Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MRNB030401 Kommunikáció az egyetemen Pécs, 2007. április 14.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MRNB030401 Kommunikáció az egyetemen Pécs, 2007. április 14."— Előadás másolata:

1 MRNB030401 Kommunikáció az egyetemen Pécs, 2007. április 14.

2 A fels ő oktatás piros illetve fekete pontjai (a japán fels ő oktatási modell bemutatása) El Ő adó: pencs nóra penoaab.pte Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007.április 14.

3 Az előadás felépítése:  A kommunikáció jellemzői  Problémák a felsőoktatásban  Az ázsiai minta-Japán  Megoldások a problémákra  Táblázatok, összegzések Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

4 1) A kommunikáció jellemzői  egyezményes, közös jelrendszerben folyik  szándékos  feltétele, hogy a közlés tartalma elérje a másik személyét  az a közlést megértse, azt a jelentést idézze fel magában, amelyet a közlő kommunikálni szándékozott  dinamikus, kétirányú folyamat Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

5 2) Problémák a felsőoktatásban  az egyetemek története, kialakulásuk  első megrázkódtatások- az ipari forradalom és a felvilágosodás hatására  a munkanélküliség problémája  90-es években új törvényi szabályozás ,,kollektív autonómia’’- állam és piac  fragmentálódás (a felsőoktatás különböző szegmensei egymástól függetlenül működnek, nem alkotnak rendszert) Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

6  atomizálódás (minden intézmény, azon belül minden kar csak a saját munkájával törődik, tevékenységét nem illeszti nagyobb egységbe, a felsőoktatás egészébe)  balkanizálódás (mindenki más rovására próbál támogatáshoz jutni, létét fenntartani, teret nyerni)  közvetítő szervezetek (primer, szekunder, tercier szervezetek)  primer: hatalmában áll a forrásallokáció  szekunder: tanácsot ad és koordinál  tercier: vitákat és konzultációkat szervez  a felsőoktatás finanszírozása  többszektorúság, hierarchiák Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

7 3) Az ázsiai minta-Japán  az oktatási rendszer a II. világháború után amerikai minta szerint alakul át  egyetemek:1877 Tokiói Egyetem, az oktatás merev struktúrája miatt, diáklázadás Tokióban, újítások(ba, ma,doktori képzések) junior college: a 60-as 70-es években stabilizálódik a helyzete, 92%- ban lányok tanulnak ott, óvodapedagógusi,művészeti,nyelvi,titkárnői,társadalomtudományi képzés, 2-3 éves műszaki főiskola: 15-20 éves korig járnak ide, műszaki és tengeri szakmákra képeznek felsőfokú szakképző iskola: 1-2 éves, műszaki jellegű post-secondary intézmények: ezek ténylegesen sem számítanak a felsőoktatási intézmények körébe  magánoktatás (a kulcs a családokban keresendő)  diplomások helyzete a munkaerőpiacon (egyetlen munkahely egy életen át, a munkahelyek csak frissen végzetteteket vesznek fel)  esélyegyenlőség, nők-férfiak Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

8  állami illetve magánfelsőoktatás  finanszírozási rendszerek  reformok  egy életen át tartó tanulás  nyitás a társadalom felé  a nemzetközi kapcsolatok szélesítése  a magán intézmények szerepének növekedése

9 Shikoku University-Shikoku Bunkyo University-Kanto

10  a második sportpálya  az első sportpálya  diák szakszervezet  a humán fejlesztés intézetének laboratóriuma  irodalomtudományi kar  kávézó  északi előadóterem/épület  külföldi tanulmányok kara  könyvtár  tudományos és kulturális tőzsdeközpont  előadóterem  japán íjász terem  úszómedence  tenisz pálya  az informatikai és műszaki tudományok kara  információs oktatási központ  az egyetem aulája  tornaterem  déli előadóterem/épület  adminisztrációs iroda

11 Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

12

13

14

15 6) Megoldások a problémákra  a többszektorú intézmények könnyebben reagálnak a változásokra  minden országnak meg kell őriznie a felsőoktatásának sajátosságait  egalitáriánus-pluralista felfogás helyett a meritokratikus-pluralista  kisebb léptékű változtatások, vagy akár radikálisak is Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

16 Köszönöm szépen, hogy meghallgatták az előadásom! Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.

17 Felhasznált irodalom:  Emőkey András (2005): A mesterképzés pedagógiája, Budapest Szaktudás Kiadó  Hrubos Ildikó (1999): A felsőoktatás dilemmái a tömegessé válás korszakában, Budapest: Oktatáskutató Intézet  Hrubos Ildikó (1999): A japán felsőoktatási modell, Budapest: Oktatáskutató Intézet  http://japan-egyetem.lap.hu/ Kommunikáció az egyetemen-Pécs, 2007. április 14.


Letölteni ppt "MRNB030401 Kommunikáció az egyetemen Pécs, 2007. április 14."

Hasonló előadás


Google Hirdetések