Micheal Foucault.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bonaparte Napóleon ( ).
Advertisements

Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
József Attila / / Tóth Márta.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
MRNB Kommunikáció az egyetemen Pécs, április 14.
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
Jules Verne.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
Felvilágosodás Bevezető óra.
Szilágyi Domokos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Fekete István január 25. – június 23..
Társadalmi állapotrajzok konferencia
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Moliere /A.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Ajándékok és viszonzásuk
Edward Sapir ( ).
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Mikes Kelemen 22/C.
Végtelen halmazok számossága Georg F. Cantor munkássága
Charles Augustin de Coulomb
Készítette:Kökényesi Márk.   Életének kezdete  Filozófiája  A tudományok felosztása  Etika és utópia  Képek Tartalomjegyzék.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Milétoszi filozófusok
Evangelista Torricelli
Newton és gravitációs törvénye
Készítette: Győrik Viktor
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Alexander Stepanovich Popov
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Franciaország bemutatása szekunder kutatás alapján
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Dr. Tóth Péter (PhD), egyetemi adjunktus Széchenyi István Egyetem Regionális-tudományi és Közpolitikai Tanszék A magyar társadalom kiemelt csoportjai között.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
A munkahelyi diszkrimináció
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
A magyar felvilágosodás irodalma
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Charles-Augustin de Coulomb
Az enciklopédia szó jelentése
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Micheal Foucault

Tartalomjegyzék 1 Élete 2 Munkássága 3 Magyarul megjelent művei 3.1 Monográfiák 3.2 Egyéb kötetek, válogatások 4 Források

Élete Michel Foucault (Poitiers, 1926. október 15. – Párizs, 1984. június 25.) francia történész, filozófus; a Collège de France tagja; a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója a bölcsészet- és társadalomtudományok területén. Paul-Michel Foucault néven született 1926-ban Franciaországban Poitiersben. Édesapja, Paul-André Foucault, kiváló sebész volt. Édesanyja, Anne is orvosi családból származott, az ő édesapja is sebész volt. Ő is szerette volna az orvosi pályát választani, de Michel és öccse nevelése lefoglalta és az abban az időben meglévő nőkkel szembeni előítéletek miatt sem válhatott neves orvossá.

A második világháborút követően Párizsba költözött és felvétele után az École Normale Supérieure d'Ulm hallgatója lett. Ez az intézmény a humán tudományok fellegvárának tekinthető, Foucault itt elsősorban filozófiát tanult, de felvette mellé a pszichológiát is.

1955 Svédországba ment az Uppsalai Egyetemre 1958 Lengyelországban a francia kulturális attasé lett 1959 a Hamburgban lévő Francia Intézethez került. 1960 visszatért pszichológiát tanítani Franciaországba Clermont-Ferrand egyetemére. 1968 Párizsban a Vincennes Egyetemen a filozófia tanszék tanára lett 1968 diáklázadásban játszott szerepe miatt egy ideig nem taníthatott 1970 megválasztották Franciaország legrangosabb szellemi intézményének a Collège de France tagjának.

Összesen tizenhárom Collège előadás sorozata jelent meg, melyből nyolcat franciául és hetet angol nyelven tettek közzé. Homoszexuális kapcsolatban 1963-tól haláláig nyílt élettársi kapcsolatban élt Daniel Defert-rel. A hetvenes-nyolcvanas években részese a San Francisco-i szadomazochista szubkultúrának. 1984-ben AIDS-hez köthető betegségben hunyt el.

Munkássága Foucault elsősorban a különböző társadalmi intézmények (a pszichiátria, az orvostudomány és a börtön), valamint a szexualitás történetéről szóló újszerű kutatásairól ismert. A hatalom problémáját, illetve a tudás és a hatalom közti viszonyt, valamint a diskurzus működését középpontba állító megközelítése számos kortárs társadalomtudományi elméletbe beépült.

Monográfiák Foucault magyarul megjelent monográfiái az eredeti francia megjelenés sorrendjében 1961 – A bolondság története a klasszicizmus korában 1966 – A szavak és a dolgok: A társadalomtudományok archeológiája 1969 – A tudás archeológiája 1975 – Felügyelet és büntetés: A börtön története 1976 – A szexualitás története I.: A tudás akarása 1984 – A szexualitás története II.: A gyönyörök gyakorlása 1984 – A szexualitás története III.: Törődés önmagunkkal

Egyéb kötetek, válogatások Magyarul megjelent válogatások, Foucault közreműködésével készült könyvek a cím alapján rendezve Elmebetegség és pszichológia. A klinikai orvoslás születése Én, Pierre Riviére, aki lemészároltam anyámat, húgomat és öcsémet Herculine Barbin, más néven Alexina B. Egy hermafrodita naplója A fantasztikus könyvtár Az igazság és az igazságszolgáltatási formák A modernség politikai-filozófiai dilemmái, a felvilágosodáson innen és túl: Michel Foucault írásaiból Nyelv a végtelenhez

Források Wikipédia Google képek

Készítette :Cseh Bianka 9.B