szavazatok súlyozottak. A 390 ezer fős népességű Luxemburg szavazata két pontot ér, míg a 80 milliós Németországé tízet. Létfontosságú nemzeti érdekeinek veszélyeztetése esetén minden tagállam vétójoggal élhet.

A soros elnökséget betöltő tagállamok 2009 és 2018 között: A Tanács elnökségét hat hónapos időtartamonként a tagállamok rotációs alapon töltik be. A Miniszterek Tanácsa az év 9 hónapjában Brüsszelben, 3 hónapban pedig (április, június és október) Luxemburgban ülésezik. Csehország: 2009. január - június Svédország: 2009. július - december  Spanyolország: 2010. január - június  Belgium: 2010. július - december  Magyarország: 2011. január - június  Lengyelország: 2011. július - december  Dánia: 2012. január - június  Ciprus: 2012. július - december  Írország: 2013. január - június  Litvánia: 2013. július - december  Görögország: 2014. január - június  Olaszország: 2014. július - december  Lettország: 2015. január - június  Luxembourg: 2015. július - december  Hollandia: 2016. január - június  Szlovákia: 2016. július - december  Málta: 2017. január - június  Egyesült Királyság: 2017. július - december  Észtország: 2018. január - június